Σκολίωση: 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι γονείς

Η σκολίωση είναι μια κοινή πάθηση της σπονδυλικής στήλης που απαντάται συχνά στους εφήβους. Οι περισσότερες από αυτές εμφανίζονται σε παιδιά ηλικίας 10 με 12 ετών.

Δείτε πέντε πράγματα για τη σκολίωση που πρέπει όλοι οι γονείς να γνωρίζουν πριν κάνει γυμναστική το παιδί τους:

1 Η έγκαιρη διάγνωση είναι το κλειδί

Είναι σημαντικό για τους γονείς να βεβαιωθούν ότι τα παιδιά τους υποβάλλονται σε τακτικές εξετάσεις, ώστε καταστάσεις όπως η σκολίωση να μπορούν να διαγνωστούν και να αντιμετωπιστούν έγκαιρα. Αν η σκολίωση διαγνωστεί πριν το παιδί μπει στην εφηβεία, ο γιατρός μπορεί να καθορίσει ένα σχέδιο θεραπείας που εμποδίζει τη δημιουργία μεγαλύτερης καμπύλης κατά τη διάρκεια των περιόδων ανάπτυξης.

Τα συνήθη σημάδια της σκολίωσης περιλαμβάνουν ανομοιόμορφους ώμους ή γοφούς, αλλά γενικά είναι μια ανώδυνη κατάσταση που μπορεί να περάσει απαρατήρητη μέχρι μια εξέταση ρουτίνας ή κατά την διάρκεια της γυμναστικής.

2 Οι περισσότερες περιπτώσεις σκολίωσης δεν έχουν γνωστή αιτία

Γονείς: Δεν φταίτε εσείς αν το παιδί σας διαγνωστεί με σκολίωση, καθώς δεν υπάρχει επί του παρόντος κάποια γνωστή αιτία ή μέθοδος πρόληψης. Είναι επίσης πολύ συνηθισμένο για τους γονείς να ρωτούν αν η κακή στάση του σώματος ή οι βαριές σχολικές σάκες θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει σκολίωση στο παιδί τους. Αν και αυτά τα δύο πράγματα μπορεί να σχετίζονται με άλλες παθήσεις της σπονδυλικής στήλης και της πλάτης, δεν προκαλούν σκολίωση, λένε οι ειδικοί.

3 Η σκολίωση εμφανίζεται σε οικογένειες

Όταν οι γονείς ακούν ότι η σκολίωση εμφανίζεται σε οικογένειες, συχνά λένε, «Αλλά κανείς στην οικογένειά μας δεν την έχει». Αλλά στην πραγματικότητα, είναι πιθανό ότι κάποιος την έχει ή την είχε ως παιδί και αυτό πέρασε απαρατήρητο επειδή ήταν μια πολύ ήπια περίπτωση. Φυσικά, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου ένα παιδί είναι το πρώτο στην οικογένεια που εμφανίζει την πάθηση.

4 Μόνο ένα μικρό ποσοστό ασθενών με σκολίωση χρειάζεται θεραπεία

Οι περισσότεροι γονείς υποθέτουν με το που θα διαγνωστεί το παιδί τους ότι θα χρειαστεί θεραπεία για τη σκολίωση του. Αλλά μόνο ένα μικρό ποσοστό – περίπου το 30% – χρειάζεται κηδεμόνα και ένα ακόμη μικρότερο ποσοστό των ασθενών – περίπου το 10% – πραγματικά χρειάζονται χειρουργική επέμβαση.

Εάν το παιδί σας έχει διαγνωστεί με σκολίωση, μην φοβάστε. Πρόκειται για μια πολύ διαχειρίσιμη κατάσταση όταν διαγνωστεί έγκαιρα. Για τα παιδιά που εξακολουθούν να μεγαλώνουν, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένας εξωτερικός νάρθηκας κορμού (κηδεμόνας) για την πρόληψη περαιτέρω επιδείνωσης της σκολίωσης ενώ το παιδί μεγαλώνει. Ακόμη κι όταν φορούν έναν κηδεμόνα, τα περισσότερα παιδιά ζουν κανονικές ζωές και συμμετέχουν στις ίδιες δραστηριότητες με τους συνομηλίκους τους.

5 Η χειρουργική επέμβαση, αν χρειαστεί, έχει καλά αποτελέσματα

Εάν το παιδί σας αποδειχθεί ότι χρειάζεται επέμβαση είναι καλύτερο να την κάνετε νωρίτερα παρά αργότερα – όσο δύσκολη κι αν είναι αυτή η απόφαση. Όταν γίνεται νωρίς, η χειρουργική επέμβαση τείνει να είναι απλούστερη, καθώς είναι λιγότερο παρεμβατική. Το βασικότερο εδώ είναι το παιδί σας να έχει καλή γενική υγεία και να έχει την υποστήριξή σας κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης.

imommy.gr