Σκόπελος: Το πιο πράσινο νησί της Ελλάδος

Η πανέμορφη αδιαμφισβήτητα Σκόπελος με τα πυκνά δάση που καλύπτουν σχεδόν το 80% της έκτασής της, θεωρείται το πιο πράσινο νησί του Αιγαίου, με καλή τουριστική υποδομή, αλλά και με αναλλοίωτο τον παραδοσιακό της χαρακτήρα. Βρίσκεται στις Βόρειες Σποράδες, στο ΒΔ Αιγαίο, βόρεια της Εύβοιας και ανατολικά του Πηλίου.

Ένα νησί με θαυμάσιες αντιθέσεις, ένα συνεχές ταξίδι μέσα στο χρόνο από το παρόν στο παρελθόν και το ανάποδο. Διαθέτει ιδιαίτερα πλούσιο και ποικίλο φυσικό περιβάλλον και παρά τη μικρή της έκταση, παρουσιάζει σπάνια γεωμορφολογία με έντονες αντιθέσεις και πολλές περιοχές υψηλής οικολογικής αξίας.

Διαβάστε επίσης: Σκιάθος: Κοσμοπολίτικος χαρακτήρας και σπάνια φυσική ομορφιά

Βόλτα στη Χώρα

Η γνωριμία σου με την αμφιθεατρικά χτισμένη πάνω από το Λιμάνι, σαν μια μεγάλη «αγκαλιά», γραφική Xώρα της Σκοπέλου είναι από τα βασικά must dos στο νησί. Κάτασπρα σπίτια, παραδοσιακές γωνιές, πολύχρωμα λουλούδια, ανηφορικά πλακόστρωτα σοκάκια και εκκλησάκια που ξεπηδούν σαν… μανιτάρια είναι οι εικόνες που θα αιχμαλωτιστούν για πάντα στη φωτογραφική μνήμη του μυαλού σου.

Κάστρο

Τα πάλλευκα πλατύσκαλα, που ξεκινούν από την άκρη του λιμανιού, θα σε οδηγήσουν στο Κάστρο του Νησιού. Από εδώ, θα απολαύσεις απεριόριστη θέα στον οικισμό και το Λιμάνι αλλά και το εκκλησάκι της Παναγιάς του Πύργου, που στέκει στην κορυφή απότομου βράχου, έτοιμο λες να βουτήξει στο βαθύ μπλε της θάλασσας.

Μηλιά

Θα τη βρεις 25 χλμ. βορειοδυτικά της Χώρας και θα την καταλάβεις αμέσως από τα φουντωτά πεύκα, το ψιλό, λευκό βότσαλο και τα χαρακτηριστικά βράχια που αναδύονται μέσα από την τιρκουάζ υδάτινη αγκαλιά.

Πάνορμος

Από τις δημοφιλέστερες ακρογιαλιές και ανάμεσα στις επικρατέστερες επιλογές των επισκεπτών του νησιού, η παραλία του Πανόρμου εντοπίζεται 15 χλμ. δυτικά της Χώρας της. Με πέτρα και γαλαζοπράσινα νερά.

Στάφυλος

Βοτσαλωτό ακροθαλάσσι με ξαπλώστρες, που για να το προσεγγίσεις, θα διασχίσεις πλούσια πευκοδάση, ενώ στο τέλος του κρύβεται μία… έκπληξη! Πίσω από το ανηφορικό μονοπάτι, κάνει εμφάνιση το Βελανιό, μικρή παραλία, ιδανική επιλογή για… prive καταστάσεις!

Αϊ- Γιάννης Καστρί

Νιώσε πρωταγωνιστής στο πετυχημένο κινηματογραφικό μιούζικαλ «Mamma Mia!», μέρος των σκηνών του οποίου γυρίστηκαν εδώ. Πώς θα το καταφέρεις; Μόνο με μια βόλτα προς το ανατολικό τμήμα του νησιού, στο φημισμένο εκκλησάκι του Αϊ-Γιάννη στο Καστρί. «Σκαρφαλωμένο» στο ψηλότερο σημείο ενός απότομου βράχου, που αναδύεται από τη θάλασσα, αποτελεί ένα από τα πιο πολυφωτογραφισμένα και γραφικά σημεία της Σκοπέλου.

Ακρωτήρι Γουρούνι

Στο βορειότερο άκρο της Σκοπέλου, στο Ακρωτήρι Γουρούνι -εδώ θα φτάσεις παίρνοντας το βατό χωματόδρομο που ξεκινάει από το χωριό Γλώσσα- από το 1884 δεσπόζει επιβλητικός και σιωπηλός στο πέρασμα του χρόνου ο περιστροφικός φάρος. Με φωτοβολία 20 ναυτικών μιλίων και ύψος 17,80 μ., πρωτολειτούργησε επί Κατοχής, παρέμεινε σβηστός μέχρι το 1944, ηλεκτροδοτήθηκε το 1984, για να αυτοματοποιηθεί εντέλει το 1989.

in.gr