Θέλετε να «ρίξετε» την χοληστερίνη σας; Ποιο φρούτο να τρώτε καθημερινά

Η κατανάλωση ενός αβοκάντο την ημέρα για έξι μήνες βρέθηκε ότι ενώ δεν είχε επιδράσεις στο λίπος της κοιλιάς, του ήπατος ή την περίμετρο της μέσης, μπορεί να συμβάλλει σε μια ελαφρά μείωση στην χοληστερίνη σας, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη από το Penn State. Στην τυχαιοποιημένη δοκιμή, η ομάδα – συμπεριλαμβανομένων των ερευνητών του Penn State – διαπίστωσε επίσης ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν αβοκάντο είχαν καλύτερης ποιότητας διατροφή κατά την περίοδο της μελέτης.

Πιο ποιοτική διατροφή με αβοκάντο

Ενώ προηγούμενες, μικρότερες μελέτες είχαν βρει μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αβοκάντο και του χαμηλότερου σωματικού βάρους, του ΔΜΣ και της περιφέρειας μέσης, αυτή ήταν η μεγαλύτερη, πιο εκτενής μελέτη μέχρι σήμερα σχετικά με τις επιδράσεις του αβοκάντο στην υγεία, συμπεριλαμβανομένου του μεγάλου αριθμού συμμετεχόντων και του μήκους της περιόδου της μελέτης.

«Ενώ τα αβοκάντο δεν επηρέασαν το λίπος στην κοιλιά ή την αύξηση βάρους, τα ευρήματα της μελέτης μας δείχνουν ότι το αβοκάντο μπορεί να είναι μια ευεργετική προσθήκη σε μια καλά ισορροπημένη διατροφή» μας λένε οι ειδικοί. «Η ενσωμάτωση ενός αβοκάντο την ημέρα σε αυτή τη μελέτη δεν προκάλεσε αύξηση βάρους και επίσης προκάλεσε ελαφρά μείωση της LDL χοληστερόλης, τα οποία είναι όλα σημαντικά ευρήματα για καλύτερη υγεία».

Για τη μελέτη, οι ερευνητές διεξήγαγαν ένα πείραμα έξι μηνών στο οποίο συμμετείχαν περισσότεροι από 1.000 συμμετέχοντες υπέρβαροι και παχύσαρκοι, οι μισοί από τους οποίους έλαβαν οδηγίες να τρώνε ένα αβοκάντο κάθε μέρα ενώ οι υπόλοιποι συνέχισαν κανονικά την διατροφή τους χωρίς αλλαγές.

Πόσο μειώθηκε η χοληστερίνη

«Ενώ ένα αβοκάντο την ημέρα δεν οδήγησε σε κλινικά σημαντικές βελτιώσεις στο κοιλιακό λίπος και άλλους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου, η κατανάλωση ενός αβοκάντο την ημέρα δεν είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού βάρους», επισημαίνουν οι ερευνητές. «Αυτό είναι θετικό γιατί η κατανάλωση επιπλέον θερμίδων από το αβοκάντο δεν επηρεάζει το σωματικό βάρος ή το κοιλιακό λίπος και μειώνει ελαφρώς τη συνολική και την LDL-χοληστερόλη».

Διαπίστωσαν επίσης ότι η καθημερινή κατανάλωση αβοκάντο είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της ολικής χοληστερόλης κατά 2,9 χιλιοστόγραμμα ανά δεκατόλιτρο (mg/dL) και της LDL χοληστερόλης κατά 2,5 mg/dL.

vita.gr