Γυμναστική στο νερό: Όλα τα οφέλη της cardio προπόνησης και όχι μόνο

Η άσκηση είναι βασικό συστατικό ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην απώλεια βάρους, αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας και, παράλληλα, σε κάνει να νιώθεις πιο ευτυχισμένος. Ενώ υπάρχουν πολλές μορφές άσκησης, μια εξαιρετική επιλογή κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες είναι η γυμναστική στο νερό.

Πώς μπορεί να σας ωφελήσει η γυμναστική στο νερό 

Εκτός από διασκεδαστική, η γυμναστική μέσα στο νερό -είτε πρόκειται για θάλασσα, είτε για πισίνα- μπορεί να προσφέρει εξαιρετική ώθηση στην υγεία σας και να προσφέρει πολλά οφέλη που οι ασκήσεις εδάφους δεν μπορούν:

*Ελάχιστο αντίκτυπο

Ενώ το τρέξιμο είναι μια εξαιρετική αερόβια άσκηση, μπορεί να είναι δύσκολη για τις αρθρώσεις σας, ειδικά καθώς μεγαλώνετε ή αν έχετε προϋπάρχουσες παθήσεις. Η άνωση του νερού μειώνει αυτή την επιβλαβή επίδραση, επιτρέποντάς σας να αυξήσετε τον καρδιακό σας ρυθμό με πολύ μικρότερο κίνδυνο τραυματισμού. Η γυμναστική στο νερό είναι μια ιδιαίτερα χρήσιμη άσκηση για όσους αναρρώνουν από τραυματισμούς στις αρθρώσεις ή στους μύες που τους εμποδίζουν να τρέξουν ή να πηδήξουν.

*Αυξημένη αντίσταση

Εκτός από τη μείωση του αντίκτυπου στις αρθρώσεις σας, η γυμναστική στο νερό μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει να «κάψετε» περισσότερες θερμίδες από άλλες έντονες προπονήσεις cardio. Αυτό οφείλεται στην πρόσθετη αντίσταση που παρέχει το νερό. Από αυτή την άποψη, η γυμναστική στο νερό μπορεί να διπλασιάσει τον αντίκτυπο που έχει στο σώμα σας ως προπόνηση καρδιαγγειακής άσκησης και άσκηση με βάρη, καθώς η αντίσταση μπορεί να προωθήσει ένα σημαντικό ποσοστό μυϊκής ανάπτυξης.

*Βελτίωση της κινητικότητας

Είτε υποφέρετε από περιορισμένη κινητικότητα λόγω ηλικίας είτε από προηγούμενους τραυματισμούς, η γυμναστική στο νερό μπορεί να σας προσφέρει τη θεραπεία που χρειάζεστε για να γίνετε πιο ευκίνητοι. Με κάθε συνεδρία, οι αρθρώσεις σας θα γίνονται πιο δυνατές και η ικανότητά σας να κινείστε θα βελτιώνεται συνεχώς. Αυτό θα μεταφραστεί σε άλλους τομείς της ζωής και πιθανότατα θα παρατηρήσετε ότι έχετε πολύ μεγαλύτερη κινητικότητα τόσο στο νερό όσο και στην ξηρά.

*Φυσική ψύξη

Επειδή η θερμοκρασία του νερού είναι χαμηλότερη από αυτή του σώματός σας, θα παραμείνετε δροσεροί ενώ προπονείστε. Το να ιδρώνετε ενώ τρέχετε μπορεί να είναι κουραστικό και μπορεί να χρειαστεί πολύς χρόνος για να ανακάμψετε. Όταν κουράζεστε ενώ κολυμπάτε, βρίσκεστε ήδη σε δροσερό νερό και δεν χρειάζεται να κάνετε τόσα διαλείμματα μεταξύ των γύρων.

*Καλύτερη ισορροπία

Το νερό βοηθά στην υποστήριξη των πιο αδύναμων μυών σας, καθώς βελτιώνετε την ικανότητά σας να σταθεροποιείτε τον εαυτό σας. Βοηθά επίσης στην ενίσχυση του κορμού σας, κάτι που μεταφράζεται σε καλύτερη συνολική ισορροπία είτε κολυμπάτε είτε στέκεστε σε στέρεο έδαφος. Επιπλέον, υποστηρίζει τη μέση και τα γόνατά σας καθώς δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το βάρος του σώματός σας όταν μετακινείτε το σώμα σας μέσα από το νερό.

*Προπόνηση για ολόκληρο το σώμα

Ένα από τα σπουδαιότερα οφέλη της γυμναστικής στο νερό είναι ότι δυναμώνει ολόκληρο το σώμα σας. Τα πόδια, τα χέρια, η πλάτη και ο κορμός σας θα κάνουν μια σημαντική προπόνηση όταν αρχίσετε να κάνετε υποβρύχιες ασκήσεις. Ανεξάρτητα από τις κινήσεις που εκτελείτε, λαμβάνετε κάποιο επίπεδο αντίστασης από το νερό, προάγοντας την ανάπτυξη των μυών και την οξυγόνωση. Αυτό σας βοηθά όχι μόνο να χάσετε βάρος αλλά να αποκτήσετε τόνο, μάζα και ευκρίνεια στους μύες σε ολόκληρο το σώμα σας. Και φυσικά, ανάλογα με το επίπεδο φυσικής σας κατάστασης μπορείτε να προσαρμόσετε την αντίσταση, απλά τροποποιώντας τη στάση σας.

Λοιπόν, αφαιρέστε την πίεση στις αρθρώσεις σας από την εξίσωση και ξεκινήστε για την παραλία ή την πισίνα της περιοχής σας για να μεταφέρετε την προπόνηση στο νερό! Να θυμάστε πάντα να παραμένετε ενυδατωμένοι όταν ασκείστε και αν κολυμπάτε σε εξωτερικούς χώρους φροντίστε να θυμάστε να είστε ασφαλείς στον ήλιο και τη ζέστη.

vita.gr