Γιατί το παιδί μου κλέβει και πώς να το αντιμετωπίσω;

Τι θα κάνατε αν μετά από μια βόλτα στα μαγαζιά με το παιδί σας, γυρνούσατε σπίτι και σας εμφάνιζε ένα αντικείμενο, μία σοκολάτα ή ένα μικρό παιχνίδι που δεν θυμάστε να περάσατε από το ταμείο;Η αν βρίσκατε στα πράγματά του κάτι που ποτέ δεν αγοράσατε; Μια πραγματικά αμήχανη στιγμή για κάθε γονιό, ειδικά όταν αυτή η πράξη φέρνει κατευθείαν στο μυαλό μια λέξη, «κλοπή».

Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που οδηγούν ένα παιδί σε αυτή την πράξη;

Αρχικά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι κάτι αρκετά συνηθισμένο.Ένας από τους λόγους, είναι η έντονη παρόρμηση που αδυνατούν σε αυτή την ηλικία να ελέγξουν.Πριν την ηλικία των τεσσάρων, δεν μπορούν να αντιληφθούν την έννοια της κλοπής.

Είναι μια αυθόρμητη πράξη που γίνεται πολλές φορές για να εντυπωσιάσουν τους φίλους τους, ή για να αποκτήσουν κάτι που θεωρούν «μοναδικό». Επίσης για να αποκτήσουν κάτι, που θεωρούν ότι δεν μπορούν ή ντρέπονται να σας ζητήσουν να τους το αγοράσετε.

Τα παιδιά αναζητούν την αδρεναλίνη (ειδικά στην προεφηβεία και την εφηβεία) η οποία αυξάνεται κατά τη διαδικασία αυτής της πράξης.

Η κλοπή τέλος είναι πολλές φορές απόρροια μιας διαταραγμένης σχέσης μεταξύ γονιού και παιδιού.
Πριν αντιδράσετε σκεφτείτε ότι τα περισσότερα παιδιά «κλέβουν» περιστασιακά και χωρίς προμελέτη και αυτός είναι ένας λόγος που γίνονται εύκολα αντιληπτά. Η πράξη αυτή σε μικρή ηλικία δεν φανερώνει απαραίτητα κάτι για το χαρακτήρα τους. Το να υπεραντιδράσουμε θα έχει ως αποτέλεσμα να το αποκόψει από την ουσιαστική επικοινωνία μας μαζί του.

Τι κάνουμε όμως στην πράξη;

Θέτουμε όρια

Ξεκαθαρίζουμε οτι στην οικογένεια μας, αλλά και γενικά, «δεν παίρνουμε τίποτα χωρίς να ρωτάμε». Πρέπει να αντιληφθεί ότι αυτό αποτελεί κανόνα στις σχέσεις μας με τους υπόλοιπους ανθρώπους.

Αναγνωρίζουμε το συναίσθημα

Μπορούμε να του πούμε για παράδειγμα, «καταλαβαίνω γιατί το έκανες. Ήθελες να έχεις κι εσύ το παιχνίδι που έχουν οι φίλοι σου».

Δείξτε ενδιαφέρον

Ρωτήστε το από μόνοι σας για ποιο ακριβώς λόγο το έκανε και δείξτε υπομονή ώστε να πάρετε μια ειλικρινή απάντηση.

το ρεαλιστικά

Συζητήστε μαζί του για τα αποτελέσματα αυτής της πράξης, καθώς και για το πόσο άσχημα αισθάνεται κανείς όταν του παίρνουν κάτι που του ανήκει. Εξηγήστε ότι τα υλικά αγαθά έχουν ένα αντίτιμο για να τα αποκτήσουμε. Τέλος, προτρέπουμε το παιδί να επιστρέψει αυτό το αντικείμενο που υπεξαίρεσε,να ζητήσει συγνώμη για την πράξη αυτή και να πληρώσουμε μαζί το αντικείμενο.

Μαριάντζελα Χατζηεφραιμίδου


Πηγή: govastileto.gr