Σύκο: Δες τα οφέλη του στον οργανισμό και το αδυνάτισμα και πρόσθεσε το στη διατροφή σου

Έχεις συνδέσει τα καλοκαίρια σου και κυρίως τον Αύγουστο με τις παραλίες, τη χαλάρωση αλλά και το χωριό σου όπου σίγουρα υπήρχε μια συκιά με εκείνον τον υπέροχο ίσκιο που σε δρόσισε τα μεσημέρια. Και το απόγευμα έκοβες τα πιο ώριμα και λαχταριστά και τα απολάμβανες λίγο πριν το σούρουπο. Το σύκο άλλωστε εκτός από γευστικό είναι super θρεπτικό και ότι καλύτερο για τον οργανισμό και τη δίαιτα. Κι αν δεν γνωρίζεις λεπτομέρειες δες στη συνέχεια όλα τα οφέλη του. 

1. Σε αδυνατίζει, αποτοξινώνοντας τον οργανισμό σου. Win – Win. Ειδικά, αν έφαγες λίγο παραπάνω τις προηγούμενες ημέρες ή αν (σύντομα) επιστρέφεις στη δουλειά και θες η πρώτη εμφάνιση της σεζόν στο γραφείο να είναι όπως την έχεις φανταστεί: εντυπωσιακή και εσύ λεπτή. Οι φυτικές ίνες που βρίσκονται τόσο στη σάρκα, όσο και στο περίβλημα του επιβραδύνουν την πέψη και έτσι αισθάνεσαι χορτάτη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Παράλληλα, όσο εσύ απολαμβάνεις το smoothie σου ή ένα ποτήρι με παγωμένο νερό, οι ίνες του “καθαρίζουν” το στομάχι σου, συμβάλλοντας έτσι στην ορθή λειτουργία του.

2. Αν ταλαιπωρείσαι από δυσκοιλιότητα, βρήκες το φάρμακο σου. Οι ρυθμοί σου στις διακοπές αλλάζουν. Τρως διαφορετικά φαγητά σε εντελώς διαφορετικές ώρες. Απολαμβάνεις το παγωτό σου, μόλις ο ήλιος δύσει. Το στομάχι και ειδικότερα το έντερο σου αποσυντονίζεται. Σύκο έφαγες; Η φύση σου προσφέρει μία άκρως γευστική λύση. Θα την αγνοήσεις;

3. Ρίχνει την αρτηριακή πίεση. Αν οι τροφές σου “κρύβουν” αρκετό αλάτι, γιατί και η πατάτα τηγανιτή, σε εποχή θερινή, έχει ψυχή, αυτό σημαίνει ότι χρειάζεσαι λίγο κάλιο παραπάνω, για να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα. Το ζουμερό φρούτο σου το παρέχει. Απλόχερα. Έτσι, τα επίπεδα πίεσης στο αίμα πέφτουν και όλα βαίνουν καλώς.

4. Προστατεύει την καρδιά σου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η καθημερινή του κατανάλωση μπορεί να μειώσει την τιμή που θέλουν να φτάσουν τα τριγλυκερίδια. Τα τελευταία αποτελούν μία από τις σημαντικές αιτίες εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και πόνων στο ζωτικό όργανο, που πρέπει να χτυπάει ορθά και δυνατά.

5. Ανακουφίζει από τον ενοχλητικό πονόλαιμο. Μήπως τα ροφήματα που κατανάλωσες ήταν λίγο περισσότερο παγωμένα από το κανονικό; Εμένα μου συνέβη και ο λαιμός μου άρχισε να με πονά. Καθόλου ωραίο συναίσθημα, μπορώ να (σου) πω. Ευτυχώς, η κολλώδης ουσία των σύκων με ένα ποτήρι δροσερό νερό είναι ό,τι χρειάζεσαι (εχμ, και χρειάζομαι) για να ανακουφιστεί η συγκεκριμένη περιοχή και οι δροσιστικές γαστρονομικές δοκιμές να συνεχιστούν.

6. Γερά οστά. Μέταλλο, ασβέστιο και κάλιο “ελλοχεύουν” στη σάρκα του και στα φυλλαράκια του. Για αυτό, την επόμενη φορά που θα τα αγοράσεις, μην τα αφαιρέσεις με την πρώτη ευκαιρία. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι ένα σύκο την ημέρα, τους πόνους στα οστά κάνει πέρα.

7. Προστατεύει το δέρμα σου. Το ενυδατώνει εσωτερικά και παρασύρει τις ελεύθερες ρίζες που μπορεί να του στερήσουν την λαμπερή του όψη. Πες “σύκο, σύκο” και μετά μην κάτσεις – κάτσεις.

tlife.gr