H Βαλεντίνα Μπαντή κυνηγάει τα όνειρά της κόντρα στα στερεότυπα

Στην ηλικία της, παιδικές φίλες της στους Σοφάδες, όπου γεννήθηκε και ξεκίνησε να πηγαίνει σχολείο και αργότερα στα Τρίκαλα, όπου μετακόμισε με την οικογένειά της, στον οικισμό Κηπακίου έχουν δημιουργήσει τις δικές τους οικογένειες.

Πρώιμοι και προσυμφωνημένοι  γάμοι σε ηλικίες κάτω των 18 ετών είναι ένα σύνηθες φαινόμενο στους οικισμούς Ρομά, όπου έζησε και ζει, ως Ρομά και η ίδια, όπου ελάχιστα παιδιά και ειδικά κορίτσια συνεχίζουν το σχολείο πέρα από την υποχρεωτική βαθμίδα…

Η Βαλεντίνα Μπαντή όμως είχε και έχει άλλα όνειρα για τη ζωή της και είναι αποφασισμένη να μην αφήσει τα στερεότυπα να της τα στερήσουν. Έτσι, συνέχισε το σχολείο στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση φοιτώντας μέχρι πρόσφατα στο 2o ΕΠΑΛ Τρικάλων, αφιέρωσε πολλές ώρες για διάβασμα, παρακολούθησε φροντιστηριακά μαθήματα και πριν από λίγες ημέρες ένα από τα όνειρά της έγινε πραγματικότητα: Συγκεντρώνοντας μια πολύ υψηλή βαθμολογία, 17.700 μόρια, κατάφερε να εισαχθεί στο Τμήμα Οικονομικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που ήταν η πρώτη της επιλογή και μάλιστα ως 2η!

Μια μεγάλη επιτυχία για την ίδια, μια πολύ μεγάλη χαρά για την οικογένειά της που στήριξε και στηρίζει τις επιλογές της κι ένα παράδειγμα προς μίμηση για τα παιδιά του οικισμού του Κηπακίου Τρικάλων, αλλά και του οικισμού των Σοφάδων όπου έζησε μαθαίνοντας τα πρώτα γράμματα στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Σοφάδων

Η ίδια παραμένει προσγειωμένη και προσηλωμένη στο στόχο της που είναι σε πρώτη φάση να ολοκληρώσει τις σπουδές της και στη συνέχεια να διεκδικήσει μια καλή θέση στο επαγγελματικό στίβο. Της ζητήσαμε να στείλει ένα μήνυμα στα νεότερα παιδιά και ειδικά στα παιδιά των οικισμών Ρομά: «Θα τους έλεγα να μείνουν πιστά στα όνειρά τους και να τα ακολουθήσουν. Να μην φοβηθούν να τα διεκδικήσουν, να παλέψουν γι’ αυτά και να μην απογοητευτούν στην πρώτη δυσκολία. Το σχολείο και οι σπουδές ανοίγουν νέους ορίζοντες στη ζωή μας» τόνισε η Βαλεντίνα στην τηλεφωνική μας επικοινωνία από τη Θεσσαλονίκη όπου βρισκόταν με τους γονείς της, σε αναζήτηση της φοιτητικής της στέγης.

Ο πατέρας της, ο Αντρέας Μπαντής έχει κάνει κι αυτός πριν λίγα χρόνια τα δικά του βήματα για να σπάσει τα στερεότυπα της φυλής του, τελειώνοντας τις σπουδές του, εργαζόμενος μεταξύ άλλων για κάποιο διάστημα και ως διαμεσολαβητής σε πρόγραμμα της Αναπτυξιακής Καρδίτσας σχετικό με τους ΡΟΜΑ στην Καρδίτσα και ανοίγοντας στη συνέχεια το δικό του γραφείο παροχής υπηρεσιών (μεταβιβάσεις οχημάτων, λογιστικά κ.α.) στα Τρίκαλα όπου ζει τα τελευταία χρόνια.  

«Πίστευα και πιστεύω ότι η  εκπαίδευση είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για την κοινωνική ενσωμάτωση των Ρομά. Τα παιδιά μας πρέπει να πάνε σε όλες τις τάξεις του σχολείου για να μορφωθούν και να μπορούν να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον. Εγώ έκανα ένα βήμα και με πολύ χαρά βλέπω την Βαλεντίνα να κάνει ένα ακόμη μεγαλύτερο. Είμαι πάντα δίπλα της και θα τη στηρίξω να φτάσει όσο πιο μακριά μπορεί» μας  είπε ο ίδιος, μη μπορώντας να κρύψει τη χαρά και την περηφάνια του που η Βαλεντίνα κατάφερε να κάνει ένα από τα όνειρά της πραγματικότητα συνεχίζοντας τις σπουδές της στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Ένα «δρόμο» που ο κ. Μπαντής ελπίζει και εύχεται να ακολουθήσουν και τα δύο μικρότερά της αδέλφια, που θα έχουν τώρα ένα ισχυρό πρότυπο στην οικογένειά τους.

Κωστής Κριτσιάνης

karditsalive.net