Πρέπει τα κατοικίδια να κουρεύονται το καλοκαίρι;

Οι θερμοκρασίες όλο και ανεβαίνουν και εσείς σκέφτεστε ότι ένα κούρεμα θα σας έκανε να νιώσετε πιο καλά. Αν πιστεύετε ότι το ίδιο θα συμβεί και στις γάτες και τα σκυλάκια σας το καλοκαίρι, στην πραγματικότητα, αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ικανότητα του γούνινου φίλου σας να παραμείνει δροσερός.

Το τρίχωμα των ζώων παρέχει σε εκείνα, ένα ενσωματωμένο σύστημα θέρμανσης και ψύξης. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η γούνα του σκύλου ή της γάτας σας προσφέρει ζεστασιά και όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, οι μεμονωμένες τρίχες στο τρίχωμα του κατοικίδιου ζώου σας στέκονται όρθιες, μεγιστοποιώντας τη ροή του αέρα.

Ορισμένες ράτσες, όπως τα Chow Chows, τα Alaskan Huskies, τα Sheepdogs, τα Golden και τα Labrador Retriever, τα Scottish Terrier και τα Shih Tzus, έχουν διπλό τρίχωμα που τα κρατούν άνετα, είτε είναι ζέστη, είτε κάνει κρύο και χιονίζει. Το υπόστρωμα, το στρώμα της τρίχας που βρίσκεται πιο κοντά στο σώμα, μονώνει το σώμα του σκύλου σας κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το υπόστρωμα εμποδίζει το κατοικίδιο ζώο σας να ζεσταθεί πολύ, διατηρώντας πιο δροσερό αέρα δίπλα στο δέρμα.

Το κούρεμα ή το ξύρισμα του τριχώματος στα κατοικίδια παρεμποδίζει την ικανότητα του σκύλου ή της γάτας σας να παραμένουν δροσερά το καλοκαίρι. Αν και μπορεί να έχετε τις καλύτερες προθέσεις το ζώο σας μπορεί να έχει μεγαλύτερο πρόβλημα στη ρύθμιση της θερμότητας μετά από ένα ξύρισμα ή κούρεμα. Το ξύρισμα μπορεί ακόμη και να επηρεάσει το κατοικίδιο ζώο σας για τα επόμενα χρόνια, εάν οι τρίχες δεν ξαναβγούν μετά το ξύρισμα ή δεν μεγαλώνουν φυσιολογικά. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα επιβλαβές εάν το υπόστρωμα του τριχώματος του σκύλου σας δεν μεγαλώσει εντελώς ξανά. Χωρίς αυτό το προστατευτικό στρώμα τρίχας, ο σκύλος σας θα έχει πρόβλημα να χειριστεί τόσο τις υψηλές όσο και τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Πηγή: govastileto.gr