Η παραδοσιακή συνταγή για φανουρόπιτα

Σήμερα είναι η ημέρα που πρέπει να αγοράσετε τα υλικά και να φτιάξετε την φανουρόπιτα. Κάθε χρόνο στις 27 Αυγούστου, οι εκκλησίες γεμίζουν φανουρόπιτες, ενώ πάντα οι νοικοκυρές φροντίζουν να τις ετοιμάσουν από την προηγούμενη ημέρα. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τη Φανουρόπιτα είναι συνήθως 7 ή 9 , καθώς οι αριθμοί 7 και 9 συμβολίζουν τα μυστήρια της εκκλησίας, τις μέρες δημιουργίας, αλλά και τα τάγματα τον αγγέλων.

Συνταγή για Φανουρόπιτα με 9 υλικά:

  • 1 πακέτο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κούπα νερό
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1/2 κούπα λάδι
  • 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 πορτοκάλι (χρειαζόμαστε το χυμό και το ξύσμα του)
  • 2 χούφτες καρύδια ή αμύγδαλα (τριμμένα στο μούλτι)
  • 1 φακελάκι ξανθές σταφίδες
  • 2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ανακατέψτε όλα τα στέρεα υλικά μαζί. Σε ένα μεγαλύτερο ανακατέψτε όλα τα υγρά υλικά μαζί. Έπειτα σιγά-σιγά ρίξτε τα στέρεα υλικά στα υγρά και ανακατέψτε τα καλά μέχρι να έχετε μια ομοιόμορφη και ομοιογενή ζύμη. Βάλτε τη σε λαδωμένο ταψάκι που θα έχετε πασπαλίσει με λίγο αλεύρι και ψήστε τη στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου. Αφού είναι έτοιμη πασπαλίστε τη με λίγη άχνη και κανέλα.

enikos.gr