Μεσσηνιακή Μάνη: 7 στάσεις που πρέπει να κάνετε

Πλούσια φύση, απέραντοι ελαιώνες, παραδοσιακοί οικισμοί, πέτρινα πυργόσπιτα, κρυμμένα ξωκλήσια, υπέροχες θάλασσες… Η Μεσσηνιακή Μάνη, νοτιοανατολικά της Καλαμάτας, είναι ένας τόπος ιδιαίτερος, φτιαγμένος από πανέμορφες εικόνες.

Διάσημα αλλά και λιγότερο γνωστά παραθαλάσσια χωριά, ήσυχα λιμανάκια με ψαροτεβέρνες που σερβίρουν ό,τι βγάλει η βάρκα, οργανωμένες αμμουδιές και μικροί κόλποι άγριας ομορφιάς, συνθέτουν το σκηνικό σε μία από τις πιο γοητευτικές γωνιές της Πελοποννήσου. Αυτή η περιοχή ξυπνάει την όρεξη για ανακαλύψεις. Τα μυστικά της είναι πολλά. Τα παρακάτω όμως μέρη είναι αυτά που θα μετατρέψουν τη Μεσσηνιακή Μάνη στον αγαπημένο σας καλοκαιρινό – και όχι μόνο – προορισμό.

7 λόγοι για να ταξιδέψετε στη Μεσσηνιακή Μάνη

Κιτριές

Από τις Κιτριές ανοίγεται η πύλη της Μεσσηνιακής Μάνης (πηγή: Shutterstock)

Σε απόσταση 12 χλμ. από την Καλαμάτα, στα ανατολικά του Μεσσηνιακού κόλπου, βρίσκεται το ψαροχώρι Κιτριές, φωλιασμένο μέσα σε έναν μικρό όρμο. Από εδώ, θεωρείται ότι ανοίγεται η πύλη της Μεσσηνιακής Μάνης. Η μικρή παραλία στις Κιτριές έχει βότσαλο και καταπράσινα νερά, με τις κατάφυτες πλαγιές να αγγίζουν σχεδόν τη θάλασσα. Εκτός από κολύμπι, εδώ θα απολαύσετε και φρέσκο ψάρι σε ταβερνάκια πάνω στο κύμα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ιστορία του χωριού. Επί τουρκοκρατίας οι Κιτριές αποτελούσαν την έδρα των Μπέηδων της Μάνης και ήταν ο σημαντικότερος λιμένας του Μεσσηνιακού κόλπου. Μάλιστα, εδώ συντάχθηκε το ιστορικό Σύμφωνο των Κιτριών, το 1819, με το οποίο οι οικογένειες των Μαυρομιχαλαίων, Γρηγοράκηδων και Τρουπάκηδων υποσχέθηκαν μεταξύ τους ειρήνη, ομόνοια και ένωση των δυνάμεών τους στην επερχόμενη επανάσταση του 1821.

Καρδαμύλη

Η Καρδαμύλη είναι μία από τις πιο γραφικές γωνιές της Πελοποννήσου (πηγή: Shutterstock)

Στα πόδια του Ταΰγετου και με θέα το Μεσσηνιακό κόλπο, η Καρδαμύλη είναι το διαμάντι της Μεσσηνιακής Μάνης. Αυτό το ιστορικό, παραθαλάσσιο χωριό απέχει 35 χλμ. από την Καλαμάτα. Οι πυκνοί ελαιώνες, τα μεγαλόπρεπα κυπαρίσσια, τα περιποιημένα πέτρινα οικήματα με κατάφυτους κήπους, οι βοτσαλωτοί κολπίσκοι και το γραφικό λιμανάκι του χωριού συνθέτουν ένα κινηματογραφικό σκηνικό σε αυτό το σοφιστικέ θέρετρο που μαγνητίζει τους φυσιολάτρες και τους καλλιτέχνες, Έλληνες και ξένους.

Το γραφικό λιμανάκι της Καρδαμύλης (πηγή: Shutterstock)

Πολλοί διάσημοι σταρ του Χόλιγουντ (Ίθαν Χοκ, Μπραντ Πιτ, Αντζελίνα Τζολί κ.ά.) κολύμπησαν στα νερά της και περπάτησαν στα πέτρινα δρομάκια της. Ο Άγγλος συγγραφέας και περιηγητής σερ Πάτρικ Λη Φέρμορ μάλιστα, δε θέλησε ποτέ να φύγει και έζησε χρόνια εκεί. Το σπίτι του στην περιοχή Καλαμίτσι αποτελεί αξιοθέατο για όσους φτάνουν στην Καρδαμύλη (ανήκει στο Μουσείο Μπενάκη και είναι ανοιχτό στο κοινό, με ξεναγήσεις και οργανωμένες επισκέψεις).

Ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνα στην Καρδαμύλη (πηγή: Shutterstock)

Πάνω σε ένα λόφο με ελιές και κυπαρίσσια, στα πόδια του Ταΰγετου, βρίσκεται η Παλαιά Καρδαμύλη, ένας ερειπωμένος οικισμός που γοητεύει κάθε επισκέπτη. Στον ιστορικό οικισμό θα δείτε τον Πύργο του Μούρτζινου (του τελευταίου Μανιάτη καπετάνιου της Καρδαμύλης), που χτίστηκε το 1807 και τον ναό του Αγίου Σπυρίδωνα με το κομψό καμπαναριό. Η «επίσημη» παραλία της Καρδαμύλης είναι τα Ριτσά, δυτικά του οικισμού, ενώ σε κοντινή απόσταση θα βρείτε την παραλία του Φονέα με την άγρια ομορφιά και τα Δελφίνια με τη χοντρή άμμο. Όλες με υπέροχα, καταπράσινα νερά.

Φονέας

Η παραλία του Φονέα είναι μία από τις διασημότερες της Μάνης (πηγή: Shutterstock)

Ο Φονέας είναι μία από τις ομορφότερες παραλίες της Δυτικής Μάνης, λίγα χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Καρδαμύλης. Αυτός ο μικρός κόλπος με την άγρια ομορφιά, τα λευκά βότσαλα και τα δροσερά, γαλαζοπράσινα νερά αποτελεί αγαπημένο προορισμό για τους ντόπιους αλλά και για τους επισκέπτες της Μεσσηνίας. Ένας μεγάλος βράχος χωρίζει την παραλία στα δύο και χαρίζει φυσική σκιά. Μία εκδοχή για την περίεργη ονομασία της παραλίας μιλά για έναν πειρατή που ναυάγησε εκεί και σκότωνε τους περαστικούς. Η δεύτερη εκδοχή θέλει τον φονιά να είναι ένα τεράστιο φίδι που κατασπάραζε τα κοπάδια των καλόγερων στο καστρομονάστηρο της Βαϊδενίτσας.

Στούπα

Η Στούπα συγκεντρώνει κάθε καλοκαίρι πολλούς επισκέπτες (πηγή: Shutterstock)

Στη συνέχεια ο δρόμος οδηγεί στη Στούπα. Πρόκειται για ένα φημισμένο τουριστικό θέρετρο της Μεσσηνίας που προσφέρει πολλές επιλογές φαγητού, διασκέδασης, καθώς και διαμονής για όλα τα γούστα. Ο οικισμός είναι χτισμένος στους πρόποδες του Ταΰγετου, σε περιοχή που παλιότερα ήταν γνωστή με την ονομασία «Ποταμός» εξαιτίας του ποταμού Δράκου ή Δρακολάγκαδου που κατά τη χειμερινή περίοδο καταλήγει στην παραλία της Στούπας. Η τεράστια παραλία του χωριού απλώνεται μπροστά από τον κεντρικό δρόμο, έχει χοντρή άμμο και είναι ιδανική για οικογένειες.

Η φημισμένη παραλία της Καλογριάς (πηγή: Shutterstock)

Δίπλα ακριβώς βρίσκεται και η παραλία της Καλογριάς, από τις πιο γνωστές οργανωμένες παραλίες της περιοχής, με υπέροχα, πεντακάθαρα νερά και παχιά άμμο. Η συγκεκριμένη παραλία είναι συνδεδεμένη με τον συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη, καθώς εκεί εμπνεύστηκε το έργο «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά».

Άγιος Νικόλαος

Ο Άγιος Νικόλαος διατηρεί τον παραδοσιακό του χαρακτήρα (πηγή: Shutterstock)

Αφήνοντας πίσω σας τη Στούπα, στα 5χλμ. θα συναντήσετε τον Άγιο Νικόλαο, ένα χωριό που διατηρεί αναλλοίωτο τον παραδοσιακό του χαρακτήρα, με γραφικά δρομάκια και ένα όμορφο λιμανάκι γεμάτο πολύχρωμες βάρκες και καΐκια. Η παλιά του ονομασία είναι Σελίνιτσα, δηλαδή μικρή Σελήνη ή μικρή Ελένη, αφού σύμφωνα με την παράδοση, στην ακτή αγκυροβόλησε το πλοίο του ο Πάρης κι έκλεψε την ωραία Ελένη.

Καταφύγι

Στην περιοχή θα βρείτε παρθένες παραλίες με βράχια και πεντακάθαρα νερά για να βουτήξετε. Κοντά στο μικρό γραφικό λιμανάκι του Αγίου Δημητρίου, υπάρχει ένα καλά κρυμμένο μυστικό: το Καταφύγι είναι μια απόκρημνη ακτή με επίπεδα βράχια που λειτουργούν ως φυσικές εξέδρες. Την επιλέγουν οι γυμνιστές και όχι μόνο.

Τραχήλα

Η Τραχήλα είναι ένα μικρό ψαροχώρι με ιδιαίτερο χρώμα (πηγή: Shutterstock)

Συνεχίστε μέχρι τη γραφική Τραχήλα, ένα μικρό και άγνωστο σε πολλούς ψαροχώρι με ξεχωριστό χρώμα. Το λιμανάκι με τις βάρκες και τα πετρόκτιστα σπίτια, περικυκλωμένα από το άγριο μανιάτικο τοπίο, στήνουν το καλύτερο αγχολυτικό σκηνικό. Αν βρεθείτε εδώ, αναζητήστε το γνήσιο, χοντρό αλάτι του χωριού, που συλλέγεται από τους βράχους της περιοχής. Εδώ δεν θα βρείτε τεράστιες αμμουδερές παραλίες και beachs bars. Οι βουτιές, όμως, από τα βράχια θα σας μείνουν αξέχαστες.

.reader.gr