Ντοματίνια: γιατί να τα βάλουμε στη διατροφή μας και 9 νόστιμες συνταγές

Τα τελευταία χρόνια τα ντοματίνια έχουν μπει δυναμικά στις κουζίνες μας και τα συναντάμε όλο και περισσότερο στις συνταγές μας. Μπορεί να είναι κι αυτά στην καλύτερη εκδοχή τους το καλοκαίρι, ωστόσο σε αντίθεση με τη ντομάτα τα βρίσκουμε στην αγορά όλο το χρόνο κι αυτό τα κάνει ακόμη πιο εύχρηστα. Ας τα γνωρίσουμε, λοιπόν, λίγο καλύτερα.

Οι βασικές ποικιλίες
Υπάρχουν πολλές ποικιλίες ανάλογα με το σχήμα του καρπού, το χρώμα και τη γεύση του. Έτσι, έχουμε ντοματίνια του είδους «τσέρι», με σφαιρικό σχήμα, μικρό μέγεθος, κόκκινο χρώμα και ελαφρά υπόξινη γεύση, ενώ υπάρχουν και τα είδους «βελανίδι» που έχουν πιο μακρόστενο σχήμα, διάφορα χρώματα και πιο γλυκιά γεύση. Τα βρίσκουμε και σε κίτρινο χρώμα, πράσινο, αλλά και μαύρο. Μία δημοφιλής ποικιλία στη χώρα μας είναι αυτή της Σαντορίνης, που καλλιεργείται στα νησιά του Αιγαίου. Μπορεί να έχει χοντρή φλούδα, αλλά διαθέτει ξεχωριστό άρωμα και νόστιμη σάρκα. Η χοντρή φλούδα της την κάνει ιδανική για να γίνει λιαστή.

Τα οφέλη τους στην υγεία
Όπως και οι ντομάτες, έτσι και τα ντοματίνια είναι πλούσια σε λυκοπένιο, μια λιποδιαλυτή ουσία, που ανήκει στα καροτενοειδή και είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Αυτό σημαίνει ότι βοηθά στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, που προκαλούν διάφορες ασθένειες. Επίσης, ενισχύει την καλύτερη υγεία της καρδιάς και περιορίζει τις βλάβες του δέρματος από την έκθεση στον ήλιο. Έχει διαπιστωθεί ότι η κατανάλωση ελαιολάδου σε συνδυασμό με την κατανάλωση τροφίμων, που έχουν λυκοπένιο αυξάνει την απορρόφησή του, ενώ σημαντικό για την απορρόφηση είναι το να καταναλώνεται και η φλούδα. Τα ντοματίνια είναι ακόμη πλούσια σε βιταμίνες Α, C, E και κάλιο.

Πότε τα βρίσκουμε στην αγορά
Η καλύτερη εποχή τους είναι το καλοκαίρι, όπως οι ντομάτες, ωστόσο τα βρίσκουμε στην αγορά όλο τον χρόνο, είτε υπαίθρια, είτε θερμοκηπίου. Υπάρχουν και βιολογικά, που είναι μεν ακριβότερα σε τιμή, αλλά νοστιμότερα σε γεύση.

Συντήρηση
Για την καλύτερη δυνατή συντήρησή τους θέλουν δροσερό περιβάλλον, οπότε είτε τα φυλάμε σε σκιερό, δροσερό μέρος στην κουζίνα μας, είτε στο ψυγείο, στο συρτάρι με τα λαχανικά. Επίσης, καλό είναι να αφαιρέσουμε τη συσκευασία τους, γιατί διαφορετικά ωριμάζουν πιο γρήγορα.

Ντοματίνια από τη γλάστρα μας!
Επειδή τα ντοματίνια είναι πολύ εύκολα στην καλλιέργειά τους, σας προτείνουμε να τολμήσετε να τα φυτέψετε στον κήπο ή σε μεγάλες γλάστρες στο μπαλκόνι σας. Κατάλληλη εποχή για φύτεμα είναι η άνοιξη, για να μας δώσουν καρπούς μέσα στο καλοκαίρι, που είναι στην πιο νόστιμη και ζουμερή εκδοχή τους.

Πώς τα καταναλώνουμε
Υπάρχουν άπειροι τρόποι για να βάλουμε τα ντοματίνια στην κουζίνα μας: σε ομελέτες και άλλες παρασκευές με αυγό, σε δροσερές, πράσινες και όχι μόνο σαλάτες, στα ζυμαρικά μας, σε σάλτσες, αλλά και για να νοστιμίσουν κυρίως πιάτα με κοτόπουλο ή ψάρι. Ακόμα και τάρτες ή αλμυρό τσιζκέικ μπορούμε να φτιάξουμε.

Δοκιμάστε μία από τις 9 συνταγές που σας προτείνουμε για κάθε ώρα της ημέρας


Αβγά μάτια με πικάντικη σάλτσα φούρνου από ντοματίνια
Η επιτομή της απλότητας και της νοστιμιάς. Αβγά με σάλτσα από ντοματίνια και χωριάτικο ψωμάκι για ατελείωτες βούτες!


Σαλάτα με ντοματάκια και γλιστρίδα
Καλοκαιρινή «συμμαχία» με ζουμερές ντομάτες και γλιστρίδα σε μια δροσερή σαλάτα που περιχύνουμε με νόστιμο ντρέσινγκ από πετιμέζι και σάλτσα σόγιας.


Cheesecake φέτας με ντοματίνια και ελιές
Στην αλμυρή τους εκδοχή τα cheesecake είναι εντυπωσιακά και σερβίρονται ως εξαιρετικό ορεκτικό.


Τάρτα με ντοματίνια και βασιλικό
Ένα πακέτο έτοιμη σφολιάτα στην κατάψυξη μπορεί να κάνει το θαύμα της ανά πάσα στιγμή: οι δροσερές τάρτες του καλοκαιριού βολεύονται με λίγα ντοματίνια, ένα λευκό τυρί και τη φρεσκάδα του βασιλικού από τη γλάστρα μας!


Κοτοσαλάτα με κινόα, αβοκάντο, ντοματίνια
Μια δροσερή, εύκολη και υγιεινή συνταγή, που συνδυάζει το κοτόπουλο με το αβοκάντο, την κινόα και τα ντοματίνια, ιδανική για το γραφείο.


Παπαρδέλες με βλίτα, ντοματίνια και ξινομυζήθρα
Καλοκαιρινή, χορτοφαγική μακαρονάδα με σάλτσα από βλίτα και ντοματίνια.

Μπακαλιάρος με πέστο, ρύζι και ντοματίνια
Μια δροσερή καλοκαιρινή συνταγή, με μπακαλιάρο και ρύζι. Τα ντοματίνια και το πέστο τής δίνουν τη φρεσκάδα που χρειάζεστε.


Μπάμιες με ντοματίνια βελανίδια και λιαστή ντομάτα
Οι μπάμιες εδώ ψήνονται με ντοματίνια βελανίδια και γίνονται το ιδανικό πιάτο για το καθημερινό τραπέζι.


Σουβλάκια κοτόπουλου με χαλούμι και ντοματίνια
Νόστιμα σουβλάκια κοτόπουλο με σάλτσα δυόσμου, ιδανικά για το κυριακάτικο bbq με φίλους.

olivemagazine.gr