Νικολέτα Τζιωρτζιώτη: Έφτασε το αλώνισμα – Η νίκη του αγρότη

Η Μητέρα Γη,σύμφωνα με την μυθολογία,η θεά Δήμητρα,υπέδειξε στους ανθρώπους τα δημητριακά,το όργωμα,τη σπορά και το αλώνισμα.Ετσι από κυνηγοί της τροφής έγιναν παραγωγοί,οργανώθηκαν σε μόνιμες κατοικίες,κοινωνικοποιήθηκαν και θεσμοθέτησαν νόμους για την επιβίωσή τους.

Το σιτάρι, το καλαμπόκι καθώς και όλα τα δημητριακά αποτέλεσαν και συνεχίζουν να αποτελούν τη βασική τροφή του ανθρώπου. Με το πέρασμα των αιώνων η πρωτογενής παραγωγή αναδείχθηκε σε βασικό θεμέλιο της οικονομικής ανάπτυξης.

Η τεχνολογία εισήχθηκε στην αγροτική παραγωγή με σκοπό τη αύξηση της ποσότητας και ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων.

Ο κόπος και μόχθος του αγρότη, μέσα από αντίξοες συνθήκες να τιθασεύσει τη σκληρή γη και να τη μετατρέψει σε εύφορη δικαιώνεται όταν διαπιστώνει την ποσότητα και ποιότητα του προϊόντος που παρήγαγε.

Χιλιάδες αγρότες αυτή την εποχή αναμένουν πως θα κυμανθούν οι τιμές καθώς η οικονομική αβεβαιότητα είναι υπαρκτή. Αναμφίβολα, η δεκαετής οικονομική κρίση με την επιβολή μνημονίων στη χώρα μας,η υγειονομική κρίση με την πανδημία του κορωνοιού και τώρα με ο Ρωσο-ουκρανικός πόλεμος επέφεραν αρνητικές συνέπειες σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας.

Παράλληλα,στη Δ. Ευρώπη η μείωση της παραγωγής όπως στην Ιταλία όπου παρατηρείται μείωση κατά 15% λόγω της εκτεταμένης ξηρασίας,συμβάλλει στη περαιτέρω αύξηση των τιμών.

Η τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής οδήγησε αναπόδραστα σε αύξηση των τιμών στα άλευρα και σε όλα τα συναφή προϊόντα. Η έλλειψη εν μέρει, καλύπτεται με τις εισαγωγές από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και Σερβία καθώς και από ένα μικρό ποσοστό από τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Ετσι, από τη μια πλευρά, ο καταναλωτής βιώνει τις αυξημένες τιμές σε όλα τα βασικά είδη της διατροφής του καθώς αυτά είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το κόστος παραγωγής,από την άλλη,ο αγροτικός πληθυσμός πλήττεται από το ακριβό κόστος παραγωγής και αναμένει για το λόγο αυτό ικανοποιητικές τιμές πώλησης για τα προϊόντα που παράγει.

Εδώ,λοιπόν,εισέρχεται ο ρόλος της πολιτείας.

Οφείλει πραγματικά να στηρίξει το αγροτικό εισόδημα μειώνοντας το κόστος παραγωγής δίνοντας λύση στο ενεργειακό και στα αγροτικά εφόδια παραγωγής.

Τότε και μόνο τότε ο αγρότης θα αισθανθεί ΝΙΚΗΤΗΣ απέναντι στις δύσκολες συνθήκες παραγωγής.