1 ώρα και 30′ προετοιμασία
25′ ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 55′
Υλικά
Τεμάχια: 70-75
- 500 γρ. βούτυρο αγελαδινό, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
- 800 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
- 500 ml φρέσκο γάλα, πλήρες
- 1/2 κουτ. σούπας μαγειρική σόδα (σκόνη)
- 1 1⁄2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 250 γρ. καρυδόψιχα κοπανισμένη
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
Για το σιρόπι
- 500 ml νερό
- 600 γρ. ζάχαρη
- 400 γρ. μέλι
Διαδικασία
Σιρόπι
- Για το σιρόπι των ισλί, βράζουμε όλα τα υλικά για 5 λεπτά (μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή που θα πάρουν βράση), αποσύρουμε, το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και το διατηρούμε χλιαρό.
- Στον κάδο του μίξερ πάγκου ρίχνουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το φτερό, μέχρι να φτιάξουμε μια αφράτη κρέμα.
- Ανακατεύουμε το γάλα με τη σόδα (προσεκτικά, γιατί θα αφρίσει) και το ρίχνουμε σταδιακά στο μείγμα για τα ισλί, χτυπώντας με το σύρμα.
- Ρίχνουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σταδιακά και ζυμώνουμε με τον γάντζο, μέχρι να φτιάξουμε ένα ζυμάρι μαλακό αλλά που να μην κολλάει στα χέρια.
- Παίρνουμε ένα μπαλάκι ζύμης των ισλί (μεγαλύτερο από ένα μελομακάρονο), το πιέζουμε στην παλάμη μας για να πλατύνει σαν πιατάκι του καφέ, βάζουμε στο κέντρο του 1 κουτ. γλυκού καρύδια και καλύπτουμε με τις άκρες της ζύμης για να σφραγίσουμε τη γέμιση.
- Πιέζουμε γύρω γύρω το κομμάτι να αποκτήσει το χαρακτηριστικό τριγωνικό σχήμα και με ένα σουβλί ή πιρούνι χαράζουμε τα ισλί με πυκνές παράλληλες, χιαστί χαρακιές.
- Για τα ισλί. προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Αραδιάζουμε τα ισλί σε λαδωμένα μεγάλα ταψιά και τα ψήνουμε (σε δόσεις) για 20-25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.
- Κάθε δόση ισλί που βγάζουμε από τον φούρνο την τακτοποιούμε σε βαθιά πιατέλα και περιχύνουμε όσο είναι καυτά με χλιαρό σιρόπι.
- Σερβίρουμε τα ισλί αφού κρυώσουν.
gastronomos.gr