Θηλάζει τον 5χρονο γιο της και στέλνει το δικό της μήνυμα για το γυναικείο σώμα

Μια μητέρα από την Αυστραλία μίλησε για τον λόγο που συνεχίζει να θηλάζει τον 5χρονο γιο της και γιατί δεν σκοπεύει να σταματήσει σύντομα.

Η Λόρεν ΜακΛέοντ, που είναι μητέρα δυο παιδιών, μετρά χιλιάδες followers στα social media, όπου μοιράζεται με απόλυτη ειλικρίνεια τις εμπειρίες της από το θηλασμό.

Η 29χρονη έχει προκαλέσει, ωστόσο, και πολλές αντιδράσεις επειδή συνεχίζει να θηλάζει τον πεντάχρονο γιο της, Μπάουι, πέρα από αυτό που η κοινωνία θεωρεί, όπως λέει, «φυσιολογικό» χρονικό διάστημα.

Η υπερσεξουαλικοποίηση του γυναικείου στήθους

Κατά καιρούς την έχουν αποκαλέσει ακόμη και «άρρωστη», υποστηρίζοντας πως «κακοποιεί» τα παιδιά της, κάτι που, όπως λέει, συνήθως οφείλεται στην παραπληροφόρηση και τις εσφαλμένες αντιλήψεις γύρω από το θηλασμό.

Η Λόρεν λέει ότι λόγω της υπερσεξουαλικοποίησης του γυναικείου στήθους στη σύγχρονη εποχή, πολλοί ξεχνούν τον πραγματικό σκοπό του συγκεκριμένου μέρους του σώματος- να τρέφει τα παιδιά.

«Το έχω ξαναπεί και θα το ξαναπώ ένα εκατομμύριο φορές, οι άνθρωποι είναι βιολογικά σχεδιασμένοι να απογαλακτίζονται από το στήθος μεταξύ 2-7 ετών», σημειώνει η Λόρεν, η οποία εργάζεται ως doula – βοηθός μητρότητας για γυναίκες που έχουν γεννήσει- τα τελευταία δύο χρόνια.

«Με έχουν αποκαλέσει «άρρωστη τρελή», μου έχουν πει ότι είμαι αηδιαστική, παράξενη, εγωίστρια, ότι κακοποιώ τα παιδιά μου και η λίστα συνεχίζεται. Αλλά ειλικρινά δεν με νοιάζει, γιατί κάνω το καλύτερο για εκείνα, όπως ακριβώς οι γονείς με διαφορετικές επιλογές ανατροφής», εξηγεί.

Και συνεχίζει: «Ο θηλασμός ενός πεντάχρονου μπορεί να μην είναι συνηθισμένος στη σημερινή κοινωνία, αλλά δεν υπάρχει τίποτα «περίεργο» ή «αηδιαστικό». Κυριολεκτικά απλώς ταΐζω και φροντίζω το παιδί μου. Το στήθος μπορεί να γίνει σεξουαλικό και είναι μια χαρά, αλλά ο θηλασμός ξεχωρίζει πολύ από αυτό. Το γεγονός ότι συνδέουν αυτά τα δύο, για μένα είναι περίεργο. Δεν ξέρω γιατί να σεξουαλικοποιήσετε μια τόσο φυσική πράξη μεταξύ μητέρας και παιδιού».

Όπως λέει, δεν «σχεδίαζε» να θηλάζει τον γιο της μέχρι να γίνει πέντε ετών, απλά αυτό λειτούργησε καλύτερα στο ταξίδι τους ως γονείς.

«Όταν απέκτησα τον Μπάουι, δεν είχα στο μυαλό μου ότι θα τον θηλάσω μέχρι δυο ετών. Σκέφτηκα ότι αυτή είναι η σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οπότε ίσως αυτό θα έπρεπε να κάνω. Αλλά τα χρόνια περνούσαν και ήταν μια θετική εμπειρία, οπότε συνεχίσαμε. Δεν είχα κανένα πρόβλημα και δεν ένιωσα αυτή την πίεση να σταματήσω ξαφνικά», αναφέρει.

Τα οφέλη του θηλασμού

Η Λόρεν υποστηρίζει ότι υπάρχουν πολλά οφέλη από το θηλασμό, τόσο για την ίδια όσο και για το παιδί της.

«Ο Bowie θα θηλάσει πλέον μόνο πριν από τον ύπνο και είναι μια υπέροχη εμπειρία τους δύο μας. Το γάλα είναι γεμάτο αντισώματα και εξαιρετικό για την υποστήριξη της ανάπτυξης του εγκεφάλου του. Υπάρχουν βέβαια οφέλη και για μένα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων καρκίνων και απελευθερώνεται ωκυτοκίνη κάθε φορά που θηλάζεις», λέει η 29χρονη.

Ούσα τόσο ανοιχτή για το ταξίδι της στο θηλασμό, δέχεται φυσικά και πολλά αρνητικά σχόλια, αν και, όπως λέει, τα περισσότερα που λαμβάνει είναι θετικά.

«Οι περισσότεροι στις σελίδες μου στα social media είναι πολύ υποστηρικτικοί. Αλλά φυσικά, πάντα υπάρχει διαφορετική άποψη. Αυτός είναι ο λόγος που μοιράζομαι την ιστορία μου, επειδή είναι το πιο φυσικό πράγμα στον κόσμο και δεν θα έπρεπε να αποτελεί θέμα. Στενοχωριέμαι όταν βλέπω άλλες μητέρες να περνούν δύσκολα. Είναι κάτι τόσο ατομικό και ο καθένας έχει το δικό του μονοπάτι και ταξίδι. Ως γονείς, όλοι κάνουμε απλώς το καλύτερο που μπορούμε για τα παιδιά μας», τονίζει.

Όσο για το μέλλον, η Λόρεν λέει ότι θα αφήσει τον Μπάουι να απογαλακτιστεί μόνος του όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή.

«Το ταξίδι του θηλασμού κάθε μητέρας και παιδιού είναι διαφορετικό. Προς το παρόν, είμαι εντάξει να συνεχίσει να θηλάζει για όσο καιρό χρειάζεται. Τώρα θηλάζει μία φορά την ημέρα, ακριβώς πριν τον ύπνο. Αυτό μπορεί να αλλάξει, αλλά αυτή τη στιγμή έτσι λειτουργεί για εμάς. Βλέποντας και κάνοντας», καταλήγει.

in.gr