Αναβρασμός επικρατεί στο Ιράν μετά τον θάνατο της 22χρονης Mahsa Amini, η οποία προσήχθη και βασανίστηκε από την αστυνομία επειδή δεν είχε φορέσει «σωστά» την χιτζάμπ.
Όπως ήταν λογικό ο θάνατος της προκάλεσε τέτοια οργή που οι γυναίκες ξεχύθηκαν στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν για την γυναικεία καταπίεση και κακοποίηση στο Ιράν, καίγοντας μαντίλες και κόβοντας σε δημόσια θέα τα μαλλιά τους ενώ οι ακόμα πιο τολμηρές κυκλοφορούσαν στους δρόμους χωρίς χιτζάμπ αναρτώντας βίντεο στα social media.
Ένα έργο της Edith Dekyndt από το 2014 αποκτά νέα ζωή και γίνεται σύμβολο αντίστασης των γυναικών στο Ιράν, σημαία φτιαγμένη από κομμένα μαλλιά, μια σημαία που ίσως σηματοδοτήσει μία γυναικεία επανάσταση που δεν θα περιοριστεί στην Τεχεράνη, ούτε καν στη χώρα.
Καθεστώς απαρτχάιντ
Σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο (σαρία) του Ιράν, που επιβλήθηκε μετά την επανάσταση του 1979, είναι υποχρεωτικό για τις γυναίκες να καλύπτουν τα μαλλιά τους και να φορούν μακριά, φαρδιά ρούχα για να μην διαγράφεται καν η σιλουέτα τους.
Όσες παραβιάζουν το νόμο έχουν αντιμετωπίσει δημόσια επιτίμηση και κάποιες από αυτές έχουν συλληφθεί, ενώ σε άλλες έχουν επιβληθεί πρόστιμα.
Εξηγώντας την κατάσταση που βιώνει μαζί με τις υπόλοιπες γυναίκες του Ιράν, η δημοσιογράφος και ακτιβίστρια από τη χώρα Masih Alinejad δήλωσε ότι αν οι γυναίκες δεν καλύπτουν τα μαλλιά τους, δεν τους επιτρέπεται να πάνε στο σχολείο ή να βρουν δουλειά. «Έχουμε βαρεθεί αυτό το καθεστώς απαρτχάιντ των φύλων», πρόσθεσε.
Δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου The Associated Press, αναφέρει ότι η “αστυνομία ηθικής” στο Ιράν συνέλαβε τη γυναίκα επειδή φορούσε το χιτζάμπ της «πολύ χαλαρά», ενώ αρνείται ότι η Amini έπεσε θύμα άγριου ξυλοδαρμού, επιμένοντας στο σενάριο που θέλει τη νεαρή να πέθανε από ανακοπή.
Την ίδια στιγμή, η βυθισμένη στο πένθος οικογένεια της Amini δήλωσε ότι δεν είχε ιστορικό καρδιακών προβλημάτων. Ισχυρίστηκαν μάλιστα ότι δεν τους επέτρεψαν να δουν τη σορό της κόρης τους πριν από την ταφή της.
in.gr