Πότε πρέπει να μας προβληματίσει το βάρος του παιδιού μας και πότε ζητάμε τη βοήθεια ενός ειδικού;- Από τη Παρασκευή Παλάτου

Την τελευταία δεκαετία γίνεται τεράστιος ντόρος γύρω από το φαινόμενο της εκρηκτικής αύξησης που έχει γίνει τόσο στην υπερβαρία όσο και την παχυσαρκία, ιδιαίτερα στα παιδιά!
Πότε όμως λέμε ότι όντως ένα παιδί έχει πρόβλημα με το βάρος του;

         Για τα παιδιά δεν ισχύει αυτό που λέμε στους ενήλικες με τον Δείκτη Μάζας Σώματος. Ναι μεν μας δίνει μία εικόνα, αλλά κατά βάση στηριζόμαστε στις καμπύλες ανάπτυξης του παιδιού!Αυτές  τις βρίσκουμε εύκολα εάν ανατρέξουμε στις πίσω σελίδες από το βιβλιάριο υγείας. Το επιθυμητό είναι τόσο η καμπύλη του ύψους όσο και του βάρους να είναι η ίδια. Για παράδειγμα εάν το παιδί βρίσκεται στην 75η καμπύλη στο ύψος όταν και το βάρος του είναι στην ίδια μιλάμε για φυσιολογικό βάρος ακόμα και αν η εικόνα του παιδιού δεν είναι αυτή ενός “αδύνατου” παιδιού! Το πρόβλημα ξεκινά όταν οι καμπύλες είναι διαφορετικές και συγκεκριμένα όταν η καμπύλη του βάρους είναι μεγαλύτερη από αυτή του ύψους.
          Οι πρώτοι χειρισμοί καλό είναι να ξεκινούν όταν έχουμε το βάρος σε μία καμπύλη υψηλότερη. Οι χειρισμοί σε πρώτη φάση είναι ο περιορισμός των “παχυντικών” τροφών και η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας του παιδιού. Προς θεού δεν απαγορεύουμε τα πάντα! Πρέπει να θυμόμαστε ότι έχουμε να κάνουμε με παιδί, οι έντονοι περιορισμοί θα προκαλέσουν την αντίδρασή του και θα το οδηγήσουν σε υπερφαγίες με κατάληξη την πρόσληψη επιπλέον βάρους!
Τα παιδιά ακούν, χρειάζονται μόνο όμορφη καθοδήγηση που θα γίνει μέσα από όμορφη συζήτηση γεμάτη κατανόηση και σεβασμό!
Από την άλλη μεριά Για να ωφελήσει το παιδί η επίσκεψη σε έναν διατροφολόγο, θα πρέπει το ίδιο να το έχει ζητήσει! Μόνο τότε η προσπάθεια θα αποφέρει καρπούς καθώς το γεγονός ότι το ίδιο το παιδί επιθυμεί τη βοήθεια κάποιου ειδικού, υποδεικνύει πως έχει αναγνωρίσει την κατάσταση του βάρους του, το ενοχλεί και είναι αποφασισμένο να ακούσει και να συνεργαστεί!
Καμία προσπάθεια απώλειας βάρους δεν είναι εύκολη, ούτε επιτυγχάνεται χωρίς κόπο! Όταν όμως βασίζεται σε μία συνειδητοποιημένη απόφαση, η επίτευξη του στόχου είναι απλά θέμα χρόνου και αυτό ισχύει για παιδιά και ενήλικες!
Συζητείστε λοιπόν με τα παιδιά σας, δώστε τους το χρόνο που χρειάζονται να σας ανοιχτούν και να ζητήσουν εκείνα τη βοήθειά σας για να μπορέσετε πραγματικά να τα βοηθήσετε!

Παρασκευή Παλάτου

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Σωκράτους 10 & Κονδύλη

Τρίκαλα

τηλ. 2431 303010