«Εγκλήματα τιμής», αναγκαστικοί γάμοι και κλειτοριδεκτομές: Οι πιο επικίνδυνες χώρες να ζει μια γυναίκα

Το ζήτημα της ισότητας των φύλων και των δικαιωμάτων της γυναίκας έφερε στην επιφάνεια η δολοφονία της Ιρανής Μαχσά Αμινί, ο θάνατος της οποίας πυροδότησε μαζικές διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο.

Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες περιστατικών έμφυλης βίας αλλά με θύματα κυρίως γυναίκες.

Ο Δείκτης Γυναικών, Ειρήνης και Ασφάλειας (WPS), που εκδόθηκε από κοινού από το Πανεπιστήμιο Georgetown και το Ερευνητικό Ινστιτούτο Ειρήνης του Όσλο, κάνει εκτιμήσεις για τα δικαιώματα των γυναικών μέσω των επιπέδων ένταξης στην κοινωνία, της εκπροσώπησης στο δικαστικό σύστημα και το αίσθημα ασφάλειας τόσο εντός του σπιτιού όσο και έξω στην κοινωνία.

Ο Δείκτης Ανισότητας των Φύλων των Ηνωμένων Εθνών αγγίζει παρόμοια σημεία δεδομένων, όπως ο αριθμός των ετών εκπαίδευσης που λαμβάνει μια γυναίκα και η εκπροσώπηση των γυναικών σε πολιτικό επίπεδο, καθώς και ποσοστά για τη θνησιμότητα, τον γάμο σε νεαρή ηλικία και η εγκυμοσύνη κατά τη διάρκεια της εφηβείας.

Χρησιμοποιώντας αυτά τα δύο σύνολα δεδομένων, η Concern, οργανισμός βοήθειας και ανθρωπιστικής βοήθειας της Ιρλανδίας, έφτιαξε μια λίστα από τις 10 χειρότερες χώρες με τα δικαιώματα των γυναικών.

Πακιστάν

Ο Δείκτης Γυναικών, Ειρήνης και Ασφάλειας κατατάσσει τη χώρα στην 167η από τις 170.

Αναφέρει χαμηλά επίπεδα οικονομικής ένταξης για τις γυναίκες (7%), λίγο λιγότερο από τέσσερα χρόνια εκπαίδευσης, ποσοστό απασχόλησης λίγο πάνω από 21%, ένα σύνολο κοινωνικών κανόνων και νομικών πλαισίων που εισάγει σε μεγάλο βαθμό διακρίσεις και υψηλά περιστατικά βίας.

Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

Οι συνθήκες για τις γυναίκες έχουν βελτιωθεί κάπως στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία , κυρίως χάρη στη μείωση της οργανωμένης βίας που βελτίωσε το αίσθημα ασφάλειας.

Ωστόσο, πρέπει να γίνει ακόμα πολλή δουλειά.

Οι γυναίκες έχουν γενικά μόνο τρία χρόνια εκπαίδευσης και η εκπροσώπησή τους στο τοπικό κοινοβούλιο είναι μικρότερη από 9%. Επιπλέον, ενώ η οργανωμένη βία έχει μειωθεί, μία στις πέντε γυναίκες της Κεντρικής Αφρικής εξακολουθεί να αντιμετωπίζει βία από έναν οικείο σύντροφο.

Το 61% των γυναικών ηλικίας 20-14 ετών ήταν παντρεμένες ή σε ένωση πριν από τα 18α γενέθλιά τους. Οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία είναι επίσης περιορισμένες όσον αφορά τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και τα δικαιώματά τους.

Σομαλία

Η Σομαλία κατατάσσεται δωδέκατη στον δείκτη WPS 2021 και ενώ έχει μεγαλύτερη πολιτική εκπροσώπηση για τις γυναίκες από την ΚΑΔ (23% του κοινοβουλίου της Σομαλίας είναι γυναίκες), ο αριθμός των γυναικών στο εργατικό δυναμικό είναι δραστικά χαμηλότερος (23% έναντι 68%). Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι δείκτες για την επίτευξη του στόχου βιώσιμης ανάπτυξης για την ισότητα των φύλων στη Σομαλία είναι ελλιπείς, με ανησυχητικά κενά στην αναφορά σχετικά με την πρόσβαση των γυναικών σε περιουσιακά στοιχεία (συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας γης), την παρενόχληση και τη βία κατά των γυναικών και το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων.

Άλλοι δείκτες στους οποίους αναφέρουν τα Ηνωμένα Έθνη δεν υποδηλώνουν θετικά αποτελέσματα σε αυτούς τους τομείς. Πάνω από το ένα τρίτο των Σομαλών γυναικών ηλικίας 20-24 ετών παντρεύτηκαν πριν κλείσουν τα 18 και μόνο το 2% των γυναικών στη χώρα ήταν σε θέση να έχει πρόσβαση σε ασφαλείς τρόπους γέννας. Αυτό οδήγησε σε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μητρικής θνησιμότητας στον κόσμο: για κάθε 100.000 γεννήσεις, 829 γυναίκες από τη Σομαλία πεθαίνουν.

Σιέρα Λεόνε

Ακόμη υψηλότερο από το ποσοστό μητρικής θνησιμότητας στη Σομαλία είναι η Σιέρα Λεόνε , όπου 1.120 γυναίκες στις 100.000 θα πεθάνουν λόγω επιπλοκών από την εγκυμοσύνη ή τον τοκετό. Αυτό ήταν ένα μεγάλο ζήτημα. Ενώ πολλοί στη χώρα πιέζουν για την ανατροπή των απαρχαιωμένων κανονισμών, οι κρίσεις έχουν διακόψει την πρόοδο, όπως η επιδημία Έμπολα 2014-16 που οδήγησε σε αύξηση του αριθμού έγκυων εφήβων.

Ενώ η Σιέρα Λεόνε απολαμβάνει σχετική ειρήνη τα τελευταία 20 χρόνια, η έμφυλη βία εξακολουθεί να είναι γεγονός σε πολλούς τομείς. Σύμφωνα με τον δείκτη WPS, μόνο το 45,8% των γυναικών από τη Σιέρα Λεόνε νιώθουν ασφαλείς όταν περπατούν στο σπίτι τη νύχτα στις κοινότητές τους. Οι περισσότερες γυναίκες λαμβάνουν επίσης λιγότερα από τρία χρόνια εκπαίδευσης. Επίσης, ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων είναι κοινός στο 90% των γυναικών και των κοριτσιών ηλικίας 15-49 ετών.

Σουδάν

Το καλοκαίρι του 2019 έφερε αρκετές προόδους στα δικαιώματα των γυναικών στο Σουδάν, συμπεριλαμβανομένης της ποινικοποίησης του ακρωτηριασμού γυναικείων γεννητικών οργάνων, την κατάργηση των νόμων που περιορίζουν τα δικαιώματα των γυναικών όσον αφορά το τι φορούσαν, πού μπορούσαν να πάνε και τι δουλειά μπορούσαν να κάνουν ενώ τέθηκε στόχος για 40% γυναικεία εκπροσώπηση στο μεταβατικό κοινοβούλιο της χώρας.

Αυτή είναι μια πολλά υποσχόμενη πρόοδος για τη χώρα, αν και μπορεί να καθυστέρησε λόγω της πανδημίας COVID-19. Το 2021, ο Δείκτης WPS σημείωσε ότι μόνο το 22% του κοινοβουλίου διοικούνταν από γυναίκες (αν και αυτό είναι ήδη ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός).

Τσαντ

Από τις 162 χώρες που κατατάσσονται στον Δείκτη Ανισότητας των Φύλων των Ηνωμένων Εθνών για το 2020, το Τσαντ καταλαμβάνει την 160η θέση. Ωστόσο, ο πρόωρος και αναγκαστικός γάμος εξακολουθεί να είναι συνηθισμένος – μια έκθεση που διεξήχθη από την Concern το 2015 έδειξε ότι η διάμεση ηλικία για τον πρώτο γάμο ήταν 16 ετών για τα κορίτσια και 22 ετών για τα αγόρια.

Ωστόσο τα ποσοστά των γυναικών που καταγγέλλουν βία από σύντροφο μειώνεται, όμως , υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, ειδικά στον τομέα της εκπαίδευσης, όπου οι γυναίκες ολοκληρώνουν λιγότερο από δύο χρόνια εκπαίδευσης. Το Τσαντ έχει επίσης το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό μητρικής θνησιμότητας στον κόσμο, με 1.140 θανάτους για κάθε 100.000 γέννες.

Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό κατατάσσεται στην 163η από τις 170 στον Δείκτη WPS 2021 και στην 150η από τις 162 στον Δείκτη Ανισότητας των Φύλων του ΟΗΕ για το 2020. Η πρόοδος στην ισότητα των φύλων στη ΛΔΚ ήταν αργή, με ανισότητες σε όλους τους τομείς. Πολλές από αυτές τις αποκλίσεις υπάρχουν σε νομοθετικό επίπεδο, με το WPS να εκτιμά ότι το 25% των νόμων της ΛΔΚ έχουν κάποιο επίπεδο προκατάληψης προς τους άνδρες.

Υπολογίζεται ότι το 51% των γυναικών στη ΛΔΚ θα βιώσουν βία από οικείο σύντροφο στη διάρκεια της ζωής τους. Το 37% έχει αναφέρει τέτοια περιστατικά μέσα σε μόλις 12 μήνες. Το 37% των γυναικών από το Κονγκό παντρεύτηκαν επίσης πριν από τα 18α γενέθλιά τους και για κάθε 1.000 κορίτσια στη ΛΔΚ, 124 θα γίνουν μητέρες μεταξύ 15 και 19 ετών. Αυτοί οι αριθμοί αντικατοπτρίζονται στην εκπαιδευτική διαφορά των φύλων: οι άνδρες είναι σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες από οι γυναίκες να προχωρήσουν πέρα ​​από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση στη ΛΔΚ — 65,8% των ανδρών έναντι 36,7% των γυναικών.

Νότιο Σουδάν

Οι κανόνες φύλου ως αποτέλεσμα μιας πατριαρχικής κουλτούρας έχουν αφήσει τις γυναίκες στο Νότιο Σουδάν αποκλεισμένες από τη λήψη αποφάσεων και την πολιτική δραστηριότητα.

Οι γυναίκες έχουν λίγες εξουσίες λήψης αποφάσεων εντός του νοικοκυριού.

Η έλλειψη ιδιοκτησίας πόρων και δικαιωμάτων γης βρίσκεται στο επίκεντρο των ανισορροπιών ισχύος μεταξύ των φύλων. Το 2020, τα Ηνωμένα Έθνη δεν είχαν αρκετά στοιχεία για να κατατάξουν με ακρίβεια το Νότιο Σουδάν ως προς τον Δείκτη Ανισότητας των Φύλων, αν και ανέφεραν ότι η χώρα έχει το υψηλότερο ποσοστό μητρικής θνησιμότητας στον κόσμο — περισσότερες από μία στις 100 έγκυες γυναίκες από το Νότιο Σουδάν θα πεθάνει λόγω επιπλοκών την εγκυμοσύνη ή τον επακόλουθο τοκετό.

Ο Δείκτης WPS 2021 λειτουργεί με λίγο περισσότερα δεδομένα για το Νότιο Σουδάν, αρκετά για να το κατατάξει στην 165η θέση από 170 χώρες για τα δικαιώματα και την ασφάλεια των γυναικών.

Συρία

Πριν ξεσπάσει ο πόλεμος το 2011, η δυναμική των φύλων στη Συρία ήταν παραδοσιακά πατριαρχική. Οι γυναίκες απέκτησαν το δικαίωμα ψήφου στις εθνικές εκλογές μόνο στα μέσα της δεκαετίας του 1950 και, ενώ τους επιτρεπόταν να εργαστούν, αποτελούσαν ένα μικρό ποσοστό του εργατικού δυναμικού. Πολλές γυναίκες από τη Συρία, ιδιαίτερα στην τότε ακμάζουσα μεσαία τάξη της χώρας, επέλεξαν να μείνουν στο σπίτι και να μεγαλώσουν οικογένειες – κάτι που συνάδει με το γεγονός ότι ο γάμος στη χώρα εξακολουθεί να θεωρείται ως σύμβαση μεταξύ του συζύγου και του πατέρα της συζύγου. Μόνο το 2020 η χώρα ποινικοποίησε τα «εγκλήματα τιμής».

Ένας από τους λόγους για τους οποίους η Συρία κατατάσσεται τόσο χαμηλά στον δείκτη WPS οφείλεται στις συνεχιζόμενες συγκρούσεις, στις οποίες 75 στις 100.000 γυναίκες σκοτώνονται σε οργανωμένη βία και μόνο το 16,9% των γυναικών αισθάνονται ασφαλείς στις κοινότητες τους. Το Πανεπιστήμιο Georgetown χαρακτηρίζει τον αριθμό των περιστατικών σεξουαλικής βίας που σχετίζονται με συγκρούσεις ως «μαζικές» και καταγράφει ότι σχεδόν το 25% των γυναικών της Συρίας έχουν αναφέρει ότι έχουν υποστεί βία από στενό σύντροφο.

Αφγανιστάν

Το Αφγανιστάν κατατάσσεται στην τελευταία θέση μεταξύ 170 χωρών στον Δείκτη WPS και στην 157η από τις 162 στον Δείκτη Ανισότητας των Φύλων του ΟΗΕ. Περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες συγκρούσεων και κρίσεων σε συνδυασμό με οπισθοδρομικούς κανόνες έχουν αφήσει πολλές γυναίκες και κορίτσια από το Αφγανιστάν αμόρφωτα – όσες επιτρέπεται να φοιτούν στο σχολείο γενικά δεν μένουν για περισσότερα από δύο χρόνια. Αυτό αντανακλά στην οικονομική ένταξη των γυναικών στη χώρα. που το WPS κατατάσσει μόλις στο 7,2%.

Η χώρα κατατάσσεται επίσης μεταξύ των υψηλότερων για τη βία με βάση το φύλο, με 35 στις 100 γυναίκες να εκτίθενται σε βία από οικείο σύντροφο. Μαζί με το γειτονικό Πακιστάν, τα «εγκλήματα τιμής» είναι επίσης, αλλά εξακολουθούν να είναι ευρέως διαδεδομένα.

in.gr