Σύνθια Σάπικα: Ποια είναι η δημοσιογράφος που έκοψε live τα μαλλιά της για τις γυναίκες στο Ιράν

Viral έχει γίνει στο Internet και όλα τα social media τις τελευταίες ώρες, ένα βίντεο από το δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ 3.

Viral έχει γίνει στο Internet και όλα τα social media τις τελευταίες ώρες, ένα βίντεο από το δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ 3. Δεδομένου ότι η Κρατική Τηλεόραση σπάνια δίνει «τροφή» για τέτοιου είδους υλικό και virality, όλο αυτό μας ξάφνιασε. Στο απόσπασμα αυτό βλέπουμε την παρουσιάστρια Σύνθια Σάπικα, που το απόγευμα της Παρασκευής 7/10, αποφάσισε να προβεί σε μια συμβολική κίνηση μεγάλης σημασίας.

Πιο συγκεκριμένα, η δημοσιογράφος έκοψε τα μαλλιά της στον αέρα, σε ένδειξη υποστήριξης προς τις γυναίκες του Ιράν. Ειδικά μετά από όλα τα συμβάντα των τελευταίων ημερών, ήταν μια πολύ empowering συμβολική κίνηση που μας θύμισε ότι είμαστε πιο δυνατές ούσες ενωμένες και αλληλέγγυες.

Η Σύνθια Σάπικα, λίγο πριν το κλείσιμο του μεσημβρινού δελτίου ειδήσεων, μίλησε για την άγρια δολοφονία της νεαρής Μάχσα στο Ιράν, αλλά και γενικότερα για τους αγώνες των γυναικών για το δικαίωμα στην ισότητα και την ελευθερία, σε μία χώρα όπως αυτή με τόσο βαθιά ριζωμένες πατριαρχικές αντιλήψεις. «Στεκόμαστε και εμείς δίπλα σε όλες τις γυναίκες στο Ιράν που αγωνίζονται καθημερινά για όσα εδώ στη Δύση είναι αυτονόητα. Γυναίκα, λοιπόν, Ζωή και Ελευθερία», είπε χαρακτηριστικά. Με ένα ψαλίδι λοιπόν, έκοψε τα μαλλιά της στον αέρα της ΕΡ 3, κατά τη διάρκεια της αποφώνησης του δελτίου.

Η παρουσιάστρια του δελτίου ειδήσεων της ΕΡΤ3 κόβει τα μαλλιά της στον αέρα στη μνήμη της #Amini

Ποια είναι λοιπόν η Σύνθια Σάπικα και τι άλλο πρέπει να γνωρίζουμε για εκείνη;

Με καταγωγή από τη συμπρωτεύουσα, η μάχιμη Θεσσαλονικιά δημοσιογράφος είναι 53 ετών. Το «Σύνθια» είναι υποκοριστικό του βαπτιστικού της ονόματος, Ροδάνθη. Ολοκληρώνοντας τον βασικό κύκλο εκπαίδευσης και το σχολείο, η παρουσιάστρια παρέμεινε στην πόλη της για σπουδές, φοιτώντας στο τμήμα Γερμανικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται βέβαια για μια σχολή που ποτέ δεν ολοκλήρωσε, λόγω του γεγονότος πως έμεινε έγκυος. Ωστόσο, μετά τη γέννα, η Σύνθια Σάπικα επανήλθε στον χώρο της εκπαίδευσης προκειμένου να ασχοληθεί με κάτι τελείως διαφορετικό από τη Γερμανική Φιλολογία. Τότε ήταν που ο δρόμος της την οδήγησε στη δημοσιογραφία, αλλά και την υποκριτική. Εκτός αυτής της «στροφής» στο αντικείμενο σπουδών της, ο δρόμος της την οδήγησε και στην πρωτεύουσα, με την ίδια να μετακομίζει στην Αθήνα.

Οι γνώσεις της επεκτείνονται και στη γλωσσολογία, που αποφάσισε να σπουδάσει αργότερα, ενώ γνωρίζει πέντε ξένες γλώσσες: Φυσικά γερμανικά, αγγλικά, γαλλικά, ρωσικά και ιταλικά.

Στην κρατική τηλεόραση και την ΕΡΤ, βρέθηκε για πρώτη φορά όταν συνεργάστηκε με τον Θοδωρή Δρακάκη και παρουσίασε στην ΕΡΤ1 ένα καθημερινό μαγκαζίνο. Συνεργάστηκε όμως και με κανάλια της ιδιωτικής τηλεόρασης, όπως το Mega, αλλά και αρκετές εφημερίδες όπως η Απογευματινή και η Μακεδονία. Από το 2015 έως το 2020 παρουσίασε την εκπομπή ΣΥΝ στην ΕΡΤ 3, εκπομπή – σταθμό στην καριέρα της που την ανέδειξε και της έδωσε τη δυναμική που έχει σήμερα.

Ούσα πολιτικοποιημένη, δεν θα μπορούσε να την αφήσει ανεπηρέαστη και η ενασχόληση με τα κοινά. Έτσι, το 2019 την είδαμε να συμμετέχει στις εκλογές θέτοντας υποψηφιότητα ως βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στην Α’ Θεσσαλονίκης.

Στην προσωπική της ζωή, η δημοσιογράφος και έχει αποκτήσει δύο παιδιά, τον Αλέξανδρο και την Κατερίνα, από τον γάμο της με τον πρώην σύζυγό της, Αρσένη Βιλδίρη. «Όσο και αν με αγχώνει, η δουλειά μου με σώζει. Το επταήμερο που δουλεύω περνάει ευκολότερα. Συνειδητοποιώ, ότι και οι άλλοι έχουν αντίστοιχες εμμονές. Το σπίτι είναι περιοχή δικαιοδοσίας για μένα. Ένα βράδυ είδα εφιάλτη ότι μπήκε μέσα υδραυλικός. Ποτέ δεν είχα μανία με τα χρήματα. Τώρα τα έχω σιχαθεί τελείως. Τα λεφτά είναι μολυσμένα. Η κολλητή μου, η Xαντρούλα, όποτε βρίσκει ευκαιρία δίνει ακόμα φιλιά. Μου λείπουν τα παιδιά μου, ο κανονικός σαββατιάτικος καφές με την αδερφή μου και η αγκαλιά της μαμάς μου», έχει πει χαρακτηριστικά στο περιοδικό GLOW.

Ενώ στο karfitsa.gr έχει πει για τα παιδιά της: «Κάνω τέλεια παρέα με το γιο μου και προσπαθώ να αποτρέπω την κόρη μου από το να με νταντεύει. Για να σοβαρευτούμε, τώρα είναι τέλειο που είμαστε σχετικά κοντά σε ηλικία αλλά τα παιδιά μου στερήθηκαν μία ώριμη, πιο στιβαρή μαμά. Αντιθέτως δεν έχασα ευκαιρία να χοροπηδώ και να μαθαίνω καινούρια πράγματα μαζί τους».

Ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε θέματα ισότητας και έμφυλης βίας, η Σύνθια Σάπικα είναι μια από τις γυναίκες εκείνες που μας εμπνέουν να γινόμαστε καθημερινά η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. «Έχω εμπνευστεί από πολλές γυναίκες, ξεχωρίζω όμως τη μητέρα μου για το πώς συμπαραστέκεται στις φίλες της και την κόρη μου για το πόσο αφοσιωμένη είναι στην Ιατρική», έχει πει στο κανάλι του SHE- Society for Help & Empowerment στο YouTube.