Ενισχύοντας τους οικογενειακούς δεσμούς

Το καλύτερο δώρο που μπορούν να προσφέρουν τα μέλη μίας οικογένειας μεταξύ τους είναι το να περνάνε ποιοτικό χρόνο μαζί. Το να αφιερώνεις χρόνο στην οικογένεια σου βοηθά τόσο στην ενδυνάμωση του οικογενειακού δεσμού, αλλά και στην ανάπτυξη του αισθήματος του ανήκειν και της ασφάλειας σε όλα τα μέλη της οικογένειας.

Έχει αποδειχτεί πως ο ποιοτικός χρόνος που περνούν οι άνθρωποι με τις οικογένειές τους έχει σημαντικά οφέλη:

  1. Όταν οι οικογένειες απολαμβάνουν δραστηριότητες μαζί, τα παιδιά εκτίθενται σε σημαντικές κοινωνικές δεξιότητες και τρόπους έκφρασης. Οι οικογενειακές στιγμές είναι το ιδανικό περιβάλλον για να δείξουν οι γονείς στα παιδιά επιθυμητές συμπεριφορές.
  2. Οι δυνατοί οικογενειακοί δεσμοί ενθαρρύνουν καλύτερες συμπεριφορές στα παιδιά, βελτιώνουν την ακαδημαϊκή επίδοση, ενδυναμώνουν την επικοινωνία μεταξύ γονέα και παιδιού, διδάσκουν στα παιδιά πώς να είναι καλοί φίλοι και αυξάνουν την αυτοεκτίμησή τους.
  3. Μέσω των οικογενειακών δραστηριοτήτων βελτιώνεται η επικοινωνία μεταξύ των μελών, μιας και είναι μία καλή ευκαιρία να συζητήσουν θέματα που τους απασχολούν και να είναι ενεργοί ακροατές όταν μιλάει κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας. Αυτό, φυσικά, έχει ως αποτέλεσμα να ενισχύονται γενικότερα οι οικογενειακοί δεσμοί και να υπάρχει σεβασμός μεταξύ των μελών.
  4. Τα μέλη των οικογενειών που περνάνε ποιοτικό χρόνο μαζί μαθαίνουν να εκτιμούν και είναι λιγότερο πιθανό να πληγώσουν το ένα το άλλο.

Κάθε γονιός παίζει σημαντικό ρόλο στο κτίσιμο και τη δέσμευση στους οικογενειακούς δεσμούς. Όμως, το να χτίσεις δυνατές οικογενειακές συνδέσεις δεν είναι κάτι που συμβαίνει πάντα φυσικά και αβίαστα. Λόγω της φορτωμένης και κουραστικής καθημερινότητας, μπορεί να χρειαστεί σκληρή και δομημένη προσπάθεια για να δημιουργηθούν και να συντηρηθούν αυτοί οι δεσμοί. Παρακάτω μπορείς να βρεις κάποιες δραστηριότητες που μπορούν να σε βοηθήσουν να ενισχύσεις τους δεσμούς της οικογένειας σου:

Α. Ανάλογα με την ηλικία των παιδιών και τον αριθμό των μελών της οικογένειας, μπορείς να οργανώσεις βραδιές επιτραπέζιων. Μπορείς να διαλέξεις επιτραπέζια που οξύνουν την κριτική σκέψη και γνωστικές ικανότητες όπως η μνήμη και η λήψη αποφάσεων.

Β. Μπορείς να ορίσεις μαζί με την οικογένειά σου βραδιές ταινίας στις οποίες κάθε βράδυ θα διαλέγει μία ταινία ένα από τα μέλη. Με αυτό τον τρόπο αυτός που διαλέγει ταινία έχει την ευκαιρία να δείξει στην υπόλοιπη οικογένεια το γούστο του και να δει τι αρέσει στους υπολοίπους όταν δεν διαλέγει αυτός.

Γ. Μπορείτε μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας σου να κάνετε όλοι μαζί τις οικιακές δουλείες. Αυτή η δραστηριότητα θα διδάξει-κυρίως στα μικρότερα μέλη της οικογένειας-υπευθυνότητα, συνεργασία και ομαδικό πνεύμα.

Δ. Τέλος, κι ίσως το πιο σημαντικό, μπορείς να ορίσεις με την οικογένειά σου οικογενειακές συναντήσεις στις οποίες μπορείτε να συζητήσετε από τα προβλήματα που σας απασχολούν μέχρι και να οργανώσετε το επόμενο οικογενειακό σας ταξίδι.