Ξίδι: Εφαρμογές και τρόποι χρήσης στο νοικοκυριό

Το ξίδι είναι ένα φυσικό συστατικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον καθαρισμό πολλών αντικειμένων και επιφανειών στο σπίτι. Ενώ υπάρχουν πολλοί τύποι ξιδιού που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική, το ξίδι καθαρισμού είναι ένα εντελώς διαφορετικό προϊόν που δεν πρέπει ΠΟΤΕ να καταναλώνεται. Εάν θέλετε να απομακρυνθείτε από τα εμπορικά προϊόντα καθαρισμού που είναι γεμάτα χημικά, τότε αυτό είναι μια καλή εναλλακτική λύση.

Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το ξίδι καθαρισμού, τις εφαρμογές του και τον τρόπο χρήσης του σε όλο το σπίτι.

Δείτε επίσης: Νήπιο: Σας κάνει ό,τι θέλει; Έτσι θα ξαναπάρετε το πάνω χέρι
Τι είναι το ξίδι καθαρισμού;
Το καθαριστικό ξίδι παρασκευάζεται όπως και το λευκό αποσταγμένο ξίδι – με ζύμωση αλκοολών που αποστάζονται από καλαμπόκι ή δημητριακά. Το λευκό ξίδι περιέχει περίπου 5% οξικό οξύ και το ξίδι καθαρισμού 6%. Ενώ και τα δύο μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον καθαρισμό, το ξίδι καθαρισμού είναι 20% πιο ισχυρό, γεγονός που το καθιστά ακατάλληλο προς βρώση αλλά ιδανικό ως φυσική εναλλακτική λύση των χημικών προϊόντων, για τον καθαρισμό του σπιτιού.

Ενώ το ξίδι καθαρισμού μπορεί να συνδυαστεί με κάποια άλλα καθαριστικά, όπως υγρό πιάτων, σόδα, κ.ά., μην το αναμιγνύετε ποτέ με χημικά καθαριστικά όπως το χλώριο, καθώς παράγονται τοξικοί ατμοί. Μπορείτε να βρείτε ξίδι καθαρισμού στο διάδρομο των προϊόντων καθαρισμού στα παντοπωλεία.

Προσοχή: Μην συγχέετε το ξίδι καθαρισμού με το βιομηχανικό ξίδι. Το τελευταίο περιέχει 20% οξικό οξύ, απελευθερώνει ισχυρούς αναθυμιάσεις και μπορεί να βλάψει μόνιμα τις επιφάνειες των δαπέδων και των πάγκων της κουζίνας.

Πώς να φτιάξετε μόνοι σας καθαριστικό ξίδι
Ο συνδυασμός του ξιδιού καθαρισμού με τις επιφανειοδραστικές ουσίες στο υγρό πιάτων δημιουργεί ένα καθαριστικό για όλες τις χρήσεις που θα διασπάσει τη βρωμιά και το λίπος. Μεταβάλλοντας λίγο τη φόρμουλα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το φυσικό αυτό προϊόν καθαρισμού τη λύση για τα πάντα, από τον καθαρισμό της κουζίνας και το πλύσιμο των παραθύρων, μέχρι την αφαίρεση των υπολειμμάτων σαπουνιού στο μπάνιο.

Tip: Θυμηθείτε να φοράτε γάντια όταν καθαρίζετε με αυτά τα διαλύματα.

Τι θα χρειαστείτε

Υγρό πιάτων, ξίδι καθαρισμού, μεζούρες και κουτάλια, μπουκάλια σπρέι, ετικέτες

Οδηγίες

Για να δημιουργήσετε ένα καθαριστικό για όλες τις χρήσεις για παράθυρα, πάγκους και είδη κουζίνας:

Βάλτε 1/4 φλιτζάνι ξίδι καθαρισμού και 2 κι 1/2 φλιτζάνια νερό σε ένα μπουκάλι ψεκασμού.
Προσθέστε 1/2 κουταλάκι του γλυκού υγρό πιάτων. Ανακινήστε καλά για να αναμειχθεί και βάλτε ετικέτα στο μπουκάλι.
Για τη χρήση, ψεκάστε ελαφρά τις λερωμένες επιφάνειες και σκουπίστε τη βρωμιά με ένα πανί που δεν αφήνει χνούδι.
Για να δημιουργήσετε ένα καθαριστικό για τα υπολείμματα σαπουνιού στο μπάνιο:

Ανακατέψτε ίσα μέρη ξίδι καθαρισμού, υγρό πιάτων και νερό σε ένα μπουκάλι ψεκασμού. Ανακινήστε να αναμειχθεί καλά και βάλτε ετικέτα στο μπουκάλι.
Για τη χρήση, ξεκινήστε από το επάνω μέρος της καμπίνας ντους ή των γυάλινων θυρών και ψεκάστε το διάλυμα.
Αφήστε το να δράσει για τουλάχιστον ένα λεπτό και στη συνέχεια τρίψτε με μια νάιλον βούρτσα με μαλακές τρίχες.
Ξεπλύνετε με καθαρό νερό και στεγνώστε με μια πετσέτα που δεν αφήνει χνούδι.
Άλλοι εμπνευσμένοι τρόποι χρήσης στο νοικοκυριό
*Στα δάπεδα
Το ξίδι καθαρισμού μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε δάπεδα, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων δαπέδων από σκληρό ξύλο, πολυτελών πλακιδίων βινυλίου και δαπέδων από laminate ξύλο.

Οδηγίες

Γεμίστε έναν κουβά με περίπου 4 λίτρα ζεστό νερό με 1/2 φλιτζάνι ξίδι καθαρισμού.
Χρησιμοποιήστε σφουγγαρίστρα με σφουγγάρι ή μικροΐνες, στύψτε καλά για να αποφύγετε το υπερβολικό βρέξιμο του δαπέδου.
Ξεπλένετε συχνά την κεφαλή της σφουγγαρίστρας.
Δεν χρειάζεται να ξεπλύνετε, καθώς το διάλυμα δεν αφήνει υπολείμματα ή ραβδώσεις.
*Σε φραγμένους σωλήνες
Το καθαριστικό ξίδι και η μαγειρική σόδα είναι ένας ισχυρός συνδυασμός για τον γρήγορο καθαρισμό των αποχετεύσεων που έχουν βουλώσει στο μπάνιο ή την κουζίνα. Αν και δεν αφαιρεί τα φράγματα των μαλλιών, ο συνδυασμός αυτός είναι πολύ αποτελεσματικός σε οσμές, υπολείμματα σαπουνιού και λίπους που μπορούν να επικαλύψουν τους σωλήνες.

Οδηγίες

Ρίξτε 4 φλιτζάνια ζεστό νερό στην αποχέτευση.
Προσθέστε 1 φλιτζάνι ξηρή μαγειρική σόδα.
Ρίξτε μέσα 1 φλιτζάνι ξίδι καθαρισμού.
Θα υπάρχει αφρισμός και φυσαλίδες, επομένως καλύψτε την αποχέτευση με ένα πώμα για να διατηρήσετε όσο το δυνατόν περισσότερη δράση στους σωλήνες.
Όταν σταματήσουν οι φυσαλίδες, ξεπλύνετε την αποχέτευση με περισσότερο ζεστό νερό.
Ο μηνιαίος καθαρισμός θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τις αποχετεύσεις χωρίς μυρωδιές και να λειτουργούν ομαλά (συμπεριλαμβανομένων των αποχετεύσεων ντους).

*Στην καφετιέρα
Θα έχετε καφέ και τσάι με καλύτερη γεύση εάν καθαρίζετε τις καφετιέρες σας και τους βραστήρες τσαγιού κάθε μήνα με καθαριστικό ξίδι για να αφαιρέσετε τα άλατα, τα βακτήρια και τα έλαια που μπορεί να ταγγίσουν.

Οδηγίες

Αποσυνδέστε τη συσκευή από την πρίζα.
Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν δοχεία καφέ στη μηχανή.
Προσθέστε ξίδι καθαρισμού στη γραμμή πλήρωσης νερού. Αφήστε τη συσκευή στην άκρη για τουλάχιστον 4 ώρες.
Στη συνέχεια, συνδέστε το ρεύμα και πατήστε το κουμπί «on» (βεβαιωθείτε ότι έχετε τοποθετήσει μια κούπα καφέ). Αφήστε το ξίδι να επεξεργαστεί μέσω της μηχανής.
Εάν η καφετιέρα σας έχει δεξαμενή, συνεχίστε να «φτιάχνετε καφέ» και να πετάτε το περιεχόμενο της κούπας, μέχρι να αδειάσει τελείως η δεξαμενή.
Τέλος, γεμίστε ξανά τη συσκευή με φρέσκο ​​νερό κι επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι να αδειάσει όλο το νερό στη δεξαμενή. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι το επόμενο φλιτζάνι καφέ σας δεν θα έχει γεύση ξιδιού.
Χρησιμοποιήστε ξίδι καθαρισμού για την αφαλάτωση της καφετιέρας σας κάθε 3 έως 6 μήνες.

*Στο φούρνο μικροκυμάτων
Το ξίδι καθαρισμού κάνει θαύματα για να επαναφέρει στην αρχική του κατάσταση των φούρνο μικροκυμμάτων, αφαιρώντας την κρούστα και τις πιτσιλιές από τα τοιχώματα.

Τι θα χρειαστείτε

Ξίδι καθαρισμού, υγρό πιάτων, πανί που δεν αφήνει χνούδι, σφουγγάρι

Οδηγίες

Γεμίστε ένα μπολ στο φούρνο μικροκυμάτων με 2 φλιτζάνια νερό και 1/4 φλιτζάνι ξίδι καθαρισμού. Τοποθετήστε το μπολ στο φούρνο μικροκυμάτων και ζεστάνετε σε υψηλή θερμοκρασία για ένα με δύο λεπτά ή μέχρι το μείγμα να βράσει και να αχνίσει το εσωτερικό της συσκευής.
Αφήστε την πόρτα κλειστή για περίπου 15 λεπτά, ώστε ο ατμός να μπορεί να μαλακώσει τις πιτσιλιές στο εσωτερικό του φούρνου μικροκυμάτων. Ενώ ο ατμός λειτουργεί, χρησιμοποιήστε το διάλυμα για όλες τις χρήσεις για να καθαρίσετε το εξωτερικό του φούρνου μικροκυμάτων. Ψεκάστε ελαφρά τις επιφάνειες και σκουπίστε τις με ένα πανί που δεν αφήνει χνούδι.
Όταν ο ατμός έχει διαλυθεί, ανοίξτε την πόρτα του φούρνου μικροκυμάτων και αφαιρέστε προσεκτικά το μπολ και τον γυάλινο περιστρεφόμενο δίσκο. Χρησιμοποιήστε ένα σφουγγάρι για να σκουπίσετε τη βρωμιά μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων και το εσωτερικό της πόρτας. Το περιστρεφόμενο δίσκο μπορεί να πλυθεί στο χέρι με το διάλυμα για όλες τις χρήσεις ή να τοποθετηθεί στο πλυντήριο πιάτων.
Για να καθαρίσετε τη φλάντζα γύρω από την πόρτα και τυχόν λιπαρές περιοχές, βουτήξτε το σφουγγάρι στο νερό και το διάλυμα καθαριστικού ξιδιού ως επιπλέον ενίσχυση της καθαριστικής δύναμης. Στεγνώστε το εσωτερικό με ένα πανί που δεν αφήνει χνούδι και αντικαταστήστε τον γυάλινο περιστρεφόμενο δίσκο.
6 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να καθαρίζετε με ξίδι
Παρόλο που το καθαριστικό ξίδι και το αποσταγμένο λευκό ξίδι είναι εξαιρετικά υλικά καθαρισμού, οι όξινες ιδιότητές τους θα μπορούσαν να βλάψουν ορισμένες επιφάνειες, όπως:

Ηλεκτρονικά
Πάγκοι και δάπεδα από φυσική πέτρα
Χυτοσίδηρος
Μαχαίρια και συσκευές κουζίνας από ανοξείδωτο χάλυβα
Κερωμένες και ημιτελείς ξύλινες επιφάνειες
Λαστιχένιες φλάντζες και εύκαμπτους σωλήνες