Καρκίνος του μαστού: Τρεις ιστορίες επιβίωσης, θάρρους και έμπνευσης

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού είναι μία ημέρα που αφορά όλες τις γυναίκες. Ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου στις γυναίκες. Στην πραγματικότητα, 1 στις 8 γυναίκες αναμένεται να διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής της. Πρόκειται για την οικογένειά μας, τις φίλες μας, τις συναδέλφους μας.

Το άκουσμα της φράσης «έχετε καρκίνο του μαστού» αλλάζει τη ζωή εκατομμυρίων γυναικών κάθε χρόνο – γυναικών όπως η Rebecca, η Molly και η Sonia. Οι τρεις γυναίκες που πάλεψαν με τον καρκίνο στήθος με στήθος και στέφθηκαν νικήτριες, υψώνουν τις φωνές τους και συμβάλλουν στη διάδοση της σημασίας της πρόληψης και του προσυμπτωματικού ελέγχου.

Πολύ μικρή για να έχει καρκίνο του μαστού

Μέσα στην πανδημία, σε ηλικία 27 ετών η Rebecca Julinet διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού. Για μήνες οι γιατροί της έλεγαν πως είναι «πολύ μικρή για να έχει καρκίνο του μαστού». «Παρά τα όσα μου έλεγαν, εγώ ήξερα ότι ο Θεός ήταν στο πλάι μου. Προσευχήθηκα πολύ και τελικά ο όγκος υποχώρησε», εξομολογήθηκε η Rebecca.

Η διάγνωσή της άλλαξε από καρκίνος του μαστού πρώτου σταδίου, σε στάδιο μηδέν. Ωστόσο, χρειάστηκε να προχωρήσει σε διπλή μαστεκτομή για να αποβάλει τα επικίνδυνα κύτταρα. «Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο σε εμένα», σκέφτεται ανοιχτά. Άλλωστε δεν είχε οικογενειακό ιστορικό ούτε κάποια γενετική προδιάθεση.

«Το ότι έχασα ένα κομμάτι του σώματός μου ήταν τόσο δύσκολο συναισθηματικά όσο και σωματικά. Με ώθησε όμως με έναν τρόπο που τίποτα άλλο δεν το έχει κάνει», η νεαρή μαχήτρια θεωρεί ότι την έσωσε το ότι γνώριζε καλά το σώμα της. «Ο καρκίνος του μαστού δεν είναι αυτό που είμαι, αλλά είναι μέρος της ιστορίας μου και δεν θα βαρεθώ ποτέ να τη διηγούμαι».

«Μερικές φορές δεν μπορώ να πιστέψω ότι πάλεψα και νίκησα τον καρκίνο δυο φορές». Μόλις 2 μήνες μετά από τον αρραβώνα με το σύντροφό της η Rebecca έλαβε την πρώτη της διάγνωση. Αφού το ξεπέρασε επιτυχώς, 6 μήνες μετά το γάμο της διαγνώστηκε ξανά. «Ο σύζυγός μου έμεινε στο πλευρό μου και είναι το μεγαλύτερο δώρο Θεού, η ευγνωμοσύνη δεν είναι αρκετή».

Η 29χρονη μοιράστηκε την ιστορία της στο TikTok και δέχτηκε την υποστήριξη χιλιάδων ανθρώπων. Στόχος της είναι να ευαισθητοποιήσει τους ακόλουθούς της για τον καρκίνο του μαστού. Η συγκινητική ιστορία της είχε τόση απήχηση που έφτασε να βλέπει ποδόσφαιρο με την Πρώτη Κυρία της Αμερικής.

Μια εξέταση ρουτίνας

Η Molly Grubbs επισκέφθηκε το γυναικολόγο της για την καθιερωμένη προληπτική εξέταση του μαστού. Αυτό που δεν περίμενε είναι ότι ο γιατρός θα έβρισκε ένα μικρό στίγμα. Η μαστογραφία, το υπερηχογράφημα και η βιοψία διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε λόγος ανησυχίας. Μετά από ένα ραντεβού παρακολούθησης έξι μήνες αργότερα, την διαβεβαίωσαν ότι ήταν υγιής.

Τρία χρόνια αργότερα, λίγες ημέρες αφότου έγινε 40 ετών η Molly επέστρεψε. Μια τρισδιάστατη μαστογραφία, ένας υπέρηχος, μια βιοψία και μια μαγνητική τομογραφία έδειξαν ότι το ίδιο σημείο που κάποτε ήταν καλοήθης είχε γίνει καρκινικό και είχε εξαπλωθεί. Ο δεξιός της μαστός είχε τρία σημεία καρκίνου που είχαν εξαπλωθεί στους λεμφαδένες.

Τον Ιούνιο του 2019, έκανε διπλή μαστεκτομή πριν ξεκινήσει χημειοθεραπεία που διήρκεσε τρεις μήνες. Στη συνέχεια υποβήθηκε σε ακτινοβολία τουλάχιστον 25 φορές πριν εισέλθει σε αναγκαστική εμμηνόπαυση το 2020. Τον περασμένο Ιούλιο ολοκλήρωσε τη χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης των μαστών.

«Η ολοκλήρωση της χημειοθεραπείας ξεχωρίζει ως η στιγμή για την οποία είμαι πιο περήφανη», δηλώνει η Molly. «Λάτρεψα την κοινότητα των μαχητών του καρκίνου που γνώρισα κατά τη διάρκεια των καθημερινών θεραπειών. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, δεν με πείραζε που ήμουν φαλακρή. Χρησιμοποίησα αυτόν τον χρόνο για να διασκεδάσω με περούκες και μαντήλια».

Σήμερα, εργάζεται σε ένα από τα μεγαλύτερα μη κερδοσκοπικά δημόσια συστήματα υγείας στη Φλόριντα, για να ανταποδώσει την αγάπη που έλαβε στο δικό της ταξίδι σε άλλες γυναίκες που το έχουν ανάγκη.

Από την απελπισία πήγε στην «πόλη της ελπίδας»

«Κάτι δεν πάει καλά με το στήθος σας», είπε ένας ακτινολόγος στη Sonia Bautista μετά από μαστογραφία και υπερηχογράφημα. «Χρειάζεστε βιοψία». «Ένιωσα σαν να έπεφτα σε μια τρύπα, μια βαθιά μαύρη τρύπα», ανακαλεί η Sonia. Ήταν το καλοκαίρι του 2019. Δύο εβδομάδες αργότερα, ο γιατρός της είπε ότι είχε καρκίνο του μαστού.

Για πιο λεπτομερή διάγνωση και σχέδιο θεραπείας παραπέμθηκε στο κέντρο City of Hope. «Σε εκείνο το σημείο, ένιωθα πραγματικά απελπισμένη επειδή δεν ήξερα πόσο επιθετικός ήταν», εξήγησε. «Κανείς στην οικογένειά μου δεν είχε νοσήσει ποτέ από καρκίνο. Αναρωτήθηκα, γιατί εγώ; Γιατί τώρα;». Τότε ήταν που έμαθε ότι ο καρκίνος είχε φτάσει στο 3 στάδιο.

Η διαδικασία ήταν επώδυνη για την ίδια αλλά και για τον σύζυγο και τα παιδιά της. Στο City of Hope, της πρόσφεραν πραγματικά ελπίδα. Ξεπέρασε την ασθένεια της και είχε όλη την υποστήριξη που χρειάστηκε. Επειδή η προέλευση του καρκίνου της δεν ήταν γενετική, η Sonia πιστεύει ότι η αιτία μπορεί να σχετίζεται με τον τρόπο ζωής της.

Ήταν υπέρβαρη και η διατροφή της περιελάμβανε πολλή ζάχαρη και τρόφιμα με χημικά πρόσθετα. «Μετά τη διάγνωσή μου, αλλάξαμε τον τρόπο ζωής μας», δήλωσε η Bautista. «Όλη η οικογένεια άρχισε να τρώει βιολογικά τρόφιμα, πολύ περισσότερα λαχανικά χωρίς συντηρητικά».

Η εμπειρία με τον καρκίνο της έδωσε μια νέα προοπτική για τη ζωή. «Τη μια μέρα είσαι καλά και την επόμενη έχεις καρκίνο. Ποτέ δεν ξέρεις τι θα συμβεί αύριο, οπότε πρέπει να ζήσω τη ζωή μου στο έπακρο». Στη συνέχεια γέλασε και είπε: «Τώρα χαμογελάω συνέχεια».

* Η Βασιλίνα Ριστάνη σπουδάζει στη New Media Studies