Πρώτα φίλοι και μετά σύντροφοι; Τα πλεονεκτήματα της ερωτικής σχέσης που ξεκινά ως φιλία

Οι δυνατές και μακροχρόνιες ερωτικές σχέσεις συχνά ξεκινούν ως φιλίες. Οι σύντροφοι που ερωτεύονται αμέσως διαφέρουν μεταξύ τους περισσότερο, από άποψη προσωπικότητας, από ό,τι τα ζευγάρια που ξεκίνησαν ως φίλοι. Αυτό είναι σημαντικό, γιατί οι άνθρωποι, κατά μέσο όρο, προτιμούν έναν σύντροφο με προσωπικότητα παρόμοια με τη δική τους, ειδικά όταν πρόκειται για χαρακτηριστικά όπως η συναισθηματική σταθερότητα και η εξωστρέφεια.

Σας έχει συμβεί να γνωρίζετε κάποιον για χρόνια, και μια μέρα να αρχίσετε να τον βλέπετε διαφορετικά; Εκεί που κάποτε βλέπατε έναν συνάδελφο, έναν γείτονα ή συμμαθητή, ξαφνικά βλέπετε έναν πιθανό ερωτικό σύντροφο.

Η ερωτική έλξη για έναν φίλο, από τον φιλικό κύκλο ή από τον χώρο εργασίας, είναι περίπλοκο θέμα. Πρώτον, θέλετε να μάθετε αν τα συναισθήματα είναι αμοιβαία. Αν υποπτεύεστε ότι είναι, έπειτα σκέφτεστε με τι τρόπους μια ερωτική ανάμειξη μπορεί να επηρεάσει τη σχέση σας — κάτι ιδιαίτερα ριψοκίνδυνο σε επαγγελματικό πλαίσιο.

Τι θα γίνει αν δημιουργηθεί αναστάτωση στον χώρο εργασίας; Τι θα γίνει αν χωρίσετε; Πάνω κάτω τα ίδια ερωτήματα θα κάνατε στον εαυτό σας αν νιώθατε έλξη για έναν γείτονα, συνάδελφο ή μέλος του κοινωνικού σας κύκλου. Όμως, παρά τις πιθανές επιπλοκές, η έλξη για έναν φίλο δεν είναι απαραίτητα κάτι αρνητικό. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι καλές ερωτικές σχέσεις συχνά ξεκινούν ως καλές φιλίες.

Η φιλία επιτρέπει να γίνει μια εκτίμηση της προσωπικότητας και να αναδειχτούν πιθανές ομοιότητες
Οι ερευνητές αναγνωρίζουν και μελετούν την αλληλοεπικάλυψη φιλίας και ερωτικής σχέσης. Ο Ντικ Μπάρελντς και η Πίτερνελ Μπάρελντς-Ντίκστρα ερεύνησαν αυτό το θέμα στη μελέτη Love at First Sight or Friends First?1. Έχοντας ένα δείγμα 137 ζευγαριών που είχαν παντρευτεί ή συζούσαν, εξέτασαν τη συσχέτιση ανάμεσα στην έναρξη της σχέσης, στην ομοιότητα του χαρακτήρα και στην ποιότητα της σχέσης.

Παρατήρησαν ότι οι σύντροφοι που «ερωτεύτηκαν με την πρώτη ματιά» ανέπτυξαν πιο γρήγορα ερωτική σχέση, αλλά η προσωπικότητά τους παρουσίαζε λιγότερες ομοιότητες σε χαρακτηριστικά όπως συναισθηματική σταθερότητα, αυτονομία και εξωστρέφεια. Παρ’ όλ’ αυτά, αυτή η ομάδα δεν ανέφερε χαμηλότερη ποιότητα στη σχέση.

Συγκεκριμένα, σε σχέση με τα χαρακτηριστικά προσωπικότητας, οι ερευνητές σημειώνουν ότι τέτοια χαρακτηριστικά επηρεάζουν την ποιότητα του γάμου, επειδή, σε αντίθεση με χαρακτηριστικά όπως το κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο και η εμφάνιση, η κατανόηση των διαφορών προσωπικότητας μεταξύ των συντρόφων παίρνει χρόνο.

Οι σύντροφοι που γνωρίζονται σταδιακά είναι πιο ικανοί να διακρίνουν διαφορετικά χαρακτηριστικά και διαθέσεις, κι έτσι είναι σε θέση να αποφασίσουν αν ένας φίλος, συνάδελφος ή γείτονας θα τους ταίριαζε.

Οι σχέσεις που ξεκίνησαν από φιλία μπορεί να είναι πιο συμβατές και n μεγαλύτερη οικειότητα
Για να μεγιστοποιηθεί η ποιότητα της σχέσης, δίνεται η συμβουλή στους πιθανούς συντρόφους να δώσουν χρόνο για να γνωριστούν πρώτα, πριν προχωρήσουν στο επόμενο βήμα. Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι σύντροφοι που ήταν πρώτα φίλοι είχαν αφιερώσει περισσότερο χρόνο στη φάση της γνωριμίας, και παρουσίαζαν περισσότερες ομοιότητες χαρακτήρα από αυτούς που ερωτεύτηκαν αμέσως, και από αυτούς που περιγράφηκαν ως «εραστές μεταξύ σχέσεων».

Οι ερευνητές καταλήγουν ότι οι άνθρωποι προτιμούν συντρόφους που έχουν παρόμοιες προσωπικότητες, αλλά είναι ικανοί να επιλέξουν με ακρίβεια τέτοια ταίρια όταν έχουν τον χρόνο και την ευκαιρία να γνωρίσουν ο ένας τον άλλο. Όταν αυτό συμβαίνει, οι ερευνητές παρατηρούν ότι οι σύντροφοι προτιμούν χαρακτηριστικά προσωπικότητας τα οποία, σύμφωνα με προηγούμενη έρευνα, σχετίζονται με μακροχρόνια επιτυχία της σχέσης. Αυτά είναι η αυτονομία, η συναισθηματική σταθερότητα και η εξωστρέφεια/εκδηλωτικότητα.

Επιπλέον, οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι σχέσεις που προήλθαν από φιλίες χαρακτηρίζονται από υψηλότερα επίπεδα δέσμευσης και οικειότητας, κάτι που έχει αναφερθεί σε προηγούμενη έρευνα ως «συντροφική» αγάπη. Παρατηρήθηκε ότι τα ζευγάρια που βρίσκονταν «μεταξύ σχέσεων» ανέφεραν λιγότερη συντροφική αγάπη από ό,τι τα ζευγάρια που ήταν πρώτα φίλοι, καθώς και τα ζευγάρια που ερωτεύτηκαν αμέσως.

Ραντεβού: αργά και σταθερά έρχεται η επιτυχία
Οι σχέσεις με καλά θεμέλια έχουν την προοπτική να γίνουν δυνατές και σταθερές. Όσον αφορά μια ενημερωμένη και έξυπνη επιλογή συντρόφου, συχνά μέσα σε μια εδραιωμένη φιλία βρισκόμαστε στην καλύτερη θέση να διακρίνουμε με ακρίβεια χαρακτηριστικά προσωπικότητας. Συνήθως έχουμε τους φίλους που έχουμε γιατί μας ελκύουν και θέλουμε να περνάμε χρόνο με άτομα με τα οποία νιώθουμε άνετα, συχνά λόγω κοινών αξιών και ενδιαφερόντων.

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι κάποιες από τις πιο επιτυχημένες ερωτικές ενώσεις πηγάζουν από υγιείς σχέσεις εμπιστοσύνης και συμβατότητας, που συνήθως βασίζονται σε δυνατές φιλίες. Άρα, το να περνάμε χρόνο για να γνωρίσουμε κάποιον ως φίλο πριν σκεφτούμε κάτι περισσότερο φαίνεται να είναι μια σοφή και πρακτική επιλογή για τη δημιουργία μιας καλής σχέσης.