Ποδηλασία:10+1 πράγματα που θα βελτιώσεις αν κάνεις ποδήλατο!

Το νιώθεις πιο πολύ απο ποτέ! Έχει έρθει εποχή για αλλαγή, ανανέωση και όλα τα σχετικά. Πού ακριβώς όμως κολλάει η ποδηλασία στη φάση;

Όλοι μας ανανεώνουμε τους στόχους και τις επιθυμίες μας συχνά . Κάποιοι από αυτούς είναι η απώλεια βάρους και η αποκατάσταση της υγείας, σωστά;

Ε, λοιπόν, η γυμναστική με ποδήλατο είναι ο καλύτερος τρόπος για να τα πετύχεις!

Πώς, τί και γιατί;

Συνέχισε να διαβάζεις και θα μάθεις 10+1 αλλαγές που θα δεις στη σιλουέτα και την υγεία σου αν ξεκινήσεις τώρα ποδήλατο. Όπως το να…

…και πολλά ακόμα!

1.Θα φτιάξεις σώμα wow

ποδηλατο σωμα
Ποδήλατο για δυνατό σώμα.

Θέλεις η νέα σεζόν να σε βρει με το καλύτερο σώμα που είχες ποτέ;

Τότε, κάνε τη χάρη στον εαυτό σου και ξεκίνα ποδηλασία!

Γιατί;

Το ποδήλατο είναι, ως γνωστόν, αερόβια γυμναστική και αποτελεί μία από τις καλύτερες μορφές άσκησης για απώλεια βάρους.

Κατά την ποδηλασία καταναλώνεις μεγάλα ποσά ενέργειας. Συγκεκριμένα, ποδηλατώντας με μέτρια ένταση και διάρκεια περί τα 30 λεπτά καταναλώνουμε ενέργεια ίση με 235 (!) θερμίδες.Click to Tweet

Φαντάζεσαι τί γίνεται αν ποδηλατήσεις ακόμα περισσότερο;

2.Θα αυξήσεις τη μυϊκή σου δύναμη

ποδηλασια οφελη
Τα οφέλη της ποδηλασίας.

Η ποδηλασία βελτιώνει την αντοχή και τη μυϊκή δύναμη. Αν και φαίνεται ότι γυμνάζει μόνο τα πόδια, τα φαινόμενα απατούν.

Γιατί μπορεί επίσης να ασκεί το πάνω μέρος του σώματος και τους μύες του κορμού!

Μηροί

Η ποδηλασία πρωτίστως γυμνάζει το κάτω μέρος του σώματος.

Με το πέρασμα του χρόνου, όμως, και αν ποδηλατείς τακτικά, θα διαπιστώσεις τα οφέλη στην ενδυνάμωση των μυών σου και την τόνωση του κάτω μέρους του σώματός σου.

Γιατί;

Κάνοντας πετάλι δραστηριοποιούνται οι τετρακέφαλοι, οι μεγάλοι μύες των μηρών και οι γλουτοί, πόσω μάλλον όταν ανεβαίνεις λόφους ή χρησιμοποιείς μεγάλες ταχύτητες.

Γάμπες

Αν χρησιμοποιείς παπούτσια ποδηλασίας και πετάλια τύπου «spd», μπορείς να τραβήξεις πάνω το πετάλι κατά τη διάρκεια της κάθε διαδρομής. Η ανοδική αυτή κίνηση ασκεί τους δικέφαλους!

Η ποδηλασία επίσης χρησιμοποιεί τους μύες της γάμπας για να συνεχίσει την ώθηση που παράγεται από τους τετρακέφαλους και τους δικέφαλους μέσω του κάτω μέρους των ποδιών και των δαχτύλων. Αυτό γίνεται ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της διαδρομής με πετάλι, όταν το πόδι είναι πιο κοντά στο έδαφος.

Χέρια και ώμοι

Το πάνω μέρος του σώματος δεν χρησιμοποιείται ιδιαίτερα όταν ποδηλατείς.

Γι’ αυτό το λόγο οι επαγγελματίες ποδηλάτες συνήθως έχουν εκπληκτικά γραμμωμένα και δυνατά πόδια, αλλά αδύνατο κορμό!

Τα χέρια και οι ώμοι πρωτίστως χρησιμοποιούνται για να έχεις τον έλεγχο του τιμονιού. Λίγη δύναμη ακόμη από τα χέρια, την πλάτη και τους ώμους επίσης απαιτείται για να μπορείς απλά να κρατήσεις ένα καλό επίπεδο ποδηλασίας κατά τη διάρκεια μεγαλύτερων διαδρομών.

Κορμός

Η καλή ποδηλατική φυσική κατάσταση απαιτεί δυνατούς μύες του κορμού, έτσι δεν είναι;

Για να κρατήσεις το σώμα σου σε σωστή θέση, αυτό συνεπάγεται επίπεδη πλάτη, τους ώμους κάτω, μακριά από τα αυτιά, και το στομάχι ελαφρώς ρουφηγμένο. Αυτή η στάση του σώματος είναι ιδανικά εργονομική, καθώς αποτρέπει την κούραση και τους τραυματισμούς, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει τη μέγιστη χρήση των μυών των ποδιών και των γλουτιαίων!

Αναρωτιέσαι γιατί ν’αρχίσεις ποδηλασία; Γιατί με την ποδηλασία γυμνάζεις τα πάντα: Μηρούς, γάμπες, χέρια, ώμους και κορμό!Click to Tweet

Στρατηγικές ενδυνάμωσης

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, επικεντρώσου σε αυτούς τους μύες, ώστε να ξέρεις πως χρησιμοποιείται ο καθένας στις κινήσεις σου.

Η επίγνωση των μυών σου, θα σε βοηθήσει με το πέρασμα του χρόνου να βελτιώσεις την απόδοσή σου, αυξάνοντας παράλληλα τη δύναμή σου.

Τα μαθήματα spinning και η προπόνηση με βάρη στο γυμναστήριο είναι επίσης πολύ καλοί τρόποι ενδυνάμωσης των μυών,  ειδικά αν επικεντρωθείς στους μύες που είπαμε.

Το να χτίσεις τη δύναμη του κορμού σου,άλλωστε, είναι ιδιαίτερα σημαντικό, όχι μόνο για την ποδηλασία, αλλά και για τις απαιτήσεις της καθημερινής ζωής!

3.Θα ανεβάσεις την ψυχολογία σου

ποδηλασια ψυχολογια
Ποδηλασία για καλή ψυχολογία.

Ένα από τα οφέλη της ποδηλασίας που συχνά παραβλέπεται είναι η θετική επίδραση στην ψυχική διάθεση!

Είναι γνωστή ως «η ευφορία του ασκούμενου» και δεν οφείλεται παρά στην έκκριση ενδορφινών, οι οποίες επιδρούν θετικά στη διάθεση.

Η ποδηλασία, επομένως, συνιστάται (και επίσημα) για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης!

4.Θα προλάβεις καρδιαγγειακές παθήσεις

ποδηλασια φυση
Ποδηλασία στη φύση.

Είναι εντυπωσιακά τα δεδομένα που έχουν προκύψει σχετικά με τα οφέλη της σωματικής άσκησης στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των καρδιοπαθειών.

Τα αποτελέσματα πολλές φορές υπερβαίνουν σημαντικά τα οφέλη από πολλές ιδανικές φαρμακευτικές θεραπείες, ειδικά σε ήπιες και μέτριες μορφές των παθήσεων.

5.Θα προλάβεις και θα αντιμετωπίσεις τον σακχαρώδη διαβήτη

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία επιδημία που προσβάλλει τα τελευταία χρόνια το μεγαλύτερο μέρος του Ελληνικού πληθυσμού και εξαπλώνεται όλο και περισσότερο.

Η ενασχόληση με την ποδηλασία μπορεί να προλάβει και να συμβάλλει στην αντιμετώπισή του!

6.Θα αποκτήσεις γερά πνευμόνια

ποδηλατο οφελη
Τα οφέλη του ποδηλάτου.

Η άσκηση με το ποδήλατο βελτιώνει την αναπνευστική οδό, με αποτέλεσμα την καλύτερη λειτουργία του καρδειαγγειακού συστήματος!Click to Tweet

7.Θα χτίσεις γερά κόκκαλα

Το ήξερες ότι το μοναδικό φυσιολογικό ερέθισμα για την ενδυνάμωση των οστών προέρχεται από την άσκηση;

Η έλλειψη άσκησης δε δίνει το κατάλληλο ερέθισμα για να γίνουν τα κόκαλα δυνατά και να αποθηκεύσουν ασβέστιο.

Άρα, ρίξτο στην ποδηλασία!

8.Θα θωρακιστείς ενάντια στον καρκίνο

ποδηλασια υγεια
Ποδηλασία για καλύτερη υγεία.

Όσο και αν ακούγεται παράξενο, η προπόνηση με ποδήλατο μπορεί να μειώσει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του εντέρου και του μαστού.

Αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να μειώσει την πιθανότητα άλλων μορφών καρκίνων, αλλά μέχρι τώρα αυτές οι μορφές έχουν μελετηθεί και τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά!

9.Θα ρίξεις τη χοληστερόλη

Τα οφέλη της άσκησης στη χοληστερόλη είναι επιβεβαιωμένα εδώ και καιρό, και η άσκηση μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι η καλύτερη «θεραπεία» για τη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα.

10.Θα δυναμώσεις το ανοσοποιητικό σου

ποδηλατο φυση
Γυμναστική με ποδήλατο στη φύση.

Η άμυνα του οργανισμού βρίσκεται σε ιδανική λειτουργία όταν η άσκηση με ποδήλατο είναι συχνή. Καλύτερη άμυνα σημαίνει λιγότερα κρυολογήματα το χειμώνα και γενικότερα λιγότερες λοιμώξεις!

Αντίθετα, σε περιπτώσεις απουσίας άσκησης ή υπερβολικής άσκησης (όπως σε επαγγελματίες ποδηλάτες) η άμυνα του οργανισμού μειώνεται σημαντικά. Οπότε, κράτα ισορροπία!

11.Θα κοιμάσαι σαν πουλάκι

ποδηλατο υπνος
Ποδήλατο για καλύτερο ύπνο.

Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού στις χώρες του αναπτυγμένου κόσμου πάσχει από διαταραχές ύπνου.

Σου κάνει έκπληξη;

Οι αιτίες μπορεί να είναι πολλές, αλλά η καλύτερη λύση είναι η συχνή άσκηση.

Η ποδηλασία εξασφαλίζει φυσικά και χωρίς «ανεπιθύμητες παρενέργειες» την ποιότητα του ύπνου!Click to Tweet

Τα πλεονεκτήματα της ποδηλασίας, όμως, δεν σταματούν εδώ.

Άλλα οφέλη είναι ότι δυναμώνει το σκελετό και γυμνάζει κοιλιακούς και ραχιαίους μύες.

Έτσι, δεν θα χεις ποτέ πρόβλημα να μεταφέρεις τα ψώνια, να σηκώσεις τα παιδιά ή να σκαλίσεις τα λουλούδια και τους θάμνους στον κήπο.

Τέλειο;

Εσύ το ήξερες ότι μαθητές που χρησιμοποιούν το ποδήλατο για να πάνε στο σχολείο τους, τα πάνε καλύτερα στα test τους; Δες το βιντεάκι για να μάθεις ακόμα περισσότερα εκπληκτικά πράγματα που θα σου συμβούν όταν ξεκινήσεις ποδηλασία!

https://youtube.com/watch?v=m7E4PY6IiWY%3Frel%3D0

Πώς θα βάλεις το ποδήλατο στη ζωή σου;

ποδηλασια δουλεια
Ποδηλασία ως μέσο μεταφοράς.

Ωραία όλα αυτά, αλλά που μπορεί να χωρέσει η ποδηλασία στη ζωή σου;

Η απάντηση είναι παντού!

Κατ’ αρχήν, το ποδήλατο μπορεί να γίνει άνετα το νέο σου hobby!

Μία καθημερινή βόλτα μισής με μίας ώρας μπορεί να κάνει θαύματα στη σιλουέτα σου, πίστεψέ μας.

Μία άλλη εναλλακτική είναι να επιλέξεις το ποδήλατο ως το οικολογικό (και οικονομικό) μέσο μεταφοράς σου!

Πάρε το ποδήλατο για να πας στη δουλειά, τη σχολή και τις μικροδουλειές σου. Επιλέγοντας ένα ποδήλατο πόλης, άνετα κάνεις τη βόλτα σου, αλλά και το μεταφέρεις μέσα σε μετρό και λεωφορείο.

Τέλος, το ποδήλατο μπορεί να γίνει η νέα σου αφορμή για συναντήσεις με φίλους και παιχνίδια με την οικογένεια.

Κάντε όλοι μαζί μια βόλτα στη φύση, πάρτε τα ποδήλατά σας στις διακοπές και δεθείτε μέσω αυτής της κοινής δραστηριότητας!

Γιατί σου τα προτείνουμε όλα αυτά;

Γιατί, οι παραπάνω δραστηριότητες θα σε βοηθήσουν να προσαρμοστείς σε ένα πρόγραμμα άσκησης πολύ πιο εύκολα από ό,τι θα περίμενες.

Συν του ότι το ζητούμενο της απώλειας βάρους θα έχει ήδη επιτευχθεί!

Ο παράγοντας διατροφή

διατροφη ποδηλασια
Διατροφή και ποδηλασία.

Όταν η ποδηλασία (αλλά και οποιαδήποτε άλλη φυσική δραστηριότητα) συνδυαστεί με μικρές αλλαγές στη διατροφή, τότε τα αποτελέσματα είναι θεαματικά!

Τί σημαίνει ακολουθούμε υγιεινή αθλητική διατροφή;

Τρώμε πολλά φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και γενικά όσο πιο πολλές ανεπεξέργαστες τροφές μπορούμε. Αποφεύγουμε τα λίπη, που πολλές φορές είναι καλά κρυμμένα μέσα σε πολύχρωμες και ελκυστικές συσκευασίες, το αλάτι και τη ζάχαρη.

Επίσης, πίνουμε πολύ νερό και αποφεύγουμε τα αναψυκτικά.

Χάσε με μέτρο

Η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας σε συνδυασμό με μία ισορροπημένη διατροφή, χωρίς υπερβολικές στερήσεις καθιστά εφικτή την απώλεια βάρους –ένα κιλό ανά εβδομάδα. Μισό με ένα κιλό ανά εβδομάδα είναι ο υγιής ρυθμός απώλειας που προτείνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Σύμφωνα με μελέτες, δίαιτες που αποδίδουν απώλεια βάρους μεγαλύτερη του ενός κιλού ανά εβδομάδα, δεν έχουν μακροχρόνια επιτυχία.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Όταν ο ρυθμός απώλειας βάρους είναι πολύ γρήγορος, ο οργανισμός αντιλαμβάνεται την κατάσταση που βρίσκεται σαν κατάσταση παρατεταμένης νηστείας.

Βρίσκεται σα να λέμε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο προσαρμόζει τις λειτουργίες του σε αυτήν την έκτακτη κατάσταση. Έτσι, ο μεταβολισμός μειώνεται στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα.

Ταυτόχρονα, περιορίζεται δραματικά η κατανάλωση λιπαρών οξέων, ως πηγή ενέργειας. Αντί των λιπαρών οξέων που ενεργοποιούνται από τον λιπώδη ιστό, η ενέργεια παρέχεται σε μεγάλο ποσοστό από τα αμινοξέα που εδράζονται στις πρωτεΐνες των μυϊκών κυττάρων.

Με απλά λόγια, περιορίζουμε την καύση λίπους και αυξάνουμε την καύση μυϊκής μάζας.

Κι αυτό, είναι το τελευταίο που θέλουμε!

Φάε σωστά

Θυμήσου ότι το φαγητό είναι καύσιμο για το σώμα σου. Για να κρατήσεις το σώμα σου πλήρως ενεργό και στο maximum των δυνατοτήτων του, οργάνωσε τα γεύματά σου.

  • Κάνε μικρά και συχνά γεύματα ανά 3-4 ώρες, κατανάλωνε άφθονο νερό, επίλεξε προϊόντα ολικής άλεσης, φρούτα και λαχανικά που θα σου δώσουν ενέργεια.
  • Μην ξεχνάς τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα ψάρια, τα αυγά και το άπαχο κρέας που βοηθούν τη μυϊκή ενδυνάμωση.
  • Απόφυγε τις επεξεργασμένες-προπαρασκευασμένες τροφές.
  • Πριν την άσκηση κατανάλωνε πάντα φρούτα και προϊόντα ολικής άλεσης που προσφέρουν ενέργεια.
  • Μετά την άσκηση καταναλώνε σύνθετο γεύμα με υδατάνθρακες, αλλά και πρωτεΐνες για μυϊκή αποκατάσταση και αποφυγή εξάντλησης.

Παραδέξου το λοιπόν!

Τα οφέλη της ποδηλασίας είναι περισσότερο απ’ όσα νόμιζες, έτσι;

Αν θες να δεις λοιπόν θεαματικές αλλαγές, όχι μόνο στη σιλουέτα, αλλά και στην υγεία σου, ξέρεις τι πρέπει να κάνεις!

Εσύ έχεις δει κάποια σημαντική αλλαγή στο σώμα και στην υγεία σου απ’ όταν ξεκίνησες ποδηλασία;

Πες μας στα σχόλια!