Τα κόκκινα σημαιάκια που πρέπει να σας βάζουν σε σκέψεις στην αρχή μιας σχέσης

Πριν ξεκινήσετε μια σχέση πρέπει να έχετε τον νου σας για μερικά σημάδια που μπορεί να είναι πολύ ανησυχητικά για το μέλλον αυτής. Είτε πρόκειται για τα πρώτα ραντεβού είτε για μία σχέση που οδηγείτε σε γάμο, δεν είναι ποτέ αργά για να αρχίσετε να αναλύετε συμπεριφορές και να εντοπίσετε τα «κόκκινα σημαιάκια» που ίσως εκδηλώνονται σε αυτές. Έτσι, θα έχετε τη δυνατότητα να σταματήσετε οτιδήποτε θεωρείτε τοξικό από νωρίς.

Οι υγιείς σχέσεις οδηγούν σε μια βαθιά σύνδεση των δύο συντρόφων, η οποία βοηθά την ψυχική και συναισθηματική τους ανάταση. Ορισμένες συμπεριφορές, ωστόσο, δημιουργούν δυσκολίες, οι οποίες με τη σειρά τους γίνονται επιζήμιες για την ψυχική υγεία των μελών του ζευγαριού.

Σίγουρα, υπάρχουν συμπεριφορές που μπορεί να μας εκνευρίζουν, αλλά δεν επηρεάζουν σε τόσο μεγάλο βαθμό την εξέλιξη της σχέσης ούτε γίνονται επικίνδυνες για τα μέλη της. Υπάρχουν, όμως, και εκείνες που είναι απίστευτα τοξικές και τρομακτικές και θα μπορούσαν εύκολα να οδηγήσουν σε έναν χωρισμό (που θα ήταν, μάλλον, για το καλύτερο).

Διαβάστε παρακάτω πέντε συμπεριφορές – σημάδια που πρέπει να σας βάζουν σε σκέψεις από την αρχή μιας σχέσης.

Το Love Bombing

Αν ο άνθρωπος με τον οποίο βγαίνετε σας «λούζει» με λόγια αγάπης και δώρα, είναι πολύ πιθανό να σας ασκεί love bombing. Αυτή η τακτική μπορεί να γίνει ιδιαιτέρως επικίνδυνη, ενώ συνήθως την ασκούν άτομα που χαρακτηρίζονται ως νάρκισσοι. Ο σύντροφος σας μπορεί να δείχνει ιδιαίτερα τρυφερός, δοτικός μέχρι και προσκολλημένος στην αρχή μαζί σας. Ωστόσο, έπειτα από λίγο καιρό θα απαιτεί το ίδιο από εσάς σε όλους τους τομείς της ζωής του – χωρίς να προσφέρει αντίστοιχα και εκείνος. Δεν θα δέχεται τα όρια που θα θέτετε και θα δυσανασχετεί αν θέλετε να κάνετε κάτι χωρίς αυτόν. Όσο όμορφο κι αν δείχνει το να είμαστε σε μια πολύ ρομαντική σχέση με έναν άνθρωπο το να «κολλάμε» έτσι πάνω στον άλλο, δεν είναι υγιές.

Οι ανύπαρκτοι φίλοι

Εάν ο σύντροφός σας έχει ελάχιστους ή καθόλου φίλους, τότε μπορεί να αρχίσει να εστιάζει μόνο σε εσάς και τη σχέση σας. Προσέξτε, δεν μιλάμε για γνωστούς ή συναδέλφους – εννοούμε πραγματικούς, έμπιστους φίλους. Αν νιώθετε πως «κουβαλάτε» όλο το συναισθηματικό βάρος του συντρόφου σας, θα κουραστείτε από τη σχέση και από εκείνον. Αν ο άνθρωπος που έχετε δίπλα σας επιλέγει να μη δημιουργεί φιλίες (ακόμα και ως ενήλικες μπορούμε να κάνουμε φίλους), θεωρήστε το ως μια πολύ μεγάλη κόκκινη σημαία στη σχέση. Θα πρέπει να νιώθετε άνετα όταν βρίσκεστε με τις φίλες και τους φίλους σας, δίχως να ανησυχείτε αν ο σύντροφός σας θυμώσει ή μείνει πίσω μόνος.

Η αδιάφορη καθημερινότητα

Όπως ακριβώς οι φίλοι είναι σημαντικοί στη ζωή μας, το ίδιο σημαντικές είναι και οι ασχολίες μας. Τα χόμπι είναι σημαντικά για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων μας και τη βελτίωση της ψυχικής μας υγείας. Αν ο σύντροφός σας δεν έχει κανένα, τότε ίσως δεν έχει και κανέναν σκοπό στη ζωή του, εκτός από τη δουλειά του – πράγμα καθόλου υγιές. Αν δηλώνει αντικοινωνικός, μπορεί να δοκιμάσει κάτι που δεν έχει να κάνει με πολλούς ανθρώπους, όπως ο διαλογισμός ή το personal trainer ή το διάβασμα.

Η συμπόνοια δεν υπάρχει στη ζωή του

Δεν είναι τυχαίο πως ακόμα και οι μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο ως ένα από τα μεγαλύτερα θετικά χαρακτηριστικά των υπαλλήλων που προσλαμβάνουν θεωρούν την ενσυναίσθηση και την επίδειξη συμπόνιας στις δυσκολίες του άλλου. Αν ο άνθρωπος με τον οποίο σκέφτεστε να ξεκινήσετε μια σχέση ή να συνεχίσετε τη ζωή σας δεν μπορεί ή δεν προσπαθεί να δείχνει κατανόηση στα συναισθήματά σας, τότε δύσκολα η σχέση σας θα συνεχίσει με κατανόηση και ηρεμία. Αν αντί να σας στηρίζει σας σνομπάρει ή σας κριτικάρει, είναι σίγουρο πως θα αρχίσετε να αποξενώνεστε και σιγά σιγά να απομακρύνεστε.

Ο σαρκασμός είναι δεύτερη φύση του

Κάθε σας λέξη ή προβληματισμός γίνεται αφορμή για ένα ακόμη σαρκαστικό σχόλιο; Αυτός είναι μάλλον ο τρόπος με τον οποίο ο σύντροφος σας προσπαθεί να κρύψει τη δική του συναισθηματική ανεπάρκεια. Οι ειδικοί σημειώνουν πως ο σαρκασμός πρέπει να υπάρχει στη ζωή μας, αλλά σε λογικά πλαίσια. Αν, όμως, χρησιμοποιείται για να σας μειώσει και να σας κάνει να νιώσετε ανεπαρκής, τότε δεν είναι θετικό σημάδι. Μπορεί εύκολα να σβήσει οποιαδήποτε οικειότητα από τη σχέση και αυτοπεποίθησης τον χαρακτήρα σας.

Τα αρνητικά σχόλια για τις πρώην συντρόφους

Αν ο νέος σας σύντροφος μιλά διαρκώς για το πόσο άσχημα συμπεριφέρονταν οι πρώην του ή το πόσο πιεστικές ήταν, τότε ίσως θα πρέπει να σκεφτείτε το πόσο ειλικρινής είναι. Οι κατηγορίες που χρησιμοποιεί μπορεί απλώς να είναι δικαιολογίες για να αποποιηθεί τις δικές του ευθύνες. Γενικά το πόσο συχνά μιλά κάποιος για τις πρώην συντρόφους του είναι ένα σημάδι για τη σχέση . Όμως, αν στα όσα λέγονται δεν υπάρχει σεβασμός, κάτι βαθύτερο συμβαίνει. Το πιο απλό είναι να έχει ακόμα συναισθήματα για μια πρώην σύντροφο, το πιο περίπλοκο να πρόκειται για έναν άνθρωπο ευθυνόφοβο, που πάντα προσπαθεί να ρίξει τις κατηγορίες αλλού, χωρίς να αναγνωρίζει το δικό του μερίδιο στην υπόθεση.