Αίγυπτος: Ανακαλύφθηκε σήραγγα που ίσως οδηγήσει τους αρχαιολόγους στον χαμένο τάφο της Κλεοπάτρας

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στην Αίγυπτο μια σήραγγα που θεωρούν ότι ίσως τους οδηγήσει στον χαμένο τάφο της βασίλισσας Κλεοπάτρας.

Η σήραγγα, η οποία εκτείνεται σε πάνω από 1.300 μέτρα, βρέθηκε 13 μέτρα κάτω από έναν ναό, δυτικά της Αλεξάνδρειας.

Ο ναός της ανακάλυψης όπως ονομάζεται, ήταν αφιερωμένος στον Όσιρι, ο οποίος λατρευόταν από τους ηγέτες στην Αίγυπτο μεταξύ του 280 και 270 π.Χ..

Η σήραγγα ανακαλύφθηκε από τη καθηγήτρια Καθλίν Μαρτίνεζ, επικεφαλής της αιγυπτιακής-δομινικανικής αρχαιολογικής αποστολής του Πανεπιστημίου του Σαν Ντομίνγκο, αναφέρει η Jerusalem Post.

Η αρχαιολόγος είναι πεπεισμένη εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία ότι η Κλεοπάτρα και ο εραστής της Μάρκος Αντώνιος αναπαύθηκαν μέσα στο ναό και πιστεύει πως η σήραγγα θα μπορούσε να είναι ο δρόμος προς αυτή την ανακάλυψη του τάφου τους.

H Μαρτίνεζ είχε δηλώσει σχετικά στο National Geographic: «Η Κλεοπάτρα διαπραγματεύτηκε με τον Οκταβιανό για να της επιτρέψει να θάψει τον Μάρκο Αντώνιο στην Αίγυπτο. Ήθελε να ταφεί μαζί του επειδή ήθελε να αναπαραστήσει τον μύθο της Ίσιδας και του Όσιρι. Το πραγματικό νόημα της λατρείας του Όσιρι είναι ότι παρέχει αθανασία. Μετά το θάνατό τους, οι θεοί θα επέτρεπαν στην Κλεοπάτρα να ζήσει με τον Αντώνιο σε μια άλλη μορφή ύπαρξης, ώστε να έχουν αιώνια ζωή μαζί».

Μεταξύ άλλων ευρημάτων που έκανε η αρχαιολογική αποστολή περιλαμβάνονται κεραμικά σκεύη και αγγεία, καθώς και δύο αλαβάστρινα κεφάλια, το ένα εκ των οποίων χρονολογείται στην περίοδο των Πτολεμαίων.

Παράλληλα, βρέθηκαν και νομίσματα που φέρουν τις εικόνες και τα ονόματα τόσο της Κλεοπάτρας, όσο και του Μεγάλου Αλεξάνδρου και έναν αριθμό αποκεφαλισμένων αγαλμάτων, καθώς και αγάλματα της θεάς Ίσιδας.

Σημειώνεται πως μέρος της σήραγγας αυτή βρέθηκε βυθισμένο κάτω από το νερό και η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι τα θεμέλια του ναού είναι επίσης υποβρύχια, γεγονός που προκλήθηκε από πολλαπλούς σεισμούς που έπληξαν τις αιγυπτιακές ακτές μεταξύ 320 και 1303 μ.Χ..

Η Μαρτίνεζ, ως επικεφαλής των ανασκαφών στο ναό, δηλώνει ότι όλες οι ανακαλύψεις που έκανε την έκαναν πιο σίγουρη ότι βρίσκεται κοντά στον τάφο της Αιγύπτιας βασίλισσας.