Ο άνθρωπος ως κοινωνικό ον, αποζήτα την επικοινωνία και τη συντροφικότητα. Πόσο όμως τον παιδεύουν οι ανθρώπινες σχέσεις και ο έρωτας;
Οι σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους βοηθούν στην προσωπική εξέλιξη και στο να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας. Τι αλλάζει όμως στην πορεία και μπερδεύει τις σχέσεις; Τις περισσότερες φορές, είναι δύσκολες και δυσνόητες, προκαλώντας παρεξηγήσεις και πόνο.
Πότε και γιατί «χαλάει» μία φιλία
Πότε και γιατί «χαλάει» μία φιλία
Κι όμως αξίζει ο πόνος που πρέπει να αντιμετωπίσει κανείς, γιατί όταν θα τον έχει ξεπεράσει δεν θα είναι πια ο ίδιος. Θα έχει αναπτυχθεί, θα είναι πιο συνειδητοποιημένος και θα αισθάνεται πιο ολοκληρωμένος. Είναι μια διαδικασία που σε βάζει αντιμέτωπο με τα πιο βαθιά σου συναισθήματα, σκέψεις και επιθυμίες.
Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν τις ανθρώπινες σχέσεις πιο επιπόλαια και επιφανειακά. Ίσως γιατί φοβούνται να μην πληγωθούν; Ή ίσως γιατί προτιμούν την μοναξιά τους; Άλλοι πάλι επειδή φοβούνται την μοναξιά, προσπαθούν να βρεθούν σε μια σχέση προκείμενου να σωθούν.
Η σχέση δεν σώζει από τίποτα και δεν θα έπρεπε να σώζει από τίποτα. Πολλοί άνθρωποι ψάχνουν ένα σύντροφο ως μέσο για να λύσουν τα προβλήματά τους. Πιστεύουν πως μια σχέση θα θεραπεύσει τις αγωνίες τους, την ανία τους, την απουσία νοήματος από την ζωή τους. Ελπίζουν πως μια σχέση θα γεμίσει τα κενά τους.
Ποια είναι η λύση;
Ψάξτε τι γίνεται μέσα σα. Φτιάξτε τη δική σας ζωή χωρίς να περιμένετε να το κάνει κανένας άλλος για σας. Και όχι μόνο να κοιτάξετε τον εσωτερικό σας κόσμο αλλά να μην προσπαθήσετε να φτιάξετε την ζωή του άλλου. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να βρείτε κάποιον για να κάνετε κάτι μαζί, να περνάτε καλά, να αναπτυχθείτε, να διασκεδάσετε, αλλά όχι για να σας φτιάξει τη ζωή.
Η σκέψη πως ο έρωτας θα σας λύσει όλα σας τα προβλήματα και θα σας προσφέρει μια διαρκή κατάσταση ευτυχίας ή ασφάλειας, καταφέρνει μόνο να σας κρατάει παγιδευμένους σε φαντασιώσεις και αυταπάτες, αποδυναμώνοντας την αυθεντική δύναμη της αγάπης που ξέρει πώς να σας μεταμορφώσει. Και τίποτα δεν είναι πιο διαφωτιστικό από τα να είσαι με κάποιον άλλον από εκεί κι έπειτα. Δεν υπάρχει τίποτα πιο ξεχωριστό από το να βιώνεις την ίδια σου την μεταμόρφωση δίπλα στον άνθρωπο που αγαπάς.
Μάταια ψάχνετε καταφύγιο σε μια σχέση. Το καταφύγιο βρίσκεται μέσα σας. Μάθετε τον εαυτό σας, τους φόβους σας, τις επιθυμίες, τις ανάγκες σας, εσάς. Αμά δεν ξέρετε τι γίνεται μέσα σας, πώς θα ανακαλύψετε τον εσωτερικό κόσμο του άλλου; Για να είστε καλά σε μια σχέση, θα πρέπει πρώτα είστε καλά και μόνοι σας.
Υγιείς και τοξικές σχέσεις: Πώς διαφέρουν
Η αναγνώριση του κατά πόσον η σχέση σας είναι τοξική είναι το καλύτερο εργαλείο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, όταν εξετάζετε εάν θα υπάρξει μέλλον. Υπάρχουν μερικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα των υγιών σχέσεων που δεν υπάρχουν στις τοξικές σχέσεις.
Δεν φοβάστε τον σύντροφό σας. Μια υγιής σχέση είναι εκείνη όπου δεν υπάρχει φόβος και κανένας σύντροφος δεν βιώνει σωματικό ή συναισθηματικό πόνο. Υπάρχουν διαφωνίες, αλλά δεν οδηγούν σε εκρήξεις συναισθημάτων που κάνουν έναν ή και τους δύο να φοβάται.
Ζείτε με τον φόβο να ρωτήσετε τον σύντροφό σας εάν μπορείτε να βγείτε με τις φίλες σας, γνωρίζοντας ότι αν το κάνετε, θα εξοργιστεί; Ζείτε με το φόβο ότι αν δεν κάνετε τις δουλειές σας εγκαίρως, η γυναίκα σας θα σας προσβάλει, κάνοντάς σας να νιώσετε σαν ανίκανος χαμένος; Τότε η σχέση σας είναι τοξική και όχι υγιής.
Μια σχέση αποτελείται από δυο ανθρώπους που έχουν επιθυμίες και ανάγκες και που πρέπει να μπορούν να τις εκφράζουν χωρίς να φοβούνται.
Εάν ο σύντροφός σας δεν θέλει να βγαίνετε μόνοι, αλλά είναι πρόθυμος να το συζητήσετε μαζί σας αντί να νευριάζει, τότε είστε σε μια υγιή σχέση. Εάν δεν κάνετε τις δουλειές σας εγκαίρως και κάνετε μια συζήτηση για το πώς τα πράγματα μπορεί να είναι διαφορετικά την επόμενη φορά, τότε είστε σε μια υγιή σχέση. Εάν δεν κάνετε τα πράγματα που θέλετε να κάνετε ή δεν μπορείτε να κάνετε λάθη χωρίς φόβο, τότε η σχέση σας είναι τοξική.
Υπάρχει ένα υγιές επίπεδο προσφοράς και λήψης. Ένας άλλος δείκτης μιας υγιούς σχέσης είναι όταν υπάρχει δίκαιη προσφορά και λήψη. Αυτό συμβαίνει όταν ο ένας ικανοποιεί τις επιθυμίες και τις ανάγκες του άλλου. Ίσως έχετε διαφορετικές συνήθειες ύπνου – σας αρέσει να ξυπνάτε αργά και του αρέσει να κοιμάται νωρίς. Για τα άτομα που έχουν τοξική σχέση, αυτό θα μπορούσε να είναι πρόβλημα. Ένα άτομο, ή και τα δύο, μπορεί να επιμείνει να κοιμηθούν ταυτόχρονα. Δεν το συζητούν και απλά υποθέτουν ότι αυτό θα συμβεί. Έτσι, όταν δεν γίνεται υπάρχει πρόβλημα.
Ένα ζευγάρι σε μια υγιή σχέση θα αναγνωρίσει τις ατομικές ανάγκες του άλλου και θα συνεργαστεί για να καλύψει αυτές τις ανάγκες.
Υπάρχει ισότητα. Ένα ουσιαστικό μέρος μιας υγιούς σχέσης είναι η ισότητα – και οι δύο έχουν τον ίδιο λόγο στις αποφάσεις που λαμβάνονται, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Σε μια υγιή σχέση και οι δυο είναι δεκτικοί και ο ένας ακούει τις ανησυχίες του άλλου. Εάν διαπιστώσετε ότι ο σύντροφός σας δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη τις ανάγκες σας, η σχέση σας μπορεί να είναι πολύ τοξική.
Υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός. Καμία σχέση δεν μπορεί να θεωρηθεί υγιής εάν δεν υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός. Εάν τα ζευγάρια δεν μπορούν να βλέπουν το ένα το άλλο ως ισότιμα , τότε πράγματι βρίσκονται σε μια τοξική σχέση.
Ας υποθέσουμε ότι δυσκολεύεστε να αφήσετε τον σύντροφό σας να λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με τις καθημερινές δουλειές. Αισθάνεστε ότι δεν έχει τη συνέπεια και την αποφασιστικότητα που απαιτείται για τη λήψη αποφάσεων.
Ως αποτέλεσμα, επειδή η λειτουργία της οικογένειάς είναι τόσο σημαντική για τη ζωή σας, πιστεύοντας ότι δεν μπορεί να το χειριστεί αυτό θα σας κάνει να χάσετε τον σεβασμό για εκείνον. Φυσικά, επειδή αισθάνεται ότι τον αντιμετωπίζετε σαν παιδί και αγνοώντας τη συμβολή του, θα αγανακτήσει και θα σταματήσει να σας σέβεται. Αυτή η σχέση είναι σίγουρα μια τοξική και θα τελειώσει με το διαζύγιο.
Έτσι, αν διαπιστώσετε ότι δεν σέβεστε τον σύντροφό σας, όπως κάνατε όταν ήσασταν στην αρχή, η σχέση σας δεν είναι υγιής. Πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να το διορθώσετε ή να χωρίσετε.
Νιώθετε καλά για τον εαυτό σας. Πολλοί άνθρωποι σε τοξικές σχέσεις δεν αισθάνονται καλά με τον εαυτό τους. Χρόνια αγνοίας και κακομεταχείρισης τους οδήγησαν να αμφισβητήσουν την αυτοεκτίμησής τους και να μην πιστεύουν ότι δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν στον κόσμο.
Το σήμα κατατεθέν μιας υγιούς σχέσης είναι να σας κάνει να νιώθετε καλά με τον εαυτό σας και να πιστεύετε ότι μπορείτε να πετύχετε τα πάντα. Εάν δεν αισθάνεστε καλά με τον εαυτό σας ή τη θέση σας στον κόσμο, τότε μάλλον είστε σε μια τοξική σχέση, μια σχέση που θέλετε να βγείτε προτού χάσετε όλη την αυτοεκτίμησή σας.
Ο στόχος είναι να μην υπάρχει φόβος στη σχέση σας. Οι υγιείς σχέσεις αφορούν την καλοσύνη, την προσοχή και τον αμοιβαίο σεβασμό. Να είστε μαζί με κάποιον που σας κάνει να νιώθετε σαν να μπορείτε να πετύχετε και τα πιο αδύνατα, κάποιον που σας κάνει ευτυχισμένους – τουλάχιστον τις περισσότερες φορές. Αυτή είναι μια υγιής σχέση. Και αυτός είναι ο στόχος.