Η «μάχη» Νιγηριανής Υπουργού για να αποκτήσουν βήμα οι γυναίκες στην οικονομία της χώρας

Η Υπουργός Γυναικείων Υποθέσεων της Νιγηρίας, Pauline Tallen, κάνει τα αδύνατα δυνατά για να ενδυναμώσει της γυναίκες στη χώρα και να τους δώσει μεγαλύτερο «βήμα» στην τοπική οικονομία.

ΗΝιγηρία είναι μια χώρα με άφθονους φυσικούς πόρους, ανεπτυγμένους οικονομικούς τομείς, τηλεπικοινωνίες, μεταφορές και χρηματιστήριο, το οποίο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Αφρική. Και παρά την τόση ανάπτυξή της, η αφρικανική χώρα κάπως έχει ακόμα στο περιθώριο τη γυναίκα. Η γυναίκα έρχεται σε δεύτερη μοίρα και ειδικά στο οικονομικό γίγνεσθαι, όπου οι άνδρες κάνουν κουμάντο.

Ευχόμαστε όχι για πολύ, όμως, και αυτό χάρη στην Υπουργό Γυναικείων Υποθέσεων της Νιγηρίας, την Pauline Tallen, η οποία στοχεύει στην αύξηση της συμμετοχής των γυναικών σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Στην ενδυνάμωσή τους και την εξέλιξή τους στον κόσμο των επιχειρήσεων.

«Έχουν γίνει πολλά στο Υπουργείο Γυναικείων Υποθέσεων για την ευαισθητοποίηση και ενδυνάμωση των γυναικών»

Μιλώντας στο υπουργικό Forum του Πρακτορείου Ειδήσεων της Νιγηρίας (ΝΑΝ) στην Αμπούτζα, η Pauline Tallen δήλωσε ότι το υπουργείο της έχει πετύχει πολλά, αλλά δεν έχει πετύχει τον στόχο του. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Στόχος μας είναι να δούμε ότι οι γυναίκες εκπροσωπούνται σε κάθε τομέα της οικονομίας». Ήμασταν πολύ πιο κάτω, αλλά υπό την ηγεσία του Προέδρου, Muhammadu Buhari, έχουν γίνει πολλά στο Υπουργείο Γυναικείων Υποθέσεων για την ευαισθητοποίηση και την ενδυνάμωση των γυναικών».

Η 63χρονη Υπουργός είπε ότι η Νιγηριανή κυβέρνηση – μέσω πολλών προγραμμάτων- έχει δεσμευτεί για την ενδυνάμωση των γυναικών και την ενίσχυση των γυναικών επιχειρηματιών. Ένα από αυτά τα προγράμματα, όπως αποκάλυψε η Pauline Tallen, παρουσιάστηκε στην πρόσφατη Διεθνή Έκθεση Pink Traders του African Women Speak Project (50MWSP) στην Αμπούτζα και αφορούσε πλατφόρμα για διάφορες επιχειρήσεις και γυναίκες επιχειρηματίες που ήθελαν να αναδείξουν τα αγαθά και τις ικανότητές τους.

«Αυτό είναι ένα από τα τόσα προγράμματα που κάνουμε, επειδή η ενδυνάμωση των γυναικών είναι το ”κλειδί” και χωρίς την ενδυνάμωση δεν θα πετύχετε τίποτα», ανέφερε η Υπουργός Γυναικείων Υποθέσεων της Νιγηρίας. Και πρόσθεσε: «Όταν μια γυναίκα ενδυναμωθεί, θα μπορεί να φροντίζει και να υπερασπίζεται τον εαυτό της, να μιλά για τον εαυτό της. Και το θεμέλιο ή το κρίσιμο σημείο για την επίτευξη της ενδυνάμωσης των γυναικών είναι η εκπαίδευση».

Η εκπαίδευση των κοριτσιών στην κορυφή της ατζέντας του Υπουργείου

«Η εκπαίδευση των κοριτσιών είναι στην κορυφή της ατζέντας μου. Και ο κ. Πρόεδρος δίνει τόση σημασία στην εκπαίδευση των παιδιών μας», ανέφερε η 63χρονη Υπουργός της Νιγηρίας.

Η Pauline Tallen μίλησε και για το project «Nigeria for Women», που ξεκίνησε σε 6 πολιτείες σε όλες τις γεωπολιτικές ζώνες και το οποίο θα αναβαθμιστεί για να ενδυναμώσει περισσότερες γυναίκες. Η ίδια εξήγησε, μάλιστα: «Το project αφορά τον απλό λαό. Όταν μιλάμε για ενδυνάμωση των γυναικών, η γυναίκα της υπαίθρου είναι στο επίκεντρο. Εκπαιδεύστε τη γυναίκα της επαρχίας, εκεί είναι η δύναμη, εκεί μεγαλώσαμε όλοι. Αν παραμελούμε τον απλό λαό, τότε κάνουμε λάθος. Ο κύριος Πρόεδρος γνωρίζει τη σημασία της χειραφέτησης των γυναικών και των γυναικών που υποστηρίζουν τις γυναίκες για να ενδυναμωθούν στον οικονομικό τομέα. Γι’ αυτό ενέκρινε αυτό το project και τώρα το αναβαθμίζουμε στις 36 πολιτείες».

Η Υπουργός ολοκλήρωσε λέγοντας: «Με τη χάρη του Θεού, θα φροντίσουμε για την ενδυνάμωση των γυναικών εντός 6 ή 7 μηνών που απομένουν πριν φύγουμε από το αξίωμά μας».

Η Υπουργός Γυναικείων Υποθέσεων της Νιγηρίας, Pauline Tallen.

01

03