Ξηροδερμία τον χειμώνα & κνίδωση εκ ψύχους: Πώς θα τις αντιμετωπίσετε

Τα κηραμίδια είναι λίπη που βοηθούν το δέρμα να διατηρεί την υγρασία και ενισχύουν την επιδερμίδα λειτουργώντας ως ασπίδα προστασίας έναντι εξωτερικών παραγόντων.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο Yale, ο ξηρός αέρας κατά τη διάρκεια του χειμώνα μπορεί να αφαιρέσει την υγρασία από το δέρμα και να προκαλέσει κνησμό και εξάνθημα.

Οι Ιάπωνες επιστήμονες συνιστούν εκχύλισμα ευκαλύπτου, ως έναν τρόπο αναζωογόνησης και προστασίας των κεραμιδίων της επιδερμίδας.

Οι εναλλαγές κρύου και ζέστης μπορεί να προκαλέσει δερματολογικά προβλήματα.

«Το κρύο που επικρατεί στους εξωτερικούς χώρους το χειμώνα και η απότομη εναλλαγή με τη ζέστη των κλειστών χώρων, επιδεινώνει τα συμπτώματα του εκζέματος και της ξηροδερμίας σε όσους πάσχουν από τη δερματική πάθηση», εξηγεί η Δρ. Κο.

Η ενυδάτωση είναι το «κλειδί» για την υγεία του δέρματος και ο εξωτερικός αέρας μπορεί να «κλέψει» την υγρασία, προκαλώντας ξηρότητα και ξεφλούδισμα ή ακόμα και εξάνθημα.

Η κατάσταση επιδεινώνεται από την ξηρότητα της ατμόσφαιρας στους εσωτερικούς χώρους.

Η Δρ. Κο συμβουλεύει να χρησιμοποιείτε καθημερινά κρέμα για να διατηρείτε απαλή την επιδερμίδα σας. Ένας υγραντήρας θα μπορούσε επίσης να είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για την ενυδάτωση του εσωτερικού αέρα.

Αν έχετε εξανθήματα και φαγούρα, το χειρότερο που μπορείτε να κάνετε είναι να τα ξύνετε.

Η ειδική του Yale περιγράφει την κατάσταση ως κύκλο «φαγούρας-ξυσίματος», ο οποίος επιδεινώνει την κατάσταση, καθώς μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία στο σημείο του εξανθήματος ή ακόμη και σε μόλυνση εάν εισέλθουν βακτήρια.

Η Δρ. Κο συνιστά στους πάσχοντες να χρησιμοποιούν ενυδατική κρέμα με βάση τα έλαια μετά το ντους.

Μην παραλείπετε να ενυδατώνετε συχνά και τα χείλη σας, τα οποία επίσης επηρεάζει κρύο και η ξηρασία.

Όσοι έχουν σοβαρά εξανθήματα, πρέπει να επισκέπτονται γιατρό για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση με τοπικά στεροειδή.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, το δέρμα ενός ατόμου μπορεί να είναι αλλεργικό στο κρύο.

Η κνίδωση εκ ψύχους, όπως λέγεται, είναι σπάνια πάθηση όπου το άτομο εμφανίζει συμπτώματα όπως κνίδωση και πρήξιμο των χεριών και των χειλιών μέσα σε λίγα λεπτά από τη στιγμή που θα εκτεθεί στο κρύο.

Επηρεάζει περίπου το 0,5% του πληθυσμού, είναι πιο συχνή σε νεότερα άτομα και η ακριβής αιτία της δεν είναι γνωστή.

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες θεραπείες για την κνίδωση εκ ψύχους και στους πάσχοντες συνιστάται να περνούν όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους κατά τους κρύους μήνες.

Πηγή: Mail Online