Κάνε pilates για να συνέλθεις πιο γρήγορα από τον Covid19 – Τα οφέλη στο αναπνευστικό σύστημα

Το pilates όχι μόνο προσφέρει έναν πιο δυνατό κορμό, αλλά ενισχύει το αναπνευστικό σύστημα με τρόπο που δεν φαντάζεσαι.

ΟCovid-19 έχει γίνει πια μέρος της καθημερινότητάς μας. Στο άκουσμα ενός θετικού τεστ δεν υπάρχει αυτός ο πανικός και ο τρόμος που επικρατούσε όταν η νόσος ήταν νέα και δεν γνωρίζαμε πολλά για αυτήν. Δεν παύει, βέβαια, να υπάρχει ανησυχία, όπως συμβαίνει κάθε φορά που κολλάμε έναν ιό.

Και στην προσπάθειά μας να γίνει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνη η περίοδος της ανάρρωσης από κορονοϊό αρχίζουν τα… γιατροσόφια. Ζεστά ροφήματα, πολύ νερό και καλή διατροφή, παυσίπονα για τον πονοκέφαλο ή εισπνεόμενα για καλύτερη αναπνοή. Αν νοσείς αυτήν την περίοδο, σίγουρα καταλαβαίνεις όλα όσα σου περιγράφω. Αν νοσείς ήπια, φυσικά. Για αυτήν την πιθανότητα θα σου μιλήσω και αυτό εύχομαι να συμβαίνει. Αλήθεια, pilates σκέφτηκες να κάνεις αυτές τις μέρες; Ναι, ναι! Pilates, μόνη σου στο σπίτι.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα αυτό το είδος γυμναστικής είναι «φάρμακο» για τον Covid-19 και μπορεί να σε βοηθήσει να αναρρώσεις πολύ πιο γρήγορα. Και εννοείται να έχεις καλύτερη αναπνοή.

covid.jpg

Τι λέει η έρευνα για τον Covid-19 και το pilates

H έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Sports Medicine, διαπίστωσε ότι όσοι έκαναν pilates κατά τη διάρκεια της νόσησης με Covid-19 και για 8 εβδομάδες μετά, είχαν βελτιωμένη αναπνευστική υγεία. Ειδικότερα, στην έρευνα συμμετείχαν 45 άτομα σε τρεις ομάδες: προπόνηση pilates, προπόνηση aqua-pilates και μια ομάδα που δεν έκανε τίποτα.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι έκαναν προπόνηση pilates είχαν 34% βελτίωση στην πνευμονική τους λειτουργία. Όσοι έκαναν aqua-pilates είχαν χαμηλότερο ποσοστό βελτίωσης αλλά παρόλα αυτά τα πήγαν καλύτερα από την ομάδα που τελικά δεν έκανε τίποτα.

Pilates at Home for Covid 19

Πώς το pilates συνδέεται και επηρεάζει το αναπνευστικό σύστημα;

Αν και το pilates είναι γνωστό για τη βελτίωση της δύναμης και της στάσης σώματος που προσφέρει, οι ειδικοί λένε ότι επιπλέον ενθαρρύνει τα μοτίβα φυσικής αναπνοής. Μπορεί, δηλαδή, να ωφελήσει το αναπνευστικό σύστημα μέσα από τη βελτίωση της στάσης βελτιώνοντας τον όγκο των πνευμόνων και την κυκλοφορία για την παροχή οξυγονωμένου αίματος πιο αποτελεσματικά.

covid_pilates.jpg

Ειδικότερα, ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του pilates είναι η τεχνική αναπνοής που ονομάζεται «πλευρική αναπνοή». Αυτή οδηγεί την αναπνοή στη μέση της πλάτης και των πλευρών αντί ψηλά στην περιοχή του θώρακα ή χαμηλά στην κοιλιά. Έτσι, η «πλευρική αναπνοή» ενθαρρύνει την πλήρη χρήση ολόκληρου του χώρου μέσα στον θώρακα. Αυτό, λοιπόν, επιτρέπει μια πληρέστερη και βαθύτερη αναπνοή, άρα και καλύτερη λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος.