Τέλος στο άγχος για τις τενίστριες – Το Wimbledon θα επιτρέπει τα σκουρόχρωμα σορτς

Το All England Club χαλαρώνει τον αυστηρό κανόνα που επέβαλλε στις παίκτριες τένις να φορούν ολόλευκα σορτς δίνοντάς τους έτσι τη δυνατότητα μην αγχωθούν σε περίπτωση που έχουν περίοδο και να επικεντρωθούν αποκλειστικά στην απόδοσή τους.

Ευχάριστα είναι τα νέα για τις αθλήτριες τένις που συμμετέχουν σε τουρνουά στο Wimbledon. Κι αυτό, γιατί το Wimbledon πρόκειται να καταργήσει τον αυστηρό ενδυματολογικό κανόνα που επέβαλλε μέχρι σήμερα στις τενίστριες να φορούν ολόλευκο σορτς, επιτρέποντάς τους τα σκουρόχρωμα, προκειμένου να μην τις κατακλύζει το άγχος όταν έχουν περίοδο.

Η κίνηση έρχεται μετά από διαμαρτυρίες που υπήρξαν στο φετινό τουρνουά από την καμπάνια Address The Dress Code- η οποία προσπάθησε να τονίσει το άγχος με το οποίο μπορεί να έρθουν αντιμέτωπες οι γυναίκες όταν αγωνίζονται με λευκή ενδυμασία– αλλά και μετά την κριτική από την προπονήτρια τένις, Judy Murray, και την τενίστρια, Billie Jean King.

ADVERTISING

«Δεν ξεχνάμε την Ελένη» Η τιμή στην Τοπαλούδη 4 χρόνια μετά την στυγερή δολοφονία της

Η ανακοίνωση του All England Club για την απόφαση

«Είμαστε δεσμευμένοι να υποστηρίζουμε τις παίκτριες και να ακούμε τα σχόλιά τους για το πώς μπορούν να αποδώσουν στο μέγιστο», δήλωσε η Sally Bolton, διευθύνουσα σύμβουλος του All England Club. Και συμπλήρωσε: «Είμαι στην ευχάριστη θέση να επιβεβαιώσω ότι, μετά από σύσκεψη με παίκτες και εκπροσώπους πολλών ομάδων, η επιτροπή διαχείρισης έλαβε την απόφαση να αναβαθμίσει τον κανόνα των λευκών ενδυμάτων στο Wimbledon».

Serena Williams African Americans
AP Photo/Ben Curtis, File

Η Sally Bolton επεσήμανε, επίσης, ότι: «Αυτό σημαίνει πως από την επόμενη χρονιά, οι γυναίκες και τα κορίτσια που διαγωνίζονται στο The Championships θα έχουν την επιλογή να φορούν σκουρόχρωμα σορτς. Ελπίζουμε η προσαρμογή αυτού του κανόνα να βοηθήσει τις παίκτριες να επικεντρωθούν αποκλειστικά στην απόδοσή τους, ανακουφίζοντας μια πηγή άγχους».

about:blank

Το All England Club, πάντως, πρόσθεσε ότι «οι απαιτήσεις για άλλα ρούχα, αξεσουάρ και εξοπλισμό παραμένουν αμετάβλητες», ενώ, εν τέλει, οι γυναίκες και τα κορίτσια θα μπορούν πλέον να φορούν σορτς σε μεσαίο ή σκούρο χρώμα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα είναι μακρύτερο από τη φούστα τους.

Wimbledon is finally changing its despised underwear rule

Οι διαμαρτυρίες των αθλητριών για τα ρούχα τους

Η απόφαση του Wimbledon έρχεται μετά από διαμαρτυρίες γυναικών, όπως αυτή της πρώην Ολυμπιονίκη, Monica Puig, η οποία είχε μιλήσει στο παρελθόν για το «ψυχικό άγχος» τού να πρέπει να φοράει λευκά, ενώ είχε δηλώσει ότι προσευχόταν τα τουρνουά να μη συμπίπτουν με την περίοδό της.

Η Βρετανίδα Heather Watson, μία από τις πρώτες που μίλησε για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν οι περίοδοι στην απόδοση, είπε ότι το ζήτημα αποτελούσε συχνά θέμα ιδιωτικών συζητήσεων. «Νομίζω ότι ο κόσμος μιλάει πολύ για αυτό – ίσως όχι στα μέσα ενημέρωσης αλλά μεταξύ μας, σίγουρα», είχε πει τον Ιούνιο στο BBC.

Britain Wimbledon Tennis
AP Photo/Gerald Herbert
Britain Wimbledon Tennis
AP Photo/Gerald Herbert
Britain Wimbledon Tennis
AP Photo/Kirsty Wigglesworth
APTOPIX Britain Wimbledon Tennis
AP Photo/Gerald Herbert

01

04

Τον Σεπτέμβριο, οι Γυναίκες της ποδοσφαιρικής ομάδας West Bromwich ανακοίνωσαν ότι θα φορούσαν ναυτικό σορτς με τη στολή της έδρας αντί για το λευκό, και το θέμα τέθηκε επίσης από την ποδοσφαιρική ομάδα της Αγγλίας πριν από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το καλοκαίρι.