2 smoothies για βαθύ ύπνο και ενυδάτωση

Μόλις πέσει η θερμοκρασία, μπορεί να αισθανθείτε ξαφνικά το σώμα σας τραχύ στην αφή. Τα ξηρά χέρια, τα θαμπά μαλλιά και τα σκασμένα χείλη αποτελούν μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Αυτό συμβαίνει επειδή, σε αντίθεση με όσα πιστεύουμε, η αφυδάτωση μπορεί να προκύψει ακόμα και όταν δεν ιδρώνουμε.

Ενυδάτωση και ποιοτικός ύπνος στο… ποτήρι σας

«Όταν το σώμα μας εκτίθεται σε χαμηλές θερμοκρασίες, και προσπαθεί να διατηρήσει την θερμότητά του, χρειάζεται να φιλτράρει περισσότερο αίμα από ό,τι συνήθως, πράγμα που σημαίνει συχνότερες επισκέψεις στην τουαλέτα» λέει η Aleece Fosnight, ιατρική σύμβουλος. Ταυτόχρονα χάνουμε ένα βασικό κίνητρο, την καλοκαιρινή ζέστη, που μας «υπενθυμίζει» να πίνουμε συχνότερα νερό για να δροσιζόμαστε και να ικανοποιούμε την δίψα μας.

Ένας τρόπος για να αποφύγετε την αφυδάτωση είναι να δελεάζετε τους γευστικούς σας κάλυκες με ροφήματα που σας ξεδιψούν και σας χαρίζουν δροσιστικές γεύσεις με βάση το νερό ή και το γάλα ξηρών καρπών. Τα δύο ακόλουθα είναι πλούσια και σε μαγνήσιο, που συμβάλλουν στην αίσθηση ηρεμίας και προωθούν τον καλό ύπνο.

Smoothie 1: Γάλα από σπόρους κολοκύθας

Για αυτό το smoothie θα χρειαστείτε τέσσερα συστατικά: σπόρους κολοκύθας, χουρμάδες, θαλασσινό αλάτι, νερό και εκχύλισμα βανίλιας. Το πιο σημαντικό σε αυτήν την συνταγή είναι ότι εκτός από vegan είναι και πλούσια σε μαγνήσιο, καθώς οι σπόροι κολοκύθας έχουν περίπου 156 χιλιοστόγραμμα μαγνησίου, που καλύπτουν περίπου το 37% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.

Για να φτιάξετε σπιτικό γάλα από σπόρους κολοκύθας, πρέπει να συνδυάσετε τους σπόρους κολοκύθας, 3 φλιτζάνια νερό, δύο χουρμάδες (χωρίς το κουκούτσι τους), το θαλασσινό αλάτι και το εκχύλισμα βανίλιας στη κανάτα ενός μπλέντερ υψηλής ταχύτητας.

Ανακατεύουμε τα υλικά μέχρι να γίνουν κρέμα, περίπου 20-30 δευτερόλεπτα. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι το γάλα από σπόρους κολοκύθας έχει μια ελαφρά πράσινη απόχρωση, αλλά αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Απολαύστε το μαζί με τα δημητριακά, την βρώμη σας ή και ως βάση για απολαυστικά smoothie.

Smoothie 2: Φυστικοβούτυρο και μήλο

Αν θέλετε μια πιο γλυκιά νότα πριν τον ύπνο, μπορείτε να δοκιμάσετε το smoothie με φυστικοβούτυρο και μήλο. Για να το φτιάξετε θα χρειαστείτε εκτός από αυτά, σπόρους chia, παγωμένα κομμάτια μπανάνας, χουρμάδες και γάλα της επιλογής σας.

Οι σπόροι chia καλύπτουν το 26% των ημερήσιων αναγκών σας σε μαγνήσιο και το αγαπημένο φυστικοβούτυρο έχει περίπου 49 χιλιοστόγραμμα ανά δύο κουταλιές της σούπας.

Σε μια κατσαρόλα προσθέστε νερό και το μήλο σας σε κομμάτια και αφήστε σε χαμηλή φωτιά να καραμελώσουν. Στην συνέχεια λιώστε τα και προσθέστε τους σπόρους chia. Ανακατέψτε τα και αφήστε το να κρυώσει.

Στο μπλέντερ βάλτε τα παγωμένα κομμάτια μπανάνας και τον πολτό του μήλου με τους σπόρους chia, δύο με τρεις χουρμάδες (αφού αφαιρέσετε το κουκούτσι), μια κουταλιά του γλυκού φυστικοβούτυρο και ένα ποτήρι γάλα. Ανακατέψτε καλά και είναι έτοιμο να το απολαύσετε.