Πώς θα σταματήσει το παιδί μου να φοβάται τον οδοντίατρο

Τα παιδιά συχνά δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει όταν επισκέπτονται τον οδοντίατρο ή γιατί βρίσκονται από πάνω τους άνθρωποι με μάσκες και μεταλλικά εργαλεία. Ακούνε περίεργους ήχους, μυρίζουν διάφορες μυρωδιές, βλέπουν έντονα φώτα και πρέπει να μείνουν ακίνητα όσο ένας άγνωστος μερικά από τα εργαλεία στο στόμα τους. Αυτός ο φόβος είναι απόλυτα κατανοητός, αλλά είναι σημαντικό τα παιδιά να τον αποβάλλουν νωρίς.

Τα παιδιά που φοβούνται τον οδοντίατρο μπορούν να εξελιχθούν σε ενήλικες που θα συνεχίσουν φοβούνται τον οδοντίατρο. Αξίζει να γνωρίζετε ότι το 9-20% των ατόμων μπορεί να παραλείψει τα ραντεβού στον οδοντίατρο λόγω άγχους.

Ορίστε λοιπόν τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να ξεπεράσουν τον φόβο για τον οδοντίατρο.

Μην περιμένετε πολύ για την πρώτη τους επίσκεψη

Όσο πιο νωρίς επισκεφθείτε τον οδοντίατρο για καθαρισμό των δοντιών τους και για την τοποθέτηση sealants, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να φοβηθεί μια επόμενη επίσκεψη για κάποιο σφράγισμα ή εξαγωγή.

Εκμεταλλευτείτε τα παιχνίδια μαζί τους

Τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από το παιχνίδι. Γι’ αυτό χρησιμοποιήστε τη δύναμη του παιχνιδιού για να μάθουν τα παιδιά σας να μη φοβούνται τον οδοντίατρο.

Για παράδειγμα, τη στιγμή που βουρτσίζουν τα δόντια τους ή χρησιμοποιούν το νήμα, προσποιηθείτε ότι είστε ο οδοντίατρος και μιλήστε τους για το πόσο σημαντική είναι η φροντίδα των δοντιών.

Μιλήστε τους για τα θετικά των οδοντιατρικών επισκέψεων

Αποφύγετε να τα προειδοποιήσετε για πράγματα όπως ο πόνος, το περίεργο τράνταγμα στο στόμα ή το θόρυβο που μπορεί να ακούνε. Μιλήστε τους για τα θετικά της επίσκεψης. Πείτε τους πως θα μετρήσει ο οδοντίατρος τα δόντια τους και θα τα καθαρίσει, ώστε να έχουν ένα όμορφο, καθαρό και υγιές χαμόγελο.

Μην κλείνετε ραντεβού χωρίς να τα ενημερώσετε

Είναι γνωστό ότι τα παιδιά χρειάζονται μια ρουτίνα καθώς αισθάνονται ασφάλεια μέσα σε αυτή. Η παιδική ηλικία είναι γεμάτη από νέες και απροσδόκητες εμπειρίες. Μην προσθέσετε και εσείς ακόμη μία απροσδόκητη εμπειρία.

Πριν το ραντεβού μιλήστε τους, εξηγήστε τους τον λόγο που κλείσατε το ραντεβού και το λόγο της επίσκεψης. Κάντε το ραντεβού με τον οδοντίατρο, ρουτίνα για το μικρό σας και θα δείτε ότι δεν θα γκρινιάζει κάθε φορά που ακούει ότι έχετε ραντεβού για καθαρισμό ή έναν απλό ορθοδοντικό έλεγχο.

Πηγαίνετε σε παιδοδοντίατρο

Τα οδοντιατρεία ενηλίκων δεν έχουν ειδικά διαμορφωμένους χώρους για παιδιά και αυτό είναι ίσως κάτι που τα κάνει να αγχώνονται και να φοβούνται περισσότερο.

Ένα παιδικό οδοντιατρείο σχεδιάζεται με γνώμονα τα παιδιά και ο χώρος είναι φιλόξενος και kids friendly.

Αυτοί ήταν μόνο μερικοί από τους τρόπους που μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να ξεπεράσει το φόβο για τον οδοντίατρο. Να θυμάστε λίγος φόβος ή άγχος πριν την επίσκεψη είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό και μέρος της παιδικής ηλικίας. Αλλά αν κάνετε τα πράγματα με τον σωστό τρόπο, το παιδί σας σύντομα θα μάθει ότι πρέπει να έχει καθαρά δόντια και δεν υπάρχει λόγος να αγχώνετα ή να φοβάται για αυτό. Πού ξέρετε; Ίσως κάποια στιγμή να περιμένουν πώς και πώς για το προγραμματισμένο ραντεβού τους.

Με πληροφορίες από: colleyvillepediatricdentist.com