Γιατί είναι σημαντικό να μάθει το μωρό να παίζει μπρούμυτα

Οι γονείς αποφεύγουν να τοποθετούν το μωρό ανάσκελα ή σε ύπτια θέση κατά τον ύπνο για την αποφυγή του Συνδρόμου Αιφνίδιου Θανάτου του Βρέφους(SIDS).

Ωστόσο, υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους πρέπει να φροντίσουν το μωρό τους να περνά αρκετές ώρες μέσα στη μέρα παίζοντας μπρούμυτα.

Γιατί πρέπει να βάζετε ως γονείς το μωρό σας μπρούμυτα κατά τη διάρκεια της ημέρας

Ανάπτυξη κινητικών λειτουργιών

Το μωρό όταν είναι μπρούμυτα αναπτύσσει ισορροπία καθώς και τις οπτικές και ακουστικές δεξιότητες. Η συγκεκριμένη στάση βοηθά επίσης στην ενδυνάμωση των μυών του κεφαλιού, του λαιμού, των ώμων και της πλάτης. Όλα αυτά θα βοηθήσουν το μωρό να να κάθεσαι, να σηκώνεσαι και να μπουσουλάει.

Όλα τα παραπάνω δεν επιτυγχάνονται επαρκώς εάν το παιδί περνά πολύ χρόνο σε παιδικό κάθισμα ή αν περνάει όλο τον χρόνο του ανάσκελα.

paizontas broumita to moro1

Φυσιολογική ανάπτυξη της κεφαλής

Επειδή τα μωρά δεν έχουν πλήρως συντηγμένα κρανιακά οστά, χαρακτηριστικό που τα βοηθά να αντέχουν μικρά τραύματα, το κεφάλι τους μπορεί να παραμορφωθεί εάν παραμείνουν στην ίδια θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Γι’ αυτό είναι επιτακτική ανάγκη για ένα μωρό να «στηρίζεται» στο στομάχι του κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ είναι ξύπνιο και παίζει.

Ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων

Ένας άλλος λόγος για να βάζετε το μωρό σας μπρούμυτα κατά τη διάρκεια της ημέρας έχει να κάνει με τις κοινωνικές δεξιότητες. Είναι ένας τρόπος βελτίωσης των κοινωνικο-συναισθηματικών δεξιοτήτων, της μάθησης και της προσαρμογής.

paizontas broumita to moro2

Τρόποι για να συνηθίσει το μωρό να παίζει μπρούμυτα

Δοκιμάστε να βάλετε το μωρό μπρούμυτα σε μια κουβέρτα. Αν δείτε ότι δεν μπορεί να σηκώσει το κεφάλι του, βάλτε το χέρι σας στο κάτω μέρος της πλάτης του και σπρώξτε το βάρος του απαλά προς τα κάτω. Εάν εξακολουθεί να μην μπορεί να σηκώσει το κεφάλι του, τοποθετήστε μια τυλιγμένη πετσέτα κάτω από το στήθος ή πάνω από τα πόδια του.

Μια άλλη επιλογή που έχετε είναι να βάλετε το μωρό στο στήθος σας. Έτσι θα νιώσει μεγαλύτερη ασφάλεια και θα ενθαρρύνεται να σηκώσει το κεφάλι του για να σας κοιτάξει.

Μπορείτε να περάσετε χρόνο με το μωρό σας χρησιμοποιώντας παιχνίδια και καθρέφτες για να διεγείρετε περαιτέρω την κίνηση του.

Καθώς το μωρό σας αποκτά περισσότερη δύναμη, θα αρχίσει να πιέζει τον εαυτό του με τεντωμένα χέρια για να φτάσει σε αντικείμενα και να παίξει. Αυτό χρησιμεύει ως προετοιμασία για να καθίσει και να μπουσουλήσει.

Πηγή: youaremom.com