Είμαι αισιόδοξη γιατί μπορώ ακόμη να χαίρομαι το φως του Ήλιου

Η Γωγώ Κρύου δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, όχι επειδή χρόνια τώρα εξασκεί το επάγγελμα της οδοντιάτρου στα Τρίκαλα με αγάπη και προσήλωση, αλλά διότι είναι μια πολυεπίπεδη προσωπικότητα.

 Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την τέχνη, αφού θεωρεί ότι για μια στιγμή μπορεί να σου χαρίσει την αιωνιότητα, ενώ όνειρο της είναι «μια  ανθρωπότητα λυτρωμένη και ελεύθερη , πλημμυρισμένη από χαρούμενους ανθρώπους . Κοινωνίες δομημένες σε πανανθρώπινες αξίες και ιδανικά».

Ποιο ήταν το κίνητρο για να ασχοληθείς με την οδοντιατρική, έναν επάγγελμα δύσκολο που απαιτεί συνέχεια να εξελίσσεσαι;

Από μικρή είχα για όνειρό μου να υπηρετώ την Υγεία . Ίσως με επηρέασε μια θεία μου οδοντίατρος και κατέληξα να δηλώσω πρώτη επιλογή την Οδοντιατρική του ΑΠΘ . Πέρασα πρώτη πανελλαδικά και η ζωή μου συνδέθηκε έκτοτε  με την Οδοντιατρική !

Όντας παιδί φτωχής οικογένειας , από τη στιγμή που άνοιξα το οδοντιατρείο μου στα Τρίκαλα , άρχισα ένα δύσκολο ταξίδι , με πολλές εμπειρίες και γνώσεις. Την αγάπησα πολύ τη δουλειά μου ,  γιατί μέσα από αυτή πόνεσα , έκλαψα , ενθουσιάστηκα , έμαθα να αγωνίζομαι και να κατακτώ , να ανεβαίνω ανηφόρες!

Η Οδοντιατρική είναι και Τέχνη ! Θέλει προσήλωση στη λεπτομέρεια , αγάπη , μεράκι αλλά σου δίνει τη χαρά να σμιλεύεις χαμόγελα , τη χαρά του καλλιτέχνη, κάτι μοναδικό !

Εκτός, όμως από την οδοντιατρική ασχολείσαι με την τέχνη, ως έναν τρόπο έκφρασης και δημιουργίας. Από που αντλείς έμπνευση;

Η τέχνη μπορεί για μια στιγμή να σου χαρίσει μια αιωνιότητα ! Στις διακοπές και τον ελεύθερο χρόνο μου συνθέτω έργα με υλικά της θάλασσας , ξύλα και πέτρες, ζωγραφίζω , φτιάχνω κολλάζ , παίζω κιθάρα , διαβάζω ή γράφω ποίηση. Η φύση και ειδικά η θάλασσα είναι αστείρευτη πηγή έμπνευσης και δημιουργίας , νιώθω τόση ευγνωμοσύνη για αυτό !

Μέσα από τις αντιθέσεις αναπηδά ο σπινθήρας που δονεί τη ευαισθησία .

Ο Όσκαρ Ουάιλντ είπε ” Είμαστε όλοι στο βούρκο , αλλά μερικοί κοιτάνε τα άστρα ” . Στην εποχή μας χρειάζεται μεγάλη δύναμη να ανοίγεις τα φτερά σου όταν όλοι οι άνεμοι πνέουν αντίθετα . Μέσα στο γκρίζο της καθημερινότητας , η ποίηση και η τέχνη γενικότερα είναι το φως . Είναι τα χρώματα της ψυχής που θέλει να φτερουγίσει !

Με τι άλλο ασχολείσαι στον ελεύθερο σου χρόνο;

Στον ελεύθερο χρόνο μου , μου αρέσει επίσης να ασχολούμαι  με την άσκηση , χορό και διάβασμα . Να έρχομαι σε επαφή με τη Φύση , με φίλους και με τον πολιτισμό γενικότερα . Αχ αυτός ο ελεύθερος χρόνος συνεχώς περιορίζεται δυστυχώς !

Εχεις μια ολιστική διάθεση και προσέγγιση για την υγεία κα τη  ζωή. Μίλησε μας, λίγο για αυτό και πόσο σε βοηθάει να εξελίσσεσαι ως προσωπικότητα και ως άνθρωπος;

Ο Ιπποκράτης έλεγε ” Η τροφή είναι το φάρμακο σου και το φάρμακό σου η τροφή σου ” Μπορεί η ύπαρξη να είναι προσφορά της Φύσης , αλλά η Υγεία είναι κυρίως ανθρώπινη κατάκτηση . Και λέγοντας υγεία δεν εννοούμε την απουσία ασθένειας , αλλά την πλήρη άνθηση των δυνατοτήτων του ανθρώπου , σωματικών και ψυχοπνευματικών . Δεν χαρίζεται με ένα χάπι , μια συνταγή , αλλά με καλή , ουσιαστική επικοινωνία με το βιολογικό μας σύμπαν . Σώμα , ψυχή και πνεύμα είναι αλληλένδετα και αλληλοεξαρτώμενα . Προσπαθώ να εφαρμόσω την ολιστική Ιατρική όχι μόνο στους ασθενείς μου , αλλά και στη ζωή μου . Αυτό μου δίνει τεράστια ικανοποίηση και χαρά , όπως ένας ανήφορος που τον ανεβαίνεις δύσκολα , αλλά η θέα από την κορυφή σε ανταμείβει πλουσιοπάροχα .

Εχεις πραγματοποιήσει όλα τα όνειρα σου και εάν ναι ποια;

Όνειρό μου είναι μια ανθρωπότητα λυτρωμένη και ελεύθερη , πλημμυρισμένη από χαρούμενους ανθρώπους . Κοινωνίες δομημένες σε πανανθρώπινες αξίες και ιδανικά . Άνθρωποι που χαίρονται τον Έρωτα και το Χρόνο . Με σεβασμό στη διαφορετικότητα , στον εαυτό τους , στο περιβάλλον , στον πλανήτη . Με την ενέργεια και τη χαρά να πολλαπλασιάζονται γιατί θα διαιρούνται ! Ας μην ξεχνάμε ο,τι λυτρωμένος είναι αυτός που Αγαπάει και Ζει  την Ολότητα ! Τι εννοώ ; Είμαστε όλοι συνδεδεμένοι , όπως το αίμα που ενώνει την ίδια οικογένεια . Ενωμένοι με τη Γη το Σύμπαν και υποχρεωμένοι να σεβόμαστε τους νόμους που διέπουν τη λειτουργία τους . Η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και η καταλήστευση των πόρων του πλανήτη μας βουλιάζει και μας αφανίζει . Όμως το σκοτάδι είναι η Αυγή που δε γεννήθηκε ακόμη .

Ποιοι είναι οι επόμενοι σου στόχοι;

Να βοηθάω όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να χαμογελάνε και μεταφορικά και ουσιαστικά ! Ο Καζαντζάκης έλεγε ” Οι μεγάλοι ευεργέτες της ζωής μου υπήρξαν τα ταξίδια και τα ονείρατα !” Στόχοι μου λοιπόν τα ταξίδια ψυχής και αναζήτησης , διευρύνοντας τους προσωπικούς μου ορίζοντες και εμβαθύνοντας στα μύχια των πραγμάτων !

Δύο χρόνια πανδημίας και όλα ανατράπηκαν σε πολλά επίπεδα. Πόσο σε επηρέασε και τι αποκόμισες από τις πρωτόγνωρες αυτές συνθήκες που βιώσαμε;

Πολύ δύσκολη περίοδος για όλους τους κλάδους , για όλους τους εργαζόμενους. Οι οδοντίατροι ήταν και είναι στην πρώτη γραμμή του κινδύνου. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας βιώνουμε παρατεταμένα και με ένταση τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης. Χρειάζεται το κράτος να πάρει σοβαρά μέτρα για την προάσπιση της Στοματικής Υγείας των πολιτών . Η κρίση που έφερε η πανδημία άγγιξε όλα τα επίπεδα , την οικονομία , την κοινωνία , τον πολιτισμό . Παρά το ζοφερό κλίμα , οφείλουμε να αγωνιζόμαστε και ατομικά και συλλογικάγιατί ο Αγώνας είναι η Ελπίδα μας . Να είμαστε αισιόδοξοι . Είμαι αισιόδοξη γιατί μπορώ ακόμη να χαίρομαι το φως του Ήλιου , τη λάμψη των Αστεριών , να εκφράζομαι , να ελπίζω και να ονειρεύομαι …