Συμβουλές από την διατροφολόγο Ελευθερία Μπουντούρη για τους γλυκούς “πειρασμούς”

Ένας μεγάλος αλλά ταυτόχρονα γλυκός “πονοκέφαλος” είναι για πολλούς λάτρεις του γλυκού η αδυναμία της αντίστασης στους λαχταριστούς πειρασμούς, ιδίως την συγκεκριμένη περίοδο που πλησιάζουν οι γιορτές και οι..πειρασμοί είναι σαφώς περισσότεροι. Μήπως όμως τελικά υπάρχουν και υγιεινά γλυκά; Η διατροφολόγος διαιτολόγος Ελευθερία Μπουντούρη απαντάει σε όλες τις απορίες μας.

Είναι σωστό να εκλείπουν τα γλυκίσματα από την διατροφή μας;

Τα γλυκά αποτελούν ένα αναπόσπαστο μέρος της διατροφής των περισσότερων ανθρώπων καθώς η γλυκιά γεύση τους προκαλεί ευχαρίστηση και θετικά συναισθήματα. Βέβαια, θα έλεγα πως δεν είναι σωστό να καταναλώνουμε κάθε μέρα γλυκά αλλά ούτε να τα βγάλουμε τελείως από τη διατροφή μας. Σε όλα τα τρόφιμα έτσι και στα γλυκά χρειάζεται ισορροπία. Και ας μην ξεχνάμε πως το γλυκό δεν καταναλώνεται για να χορτάσουμε αλλά για να πάρουμε τη γλυκιά γεύση. Επομένως, δεν αντικαθιστούμε τα κυρίως γεύματά μας με ένα γλυκό.

Τι πρέπει να κάνει κάποιος για να μην ξεφύγει από τα επιτρεπτά όρια εν όψει γιορτών;

Σιγά σιγά οδεύουμε προς τις γιορτές των Χριστουγέννων, πράγμα που ανησυχεί αρκετούς ότι θα φάνε περισσότερο από αυτό που πρέπει και θα βάλουνε κιλά. Αρχικά, είναι πολύ νωρίς ακόμα για να ξεκινήσουμε να τρώμε μελομακάρονα, κουραμπιέδες και χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα. Επομένως, ας τα αφήσουμε καλύτερα για εκείνες τις ημέρες. Δεύτερον, δεν χρειάζεται να μας αγχώνει κάτι γιατί από 2 και 3 ημέρες που θα φάμε το κάτι παραπάνω δεν θα βάλουμε κιλά. Το ζήτημα είναι τι καταναλώνουμε όλες τις ημέρες του χρόνου και όχι τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Άρα, η συμβουλή μου για τις ημέρες των εορτών είναι να απολαύσουμε το φαγητό και τα γλυκίσματα αλλά να μην εστιάσουμε σε αυτό αλλά στους ανθρώπους που θα μοιραστούμε εκείνες τις ημέρες.

Ποια συχνότητα κατανάλωσης γλυκού είναι ιδανικότερη;

Αρχικά, ας ξεκαθαρίσουμε κάτι. Γλυκό δεν θεωρείται μόνο η σοκολάτα, η πάστα ή οι καραμέλες αλλά γλυκό είναι οτιδήποτε μας δίνει γλυκιά γεύση. Επομένως, γλυκό είναι και το φρούτο, το γιαούρτι με το μέλι και τους ξηρούς καρπούς, μία φέτα ψωμί με μαρμελάδα και φιστικοβούτυρο ή τα κλασσικά γλυκά στις πιο υγιεινές τους μορφές. Επομένως, εάν είμαστε λάτρης της γλυκιάς γεύσης καθημερινά θα μπορούσαμε να καταναλώνουμε γλυκά σνακ όπως τα παραδείγματα που ανέφερα παραπάνω. Όσον αφορά, τα γλυκά του ζαχαροπλαστείου ή σοκολάτες ή κρουασάν κ.λπ. αυτό που θα σύστηνα είναι η κατανάλωση τους να γίνεται 1 φορά την εβδομάδα αλλά να μην εστιάζουμε στο γεγονός πως παχαίνουν αλλά στο γεγονός ότι προσφέρουν κενές θερμίδες, δηλαδή δεν παρέχουν θρεπτικά συστατικά και ενέργεια. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν ωφελούν κάπου τον οργανισμό και τα καταναλώνουμε καθαρά για ψυχολογική ευχαρίστηση.

Τελικά υπάρχουν υγιεινά γλυκά και αν ναι ποια είναι αυτά;

Όπως ανέφερα και παραπάνω υπάρχουν ποίκιλες επιλογές από υγιεινά γλυκά και πάντα μέσα σε μία ισορροπημένη διατροφή έχουν χώρο. Ακόμα και όταν κάνουμε προσπάθεια απώλειας βάρους καταναλώνουμε υγιεινά γλυκά. Αρχικά σαν πρωινό μπορούμε να επιλέξουμε μια φέτα ψωμί με κάποιο άλειμμα ξηρών καρπών(ταχίνι, φιστικοβούτυρο, αμυγδαλοβούτυρο) και μέλι ή μαρμελάδα ή κάποιο φρούτο. Σαν σνακ μπορούμε να φτιάξουμε υγιεινές μπάρες δημητριακών με αποξηραμένα φρούτα, μαύρη σοκολάτα, ξηρούς καρπούς, βρώμη, μέλι και ταχίνι, μπισκότα βρώμης με μπανάνα και σοκολάτα, μπανανόψωμο που αποτελείται από βρώμη, μπανάνα, μέλι και ξηρούς καρπούς. Επίσης, στο κλασσικό γιαούρτι μπορούμε να προσθέσουμε μέλι και ξηρούς καρπούς ή στα φρούτα μας μέλι και κανέλα. Τέλος, με κάποιες παραλλαγές μπορούμε να φτιάξουμε τα κλασσικά μας γλυκά με πιο υγιεινό τρόπο όπως το cheesecake, χρησιμοποιώντας μπισκότα digestive χωρίς ζάχαρη, γιαούρτι 2% και μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη ή τη μους σοκολάτας με μαύρη σοκολάτα υγείας και γιαούρτι. Περισσότερες συνταγές μπορείτε να βρείτε και στην σελίδα του γραφείου στο facebook και στο Instagram.

Απευθύνονται σε όλους αυτά τα γλυκά; Ακόμη και σε παιδιά;

Οι γονείς θα πρέπει να ξεκινούν την εισαγωγή των γλυκών (αυστηρά μετά τα 2 πρώτα χρόνια ζωής) με μέτρο, με μια προϋπάρχουσα διαπραγμάτευση με το παιδί και έναν κανόνα π.χ. τρώμε γλυκό 2 φορές την εβδομάδα. Ποτέ δεν πρέπει να δίνεται το γλυκό και το φαγητό σαν επιβράβευση ούτε να αποκλείεται κάποια ομάδα τροφίμων. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι απαγορεύσεις έχουν συχνά το αντίθετο από το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Έτσι, απαγορεύοντας συγκεκριμένες  λιχουδιές στο παιδί μας, το ωθούμε να τις καταναλώσει κρυφά. Το σημαντικό είναι το παιδί να αποκτήσει σωστές βάσεις με μια ισορροπημένη συχνότητα κατανάλωσης όλων των τροφίμων. Οι γονείς αποτελούν το παράδειγμα και σίγουρα είναι οι πρώτοι άνθρωποι που το παιδί αρχίζει να μιμείται. Έτσι, μια υγιής σχέση με το φαγητό από τους γονείς θα περάσει και αντίστοιχα στο παιδί, χωρίς υπερβολές και πάντα απολαμβάνοντας το φαγητό, είτε υγιεινό είτε ανθυγιεινό.

Μπορούν να καταναλώνονται ακόμη και από διαβητικούς;

Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη μπορούν να γευτούν τις γλυκές απολαύσεις χωρίς να επηρεαστούν τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα τους χρησιμοποιώντας γλυκαντικά όπως η ασπαρτάμη, η ακεσουλφάμη-Κ, το κυκλαμικό οξύ, η σουκραλόζη και το γλυκαντικό από το φυτό στέβια, τα οποία είναι εγκεκριμένα συστατικά με μεγαλύτερη γλυκύτητα συγκριτικά με τη ζάχαρη. Άρα, μπορούν να υποκαθιστούν τη ζάχαρη στα διάφορα τρόφιμα και ροφήματα χωρίς να αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα καθιστώντας τα έτσι κατάλληλα και για τα άτομα με διαβήτη.

Ελευθερία Μπουντούρη

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Ασκληπιού 9, Τρίκαλα

2431304686