H τεχνική που θα διώξει το άγχος σε δευτερόλεπτα

Τι λένε οι ειδικοί για τη μέθοδο που αποσπά το μυαλό μας από την υπερβολική σκέψη και μας επαναφέρει στην παρούσα στιγμή.

Οι περισσότεροι από εμάς βιώνουμε άγχος, αλλά για πολλούς η αίσθηση μπορεί να είναι τόσο συντριπτική που ρίχνει την ποιότητα ζωής.

Πολλοί είναι λόγοι που δημιουργούν μια γενική αίσθηση ανησυχίας στις μέρες μας με όλα αυτά που βλέπουμε να συμβαίνουν γύρω μας και ως εκ τούτου είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε και να κατανοήσουμε σε ποιο βαθμό μάς επηρεάζουν οι καταστάσεις ώστε να κάνουμε κάτι για αυτό.

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο υποφέρουν από έντονο άγχος και πολλοί είναι εκείνοι που έχουν επιλέξει να εξασκήσουν γνωστικές συμπεριφορικές δεξιότητες βλέποντας στη ζωή τους εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Μια εύκολη στην κατανόηση μέθοδος που κερδίζει μεγάλη προσοχή αυτή τη στιγμή είναι η πολύ απλή τεχνική 333. Και πρόκειται για μια τεχνική που είναι εύκολο να τη θυμόμαστε και είναι άμεσα διαθέσιμη σε εμάς ανά πάσα στιγμή.

Σε πρώτη φάση, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η πηγή του άγχους μπορεί να διαφέρει πολύ από άτομο σε άτομο και θα πρέπει πάντα να επικοινωνούμε με τον γιατρό μας εάν αισθανόμαστε ότι το άγχος επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητά μας. Μερικοί άνθρωπο αισθάνονται άβολα σε μέρη με συνωστισμό, ενώ άλλοι βιώνουν ένα πιο γενικευμένο κοινωνικό άγχος ή μια πολύ συγκεκριμένη φοβία.

Οι ειδικοί στο ChoosingTherapy λένε ότι η μέθοδος 333 εστιάζει στην αναγνώριση σημείων, ήχων και υφών, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να αισθανόμαστε συνδεδεμένοι στην παρούσα στιγμή.

Ποια είναι λοιπόν αυτή η μέθοδος 333;

Την επόμενη φορά που θα νιώσουμε έστω και έναν απλό υπαινιγμό άγχους, θα πρέπει απλώς να αναζητήσουμε -και να εντοπίσουμε- σε τρία τα ακόλουθα:

Σε τρία πράγματα μπορούμε να δούμε

Σε τρία πράγματα μπορούμε να ακούσουμε

Σε τρία πράγματα που μπορούμε να αγγίξουμε

Οι ειδικοί εξηγούν: «Ο κανόνας του άγχους 333 σε βγάζει από το μυαλό σου χρησιμοποιώντας τις αισθήσεις σου ως τρόπο επανασύνδεσης με το σώμα σου εν μέσω αρνητικών συμπτωμάτων άγχους, συμπεριλαμβανομένων των ενοχλητικών σκέψεων και των κρίσεων πανικού».

Με απλά λόγια εστιάζοντας απλώς σε τρία πράγματα, μπορούμε πραγματικά να αποκτήσουμε μεγαλύτερη οπτική επίγνωση του περιβάλλοντός μας.

Four Seasons ~ Vivaldi

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η ιδέα πίσω από αυτό δεν είναι για παράδειγμα να σκεφτόμαστε συγκεκριμένα αντικείμενα, αλλά να εστιάσουμε σε αυτό που μπορούμε πραγματικά να δούμε.

Οι ειδικοί λένε ότι αυτό καταπολεμά το άγχος απομακρύνοντάς μας ενεργά από τη διανοητική φλυαρία που προκαλεί αυτό.

Συμπτώματα άγχους

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα σημάδια του άγχους μπορούν να χωριστούν σε δύο ξεχωριστά στρατόπεδα – σωματικά και ψυχολογικά.

Τα σωματικά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Δυσκολία στην αναπνοή

Ταχυκαρδία

Ναυτία

Σφίξιμο στο στήθος

Ξερό στόμα

Πόνος και ενόχληση στο στομάχι

Ιδρώτας

Συχνοουρία

Και τα ψυχολογικά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Ο φόβος της απώλειας του ελέγχου

Εσωτερική ένταση

Ευερεθιστότητα

Αίσθημα απόσπασης προσοχής

Αίσθημα τρόμου ότι κάτι πραγματικά καταστροφικό πρόκειται να συμβεί

Τρία πράγματα που μπορούμε να ακούσουμε

Η εστίαση σε τρία πράγματα που μπορούμε να ακούσουμε μπορεί πραγματικά να μας βοηθήσει να εστιάσουμε και να μας μειώσει από το να είμαστε πολύ «μέσα στο κεφάλι σας».

Δεν είναι πάντα εύκολο να βρούμε τρία πράγματα για να ακούσουμε, αλλά συνήθως υπάρχει κάτι στο οποίο μπορούμε να συντονιστούμε αν προσπαθήσουμε αρκετά – είτε είναι το κελαϊδισμα των πουλιών είτε ακόμα και ένας γείτονας που κλείνει την πόρτα του αυτοκινήτου του.

Τρία πράγματα που μπορούμε να αγγίξουμε/να νιώσουμε

Αυτό δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκο και μπορεί να είναι τόσο απλό όπως η εστίαση των ρούχων στο σώμα μας, το να αγγίζουμε ένα άλλο μέρος του σώματός μας και παράλληλα να ακουμπάμε το χέρι μες σε ένα τραπέζι.

Οι ειδικοί στο Mindbar δηλώνουν μεγάλοι θαυμαστές της τεχνικής 333, τονίζοντας:

«Το μυαλό μας συχνά κολλάει σε ένα μοτίβο υπερβολικής σκέψης. Η εξάσκηση αυτής της μεθόδου είναι ένα εύκολο εργαλείο για να μας επαναφέρει».