Η διατροφολόγος Ελευθερία Μπουντούρη εξηγεί γιατί το πρωινό γεύμα είναι σημαντικό

Το πρωινό είναι ένα από τα σημαντικότερα γεύματα της ημέρας και αναπόσπαστο κομμάτι ενός σωστού και ισορροπημένου διαιτολογίου. Στις μέρες μας δυστυχώς το πρωινό αποτελεί μια πολυτέλεια της καθημερινότητας. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι απαιτήσεις της καθημερινότητας επιβάλλουν έντονους και γρήγορους ρυθμούς περιορίζοντας την κατανάλωση του πρωινού γεύματος.

Είναι σημαντικό, καθώς:

-Μας γεμίζει ενέργεια και μας βοηθάει στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους προσδίδοντας στον οργανισμό τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να ανταπεξέλθει στις πρώτες υποχρεώσεις της ημέρας.

-Αποτρέπει τις μεγάλες διακυμάνσεις στα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα.

-Μειώνει την όρεξη για μεγάλη ποσότητα φαγητού στα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας και έτσι αποτρέπει την κατανάλωση ανθυγιεινών πρόχειρων τροφών.

-Βοηθά στην υγεία της καρδιάς γιατί σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε ανάμεσα σε άνδρες αυτοί που δεν κατανάλωναν πρωινό είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και στεφανιαίας νόσου σε σύγκριση με άτομα που κατανάλωναν συστηματικά πρωινό(LeahE. Cetal,2013). Άλλη μελέτη έδειξε ότι άτομα που δεν κατανάλωναν πρωινό είχαν μεγαλύτερη συγκέντρωση LDL χοληστερόλης ενώ η HDL-καλή χοληστερόλη είχε χαμηλότερη συγκέντρωση(SmithetalK.J,2010).

-Έχει μεγάλο όφελος για τα παιδιά σχολικής ηλικίας και τους εφήβους, καθώς έχει διαπιστωθεί από πολλές μελέτες, η θετική επίδραση του πρωινού σε δείκτες απόδοσης, που περιλαμβάνουν την ανάκληση μνήμης, την προσοχή και τη δημιουργικότητα. Τα παιδιά που καταναλώνουν πρωινό αποδίδουν καλύτερα στις εργασίες του σχολείου τους και επιπλέον έχουν καλύτερη επίδοση σε αθλητικές και άλλες σωματικές δραστηριότητες.

Τι μπορούμε να επιλέξουμε:

Ένα καλό πρωινό θα πρέπει να συνδυάζει το απαραίτητο ποσοστό βιταμινών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων, φυτικών ινών και ταυτόχρονα να υπάρχει ισορροπία μεταξύ πρωτεϊνών-υδατανθράκων-λιπαρών με σκοπό να εξασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας.

Ιδέες:

  • Porridge (γάλα με βρώμη, μέλι, φρούτα, φιστικοβούτυρο ή ταχίνι ή ξηρούς καρπούς)
  • 1 φέτα ψωμί με φιστικοβούτυρο και μέλι ή μπανάνα και 1 ποτήρι γάλα
  • 2 φρυγανιές με ταχίνι με κακάο και μπανάνα ή ταχίνι με μέλι και 1 ποτήρι γάλα
  • 2 ρυζογκοφρέτες με τυρί cottage και αγγούρι ή ντομάτα και 1 ποτήρι φυσικός χυμός
  • 1 φέτα ψωμί με αβοκάντο και αυγό και 1 ποτήρι φυσικός χυμός
  • 1 τοστ με ψωμί ολικής άλεσης κασέρι και λαχανικά
  • Pancakes με αλεύρι ολικής άλεσης ή βρώμης με μπανάνα, μέλι και ξηρούς καρπούς
  • Γιούρτι με μούσλι ή δημητριακά
  • Ομελέτα με τυρί και λαχανικά

Ελευθερία Μπουντούρη

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Ασκληπιού 9, Τρίκαλα

2431304686