Τα αποφθέγματα της Κικής Δημουλά που αποτελούν διδάγματα για τη ζωή μας

Βαθυστόχαστα λόγια από μία από τις σπουδαιότερες Ελληνίδες ποιήτριες.

Σαν σήμερα, 6 Ιουνίου του 1931, γεννήθηκε μία από τις σπουδαιότερες ποιήτριες της Ελλάδας, δημιουργός της δεύτερης μεταπολεμικής γενιάς και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα της ποίησης. Σαν σήμερα, γεννήθηκε η Κική Δημουλά.

Η ζωή και το έργο της Κικής Δημουλά

Η Κική Δημουλά γεννήθηκε ως Βασιλική Ράδου στην Αθήνα, ενώ η καταγωγή της ήταν από τη Μεσσήνη. Η ποιήτρια ανήκε στους τυχερούς που έχουν ήδη από νωρίς το «κάλεσμα» που τους μαρτυρά σε τι θα αφιερώσουν τη ζωή τους κι έτσι μόλις στα 19 της χρόνια παρουσίασε την πρώτη της ποιητική συλλογή «Ποιήματα». Λίγο μετά, όμως, την αποκήρυξε και άφησε τη συλλογή «Έρεβος» το 1956 να γίνει το επίσημο καλωσόρισμά της στην ποίηση.

Η ζωή είναι αλλού:Κική δημουλά

Η συνέχεια ήταν μεγάλη και λαμπρή για την ποιήτρια. Η μία συλλογή διαδεχόταν την άλλη, ώσπου το 1971 εκδόθηκε η συλλογή «Το λίγο του κόσμου», που έδωσε στη Δημουλά το Β’ Κρατικό Βραβείο Ποιήσεως. Το Κρατικό Βραβείο Ποίησης απέσπασε και η συλλογή «Χαίρε ποτέ», ενώ η συλλογή «Εφηβεία της λήθης» συνοδεύτηκε από το Βραβείο του Ιδρύματος Ουράνη.

Το 2001, της απονεμήθηκε ο Χρυσός Σταυρός του Tάγματος της Τιμής από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, ενώ στις 16 Ιανουαρίου του 2020, ήρθε η στιγμή που καιρό πολλοί φαντάζονταν και η Κική Δημουλά προτάθηκε για το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Έναν μήνα μετά, στις 22 Φεβρουαρίου του 2020, η ποιήτρια άφησε την τελευταία της πνοή λόγω καρδιακής ανακοπής από σοβαρή, χρόνια αποφρακτικής πνευμονοπάθεια και καρδιακή ανεπάρκεια.

Τα αποφθέγματα της Κικής Δημουλά που αποτελούν διδαχές στη ζωή μας

Κατά τη διάρκεια της ζωής της, ανάμεσα στα εμπνευσμένα γραπτά, στα ποιήματα που έχουν υμνήσει τον έρωτα και στις αναρίθμητες διακρίσεις που έφτασαν στο όνομά της, πολλές είναι οι φράσεις της Κικής Δημουλά που θέλουμε να κρατήσουμε ως διδαχές για τη ζωή μας.

«Πάλι θα μου ζητήσεις λογική εξήγησηπάλι θα σου απαντήσω ότι να αντέξεις είναι το ζητούμενοόχι να καταλάβεις»Πηγή: www.ndpphoto.gr
«Απ’ ό,τι άργησε να ‘ρθει κι από το τι δεν ήρθε,χειρότερα μας φέρθηκε αυτό που περιμέναμετι είναι μη γνωρίζοντας»Πηγή: www.ndpphoto.gr
«Από τα όνειρα που ανάθρεψα το πιο πονετικό μου: να μη γερνάω μόνη» Πηγή: www.ndpphoto.gr
«Είμαι λίγο θυμωμένη όπως αντιλαμβάνεσαι.Μ’ εμένα. Διότι θα έπρεπε να έχω ωριμάσει.Να μην απορώ με τίποτα»Πηγή: www.ndpphoto.gr
«Θεέ μου τι δεν μας περιμένει ακόμα»Πηγή: www.ndpphoto.gr
«Η μνήμη, κύριο όνομα των θλίψεων, ενικού αριθμού, μόνον ενικού αριθμού και άκλιτη»Πηγή: www.ndpphoto.gr
«Αυτάρκες είναι μόνο το μάταιον»Πηγή: www.ndpphoto.gr

01

0