Ρεβανί με ρούμι και κρέμα λευκής σοκολάτας

Για την κρέμα λευκής σοκολάτας

5 γρ. φύλλα ζελατίνης

550 γρ. κρέμα γάλακτος 35%, κρύα

50 γρ. γλυκόζη

2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

1 κ.γ. κανέλα

170 γρ. κουβερτούρα λευκή, λιωμένη

Για το σιρόπι

650 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

600 γρ. νερό

1 στικ κανέλα

φλούδες πορτοκαλιού, από 2 πορτοκάλια

100 γρ. ρούμι

Για το ρεβανί

200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

3 αυγά, μεσαία

170 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

20 γρ. μπέικιν πάουντερ

2 βανιλίνες

50 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό

1 πρέζα αλάτι

ξύσμα πορτοκαλιού, από 2 πορτοκάλια

200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

10 γρ. βούτυρο, για το άλειμμα του ταψιού

Καθώς μαγειρεύεις, τσέκαρε τα βήματα που ολοκληρώνεις και ακολούθησε τη συνταγή χωρίς να χαθείς.

Για την κρέμα λευκής σοκολάτας

Βάζουμε σε ένα μικρό μπολ κρύο νερό και τα φύλλα ζελατίνης και τα αφήνουμε να μαλακώσουν για 5 λεπτά.

Ρίχνουμε σε μια μικρή κατσαρόλα τα 220 γρ. κρέμα γάλακτος, τη γλυκόζη, το εκχύλισμα βανίλιας και την κανέλα και τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρουν μια βράση. 

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. 

Στραγγίζουμε τα φύλλα ζελατίνης με τα χέρια μας και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να διαλυθούν.

Προσθέτουμε τη λιωμένη λευκή κουβερτούρα στην κατσαρόλα και χτυπάμε καλά με ένα ραβδομπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα υπόλοιπα 330 γρ. κρύα κρέμα γάλακτος, ομογενοποιούμε με το σύρμα χειρός, και μεταφέρουμε το μείγμα στο ψυγείο για 6 ώρες.

Μεταφέρουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε με το σύρμα σε μέτρια ταχύτητα για περίπου 30 δευτερόλεπτα μέχρι να αφρατέψει. 

Αφήνουμε την κρέμα στην άκρη μέχρι να τη χρειαστούμε.

Για το σιρόπι

Βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό, την κανέλα και τις φλούδες από τα πορτοκάλια και τοποθετούμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά.

Μόλις πάρει μια βράση και λιώσει η ζάχαρη, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, και ρίχνουμε το ρούμι.

Αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει καλά.

Για το ρεβανί

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα. 

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τη ζάχαρη και τα αβγά και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 5-6 λεπτά να αφρατέψουν καλά.

Ρίχνουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τις βανίλιες, τα 40 γρ. σιμιγδάλι, το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

Μεταφέρουμε τα στερεά υλικά στο μίξερ με τα υπόλοιπα υλικά και προσθέτουμε το ξύσμα από το πορτοκάλι και το γιαούρτι. 

Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 10 δευτερόλεπτα και αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ.

Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με 10 γρ. σιμιγδάλι ένα ορθογώνιο ταψί 32×25 εκ. 

Ρίχνουμε μέσα στο ταψί το μείγμα, το απλώνουμε καλά, και ψήνουμε στον φούρνο για 30 λεπτά.

Αφαιρούμε το ρεβανί από τον φούρνο και όσο είναι καυτό το περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι με τη βοήθεια μιας κουτάλας.

Αφήνουμε το ρεβανί στην άκρη για 1 ώρα μέχρι να απορροφηθεί το σιρόπι και να κρυώσει λίγο το γλυκό.

Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε με την κρέμα λευκής σοκολάτας, με τις φλούδες πορτοκαλιού από το σιρόπι και πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα.