Tips γονιμότητας για τα Χριστούγεννα

Σκεφτείτε: η περίοδος των εορτών μπορεί να μας δημιουργήσει αρκετό άγχος, ακόμα και χωρίς την εξωσωματική. Όλοι έχουμε μεγάλες προσδοκίες και ενδεχομένως νιώθουμε ότι “πρέπει” να είμαστε χαρούμενοι, “πρέπει” να γιορτάσουμε και να γλεντήσουμε. Για τα ζευγάρια που προσπαθούν για μωράκι με (ή και χωρίς) τη βοήθεια της εξωσωματικής, η περίοδος των εορτών μπορεί να προσθέσει επιπλέον άγχος σε μια ήδη μπερδεμένη ή δύσκολη ψυχολογική κατάσταση…

“Εσείς πότε θα αποφασίσετε να κάνετε παιδάκι;”

“Ακόμα δεν έμεινες έγκυος;”

Και άλλα παρόμοια ακούγονται από τα χείλη συγγενών και φίλων στα εορταστικά τραπέζια. Μας μιλούν με αγάπη, θέλουν να βοηθήσουν ενδεχομένως, αλλά δεν ξέρουν πόσο μας επηρεάζουν τα λόγια τους…

Σας έχουμε μερικά tips “επιβίωσης” στα δύσκολα!

Δεν πιέζομαι

Θυμηθείτε, πρέπει πρώτα από όλους να φροντίσετε τον εαυτό σας. Αν είστε σε διαδικασία εξωσωματικής ή αν προετοιμάζεστε για την εξωσωματική σας, διαφυλάξτε τις καλύτερες συνθήκες για τον οργανισμό σας και την ψυχολογία σας.

Δεν παραμελώ τη θεραπεία μου… αλλά χωρίς άγχος!

Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού, για παράδειγμα κάποια φαρμακευτική αγωγή ή συμπληρώματα διατροφής, αλλά μην ξεχάσετε να απολαύσετε τη γιορτινή ατμόσφαιρα.

Δεν χρειάζεται να απαντάω σε αδιάκριτες ερωτήσεις

Προετοιμαστείτε για το ενδεχόμενο να σας κάνουν κάποια αδιάκριτη ερώτηση σχετικά με μια ενδεχόμενη εγκυμοσύνη. Προετοιμάστε μια απάντηση και έτσι δε θα ξαφνιαστείτε.

Δεν χρειάζεται να αποδεχτώ όλες τις προσκλήσεις

Αν γνωρίζετε εκ των προτέρων ότι ίσως αντιμετωπίσετε αδιάκριτες ερωτήσεις που σας κάνουν να νιώθετε άβολα, μπορείτε να επιλέξετε να μην αποδεχτείτε μια πρόσκληση.

Φροντίζω τη σχέση μου με το σύντροφό μου

Μην αφήσετε τη “βαβούρα” των ημερών να σας κυριεύσει, προγραμματίστε να περάσετε χρόνο αποκλειστικά με το σύντροφό σας.

“Ναι” στο γιορτινό μενού, αλλά χωρίς υπερβολές

Γιορτές = λιχουδιές, γλυκές και αλμυρές. Πείτε ‘ναι’ χωρίς ενοχές και αυστηρούς περιορισμούς, αλλά προσπαθήστε να έχετε ένα μέτρο.

Προσοχή στο αλκοόλ

Δεν είναι ξεκάθαρη η επίδραση του αλκοόλ στην αναπαραγωγή, συνεπώς είναι ασφαλέστερο να περιορίσετε σημαντικά την κατανάλωσή του όσο προσπαθείτε να μείνετε έγκυος.

Εάν επιλέξετε να πιείτε αλκοόλ κατά τη διάρκεια της περιόδου των γιορτών, κάντε το με μέτρο. Το να πίειτε ένα ποτό στο εορταστικό δείπνο, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα επηρεάσει τη γονιμότητά σας.

Όλα αυτά τα tips τα βρήκαμε στο νέο e-magazine IVF Now!

Το πρώτο τεύχος του ηλεκτρονικού περιοδικού κυκλοφόρησε με άκρως Χριστουγεννιάτικη διάθεση και αποτελεί μια νέα πηγή πληροφοριών και χρήσιμων συμβουλών για τα ζευγάρια που προσπαθούν για μωράκι.

  • Κάθε μήνα θα βρίσκετε εκεί
  • επιλεγμένα άρθρα για τη γονιμότητα, την εξωσωματική, τις νέες τεχνολογίες και το εμβρυολογικό εργαστήριο,
  • συνεντεύξεις από τα μέλη της ομάδας μας,
  • tips γονιμότητας και inspiration!

Μπορείτε να το αποθηκεύσετε στον υπολογιστή ή στο κινητό σας και να το διαβάσετε με την ησυχία σας, όποτε εσείς το θελήσετε.

Καλωσήρθατε στην παρέα του IVF Now!

mantoudis-gonimotita.JPG

Ευριπίδης Μαντούδης
Γυναικολόγος αναπαραγωγής – υπεύθυνος θεραπειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, Γέννημα IVF ΜΙΥΑ
www.gennima.com
facebook.com/Gennima
Instagram.com/gennimaivf