Καρδιακοί παλμοί ηρεμίας: 6 πράγματα που αποκαλύπτουν για την υγεία μας

Ο αριθμός των καρδιακών σας παλμών ανά λεπτό ενώ είστε σε ηρεμία (RHR) είναι ένα στιγμιότυπο σε πραγματικό χρόνο του πώς λειτουργεί ο καρδιακός σας μυς. Όταν η μέτρηση αυτή λαμβάνεται υπόψη στο πλαίσιο άλλων δεικτών, όπως η αρτηριακή πίεση και η χοληστερόλη, μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό πιθανών προβλημάτων υγείας αλλά και στη μέτρηση της τρέχουσας κατάστασης υγείας της καρδιάς σας. Στην πραγματικότητα, η έρευνα έχει βρει ότι ένας καρδιακός παλμός ηρεμίας κοντά στο 100 μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις, ακόμη και για πρόωρο θάνατο. Ωστόσο, ενώ ένας χαμηλός καρδιακός παλμός ηρεμίας υποδηλώνει συχνά καλύτερη φυσική κατάσταση, ορισμένες καταστάσεις μπορεί να κάνουν το RHR σας πολύ χαμηλό, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει περιστασιακή ζάλη ή κόπωση.

Advertisement: 0:07

6 πράγματα που μπορεί να σας πουν οι καρδιακοί σας παλμοί σε κατάσταση ηρεμίας

*Δεν είστε αρκετά ενεργοί

Η καρδιά ενός μέσου ενήλικα σε κατάσταση ηρεμίας πάλλεται 60 έως 100 φορές το λεπτό (bpm) ή 40 έως 60 bpm για αθλητές με άριστη φυσική κατάσταση. Εάν κάνετε καθιστική ζωή το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, το RHR σας πιθανότατα πλησιάζει ή υπερβαίνει το ανώτερο άκρο αυτού του εύρους. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι η καρδιά σας είναι λιγότερο αποτελεσματική.

Τα καλά νέα; Συμμετέχοντας τακτικά σε μέτριες έως έντονες αερόβιες δραστηριότητες (γρήγορο περπάτημα, ποδήλατο, κολύμπι), θα βοηθήσετε την καρδιά σας να αντλεί πιο αποτελεσματικά αίμα και θα χάσετε μερικά κιλά, τα οποία με τη σειρά τους θα μειώσουν τους παλμούς σας με την πάροδο του χρόνου. Ακόμη και μία μέτρια μείωση στους παλμούς σας, μπορεί να περιορίσει  τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και να σας προσθέσει χρόνια ζωής.

*Το παρακάνετε με την γυμναστική

Ενώ η τακτική άσκηση είναι εξαιρετικά επωφελής για την συνολική σας υγεία, αν το παρακάνετε με την γυμναστική μπορεί να έχετε τα αντίθετα αποτελέσματα. Εάν παρατηρήσετε αύξηση του καρδιακού παλμού όταν κάνετε βαριά προπόνηση και ελαφριά αύξηση σε κατάσταση ηρεμίας, το σώμα σας μπορεί να σας λέει ότι πρέπει να «ρίξετε» ρυθμούς. Με την κατάλληλη ξεκούραση, το σώμα σας μπορεί να ανακάμψει και να προσαρμοστεί σε μια πιο απαιτητική προπόνηση σταδιακά.

*Είστε πολύ στρεσαρισμένοι

Το παρατεταμένο ψυχικό και συναισθηματικό στρες μπορεί επίσης να προκαλέσει την αύξηση του καρδιακού σας παλμού, με την πάροδο του χρόνου. Εάν η λειτουργία «μάχη-ή-φυγή» γίνει ο κανόνας σας, οι αυξημένοι παλμοί σε κατάσταση ηρεμίας μπορεί να προκαλέσουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών, κ.λπ. Δοκιμάστε να προσθέσετε λίγη χαλάρωση στη μέρα σας – διαβάζοντας, κάνοντας διαλογισμό, πηγαίνοντας μια βόλτα με φίλους ή κάνοντας μια καθοδηγούμενη συνεδρία αναπνοής. Οι τακτικές δραστηριότητες χαλάρωσης μπορεί να σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε το στρες, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι παλμοί σας.

*Δεν κοιμάστε αρκετά

Αισθάνεστε συνέχεια κουρασμένοι; Η χρόνια στέρηση ύπνου – η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, χαμηλότερο μεταβολισμό και υπερφαγία – μπορεί επίσης να αυξήσει τον καρδιακό σας παλμό σε κατάσταση ηρεμίας. Για να βοηθήσετε την καρδιά σας να λειτουργεί σωστά, προσπαθήστε να κοιμάστε τουλάχιστον 7 ώρες κάθε βράδυ.

*Είστε αφυδατωμένοι

Κατά τη διάρκεια μιας ζεστής καλοκαιρινής μέρας, εάν παρατηρήσετε μια προσωρινή αύξηση στον καρδιακό σας ρυθμό σε ηρεμία, το σώμα σας μπορεί απλώς να προσπαθεί να δροσιστεί. Ωστόσο, θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ότι είστε αφυδατωμένοι – ειδικά εάν διψάτε περισσότερο από το συνηθισμένο, το στόμα σας είναι ξηρό και το ούρα σας είναι πιο κίτρινα απ’ ό,τι συνήθως. Για να μειώσετε τους παλμούς σας σε κατάσταση ηρεμίας, πίνετε περισσότερο νερό.

*Αναπτύσσετε μια ιατρική κατάσταση

Εάν αισθάνεστε δύσπνοια, ασυνήθιστη κόπωση, ζάλη, υπερβολική δίψα/συχνοουρία και ο καρδιακός σας παλμός ηρεμίας έχει αυξηθεί, μπορεί να διατρέχετε κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο, υπερθυρεοειδισμό ή διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, ο χαμηλός καρδιακός παλμός ηρεμίας δεν είναι πάντα ιδανικός. Όταν συνυπάρχει με κάποια συμπτώματα (όπως τα προαναφερόμενα), θα μπορούσε να υποδηλώνει κάποια διαταραχή στο ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς σας. Εάν ανησυχείτε, συζητήστε αυτές τις αλλαγές με το γιατρό σας.

Συμβουλές για τη μέτρηση του καρδιακού σας παλμού σε ηρεμία

  • Μην μετρήσετε τους παλμούς σας μέσα σε μία έως δύο ώρες μετά την άσκηση ή ένα αγχωτικό γεγονός. Ο καρδιακός σας παλμός μπορεί να παραμείνει αυξημένος μετά από έντονες δραστηριότητες.
  • Περιμένετε τουλάχιστον μία ώρα μετά την κατανάλωση καφεΐνης, η οποία μπορεί να προκαλέσει αίσθημα παλμών και να αυξήσει τον καρδιακό σας παλμό.
  • Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά να ελέγχετε τον καρδιακό σας παλμό ηρεμίας το πρωί (αλλά πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι).