Γυμναστική: Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας όταν την σταματάμε

Γνωρίζετε ήδη ότι η τακτική άσκηση είναι απαραίτητη για να παραμείνουμε υγιείς και ευκίνητοι. Αυτό που μπορεί να μην ξέρατε είναι ότι η γυμναστική είναι επίσης εξαιρετικά ωφέλιμη για την υγεία του εγκεφάλου και τη διαχείριση της διάθεσης. Συγκεκριμένα, η έρευνα δείχνει ότι 30 λεπτά άσκησης την ημέρα βελτιώνουν τις δεξιότητες σκέψης, την επεξεργασία πληροφοριών, την ανάπτυξη και την ανθεκτικότητα των εγκεφαλικών κυττάρων, τη διαχείριση του άγχους, τη μνήμη, την ακαδημαϊκή επίδοση, ενώ μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ή διαχείριση ψυχικών ασθενειών και νευροεκφυλιστικών διαταραχών. Αυτή η συνθήκη όμως λειτουργεί και αντίστροφα: Μόνο 10 ημέρες χωρίς γυμναστική μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον εγκέφαλό μας – να γιατί είναι τόσο σημαντικό τόσο για τη γνωστική μας λειτουργία όσο και την ψυχική υγεία να βρίσκουμε καθημερινά τρόπους να «στριμώχνουμε» έστω και λίγα λεπτά φυσικής δραστηριότητας στο πρόγραμμά μας.

Πώς η απουσία άσκησης επηρεάζει τον εγκέφαλό μας

*Αυξημένος κίνδυνος άγχους και κατάθλιψης

Όταν ασκούμαστε, το σώμα απελευθερώνει χημικές ουσίες όπως το ανανδαμίδιο, τα ενδοκανναβινοειδή και οι ενδορφίνες οι οποίες εμποδίζουν τους υποδοχείς του πόνου και αυξάνουν τα συναισθήματα χαράς και ευεξίας. Όταν έχουμε ανεπάρκεια σε αυτές τις σημαντικές χημικές ουσίες, τείνουμε να νιώθουμε περισσότερο άγχος και κατάθλιψη.

*Δυσκολία επίλυσης προβλημάτων

Η τακτική άσκηση αυξάνει την σύνθεση και έκφραση των νευροπεπτιδίων και των ορμονών. Αυτές οι ουσίες βοηθούν στη νευροπλαστικότητα και την επιδιόρθωση των νευρώνων, συμβάλλοντας στη γνωστική λειτουργία. Χωρίς γυμναστική ο εγκέφαλός μας μπορεί να αισθάνεται νωθρός και κουρασμένος, με αποτέλεσμα να δυσκολευόμαστε να συγκεντρωθούμε και να ανταποκριθούμε σε ευθύνες και προθεσμίες.

*Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Έτσι όπως η γυμναστική ενισχύει την αυτοπεποίθηση και προσφέρει μία αίσθηση ολοκλήρωσης, η απουσία άσκησης μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Μπορεί να αισθάνεστε λιγότερο ενεργητικοί, λιγότερο αστείοι, λιγότερο παραγωγικοί, κ.ο.κ. Αυτές οι σκέψεις προκαλούν έναν φαύλο κύκλο απογοήτευσης κι επανάπαυσης – δεν έχουμε αρκετή ενέργεια για να γυμνασθούμε και μετά αισθανόμαστε χειρότερα για τον εαυτό μας.

*Μειωμένη ικανότητα διαχείρισης του στρες

Οι άνθρωποι είμαστε βιολογικά προγραμματισμένοι να αντιδρούμε με «μάχη, φυγή ή πάγωμα» σε κάθε αγχωτική κατάσταση. Όταν αυτό συμβαίνει, ο εγκέφαλος απελευθερώνει στο σώμα μας αδρεναλίνη και κορτιζόλη. Ενώ αυτός είναι ένας χρήσιμος μηχανισμός επιβίωσης, το υπερβολικό άγχος έχει νευροτοξικές συνέπειες στον εγκέφαλο. Ενώ η τακτική άσκηση μειώνει αποδεδειγμένα το στρες, η απουσία γυμναστικής επιτρέπει στην κορτιζόλη να αυξηθεί ανεξέλεγκτα, καθιστώντας την αποτελεσματική διαχείριση των συναισθημάτων μας δύσκολη.

Συμπέρασμα; Όσο πιεσμένο κι αν είναι το πρόγραμμά σας, κάντε την γυμναστική αδιαπραγμάτευτο μέρος της καθημερινότητάς σας για βέλτιστη γνωστική και συναισθηματική υγεία. Εάν δεν ξέρετε πώς να ξεκινήσετε, δοκιμάστε μια τρίλεπτη προπόνηση κάθε 30 λεπτά για να διακόψετε τις μεγάλες περιόδους ακινησίας.