Πώς θα προστατεύσετε το μωρό από το κρύο

Αυτές τις μέρες έχει πια χειμωνιάσει και επίσημα και μια από τις έγνοιες μας είναι να μην κρυώνουμε και φυσικά να μην κρυώσουμε. Ως ενήλικες ξέρουμε τι πρέπει  να κάνουμε. Ως νέοι γονείς  όμως συχνά προβληματιζόμαστε για το αν και πόσο κρυώνει το μωρό μας που δεν μπορεί ακόμα να εκφραστεί. Οι συμβουλές που ακολουθούν θα λύσουν τις απορίες σας και θα σας δώσουν λύσεις.

Συμβουλές για να κρατήσετε το μωρό σας ζεστό και ασφαλές στο κρύο

*Ντύστε το μωρό σας σε στρώσεις

Φορέστε στο μωρό φανέλα, μπλούζα, ζακέτα και μπουφάν. Το κάτω μέρος μπορεί να είναι κάτι άνετο, όπως ένα φορμάκι ή ένα κολάν. Πάνω από αυτό μπορείτε να βάλετε ένα παντελόνι. Ολοκληρώστε με σκούφο, γάντια και ζεστά μποτάκια, για να κρατήσετε τα χέρια και τα πόδια του ζεστά, όταν η θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές. Τα ρούχα αυτά πρέπει να είναι άνετα και να μην είναι πολύ χοντρά, ώστε αν βρεθείτε σε θερμό περιβάλλον ή το μωρό ζεσταθεί, να μπορείτε με ευκολία να αφαιρέστε κάποιο από αυτά.

*Βγάλτε το μπουφάν στο αυτοκίνητο

Είναι πολύ σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι δεν βάζετε ποτέ το μωρό σας στο κάθισμα του αυτοκινήτου με το παλτό ή το μπουφάν. Διαφορετικά το ύφασμα ανάμεσα στο σώμα του και τη ζώνη ασφαλείας μπορεί να συμπιεστεί κατά την διάρκεια ενός ατυχήματος, αυξάνοντας την πιθανότητα τραυματισμού. Αντίθετα, ασφαλίστε πρώτα το μωρό σας στο κάθισμα του αυτοκινήτου και, στη συνέχεια, ρίξτε από πάνω, εάν χρειάζεται, το παλτό του. Και βεβαιωθείτε ότι θα βρίσκεστε πάντα κοντά του προκειμένου να σιγουρευτείτε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να καλύψει με το παλτό το πρόσωπό του. Μπορείτε επίσης να προθερμάνετε το αυτοκίνητο για να κρατήσετε το μωρό σας ζεστό.

*«Φορέστε» το μωρό σας για ζεστασιά

Οι μάρσιπποι αγκαλιάς είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προσφέρετε επιπλέον άνεση στο μωρό όταν έχει κρύο, χρησιμοποιώντας την θερμότητα του σώματός σας. Ακόμα και τότε, όμως, θα πρέπει να έχετε πάντα το κεφάλι και τα πόδια του καλυμμένα, για να περιορίσετε την απώλεια θερμότητας. Όπως πάντα όταν «φοράτε» το μωρό σας, βεβαιωθείτε ότι το πρόσωπό του δεν πιέζεται στο στήθος ή στα ρούχα σας (ειδικά εάν φοράτε ένα φουσκωτό μπουφάν) για να βεβαιωθείτε ότι αναπνέει ελεύθερα. Κι έχετε το νου σας για γλιστερές λακκούβες ή για πάγο στον δρόμο σας.

*Να είστε προσεκτικοί με το καρότσι

Ίσως θελήσετε να ρίξετε μια κουβέρτα πάνω από το καρότσι του μωρού σας. Αλλά ο αυτό θα μπορούσε να φράξει τους αεραγωγούς του. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να το βάλετε στο καρότσι με παλτό, καπέλο, γάντια και μποτάκια και στη συνέχεια να τοποθετήσετε προσεκτικά μια κουβέρτα μέχρι τις μασχάλες του, για να το κρατήσετε ζεστό και άνετο. Αποφύγετε να βγείτε βόλτα με το μωρό στο καρότσι, εάν έχει πολύ άνεμο.

*Διατηρήστε τη σωστή θερμοκρασία μέσα

Η θέρμανση στους εσωτερικούς χώρους στεγνώνει τον αέρα, αφυδατώνοντας το ευαίσθητο δέρμα του μωρού σας. Για να το αποφύγετε αυτό, διατηρήστε τη θερμοκρασία όσο πιο δροσερή μπορείτε να την ανεχτείτε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όταν το μικρό σας κοιμάται, ωστόσο, θα πρέπει να ρυθμίσετε τον θερμοστάτη χαμηλότερα – κάτι που όχι μόνο θα ωφελήσει το δέρμα του αλλά μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου. Φορέστε του ένα φορμάκι και βάλτε το μέσα σε έναν υπνόσακο για να το κρατήσετε ζεστό.

*Πρόληψη της ξηροδερμίας

Οι χαμηλές θερμοκρασίες, η έλλειψη υγρασίας και ο ανακυκλούμενος αέρας μπορούν να προκαλέσουν ξηροδερμία και φαγούρα στο μωρό σας. Μην το κάνετε μπάνιο καθημερινά. Όταν το πλένετε χρησιμοποιήστε ζεστό νερό (όχι καυτό) και μην το αφήνετε να μουλιάζει πολύ. Όταν τελειώσετε, σκουπίστε το ελαφρά κι εφαρμόστε μια βρεφική αλοιφή χωρίς χημικές ουσίες για να «κλειδώσετε» την υγρασία στο δέρμα του – επαναλάβετε την επάλειψη όσες φορές θέλετε. Εάν το δέρμα του μωρού σας κοκκινίσει ή ερεθιστεί, καλέστε τον παιδίατρο.

Πώς να προστατέψετε το δέρμα του μωρού το χειμώνα

Προσέξτε για προειδοποιητικά σημάδια. Εάν το πρόσωπό του μωρού σας κοκκινίζει, το δέρμα του είναι ζεστό και είναι ανήσυχο ή γκρινιάζει, πιθανότατα έχει υπερθερμανθεί. Εάν είναι ιδιότροπο και δακρυσμένο και το δέρμα του είναι κρύο στην αφή, πιθανότατα δεν είναι ντυμένο αρκετά ζεστά.

Εάν το μωρό σας αρχίσει να τρέμει ή τα άκρα του – χέρια, πόδια και πρόσωπο – είναι κρύα και κόκκινα ή είναι χλωμά και σκληρά, φέρτε το αμέσως μέσα. Μην τρίψετε την κρύα περιοχή για να την ζεστάνετε, καθώς αυτό θα μπορούσε να βλάψει περαιτέρω το ερεθισμένο δέρμα. Αντίθετα, χρησιμοποιήστε ζεστά κουβερτάκια για να ζεστάνετε απαλά το μωρό σας και μετά φορέστε του ζεστά και στεγνά ρούχα. Εάν δεν βελτιωθεί σε λίγα λεπτά, καλέστε το γιατρό σας. Άλλα σημάδια ότι έχει κρυώσει πολύ και χρειάζεται ιατρική φροντίδα είναι ο λήθαργος, η μη ανταπόκριση και τα μπλε χείλη ή το μπλε πρόσωπο