4 λάθη που κάνουμε και δυσκολεύουμε τον ύπνο του

Το να καταφέρεις να βάλεις ένα μικρό παιδί για ύπνο συχνά μοιάζει με άθλο. Το ίδιο και το να παραμείνει στο κρεβάτι του όλη νύχτα, χωρίς να ξυπνήσει. Μήπως όμως πάνω στην κούραση και στην απόγνωση της στιγμής, κάνετε λάθη που προκαλούν επιπλέον ανησυχία, εκνευρισμό και ένταση στο μικρό σας, την ώρα που ετοιμάζεται να κοιμηθεί; Δείτε λοιπόν τι πρέπει να αποφεύγετε:

Λάθος 1: Βάζετε το παιδί σας στο κρεβάτι πολύ αργά

Εάν είστε όλη μέρα στη δουλειά, μπορεί να λαχταράτε να γυρίσετε και να προλάβετε το μωρό ή το παιδάκι σας ξύπνιο προκειμένου να περάσετε περισσότερο χρόνο μαζί του. Αλλά όταν τα μωρά και τα νήπια κουράζονται υπερβολικά, δυσκολεύονται περισσότερο να αποκοιμηθούν. Επιπλέον, την επομένη το πρωί, τείνουν να ξυπνούν νωρίτερα απ’ ό,τι αν πήγαιναν για ύπνο σε μια πιο λογική ώρα.

Δείτε επίσης: Τι πρέπει να περιλαμβάνει μια διατροφή φιλική προς τα οστά;

Φροντίστε να έχετε μια ρουτίνα πριν τον ύπνο και να την ακολουθείτε, αντί να περιμένετε μέχρι το παιδί σας να χασμουρηθεί για να το πάτε στο κρεβάτι. Στις μικρές ηλικίες, ακόμη και 15 με 20 λεπτά επιπλέον ύπνου μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Λάθος 2: Υπερδιέγερση

Οι περισσότεροι γονείς συνηθίζουν να βάζουν ένα φωτάκι στο δωμάτιο του παιδιού για να μη φοβάται, ωστόσο είναι προτιμότερο να κοιμάται σε συνθήκες πλήρους συσκότισης. Τα μωρά είναι πολύ μικρά για να έχουν αναπτύξει νυχτερινούς φόβους, συνεπώς αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να σας ανησυχεί.

Λάθος 3: Παραλείπετε την ρουτίνα πριν τον ύπνο

Όπως οι ενήλικες, έτσι και τα παιδιά, δεν μπορούν να πάνε κατευθείαν για ύπνο μετά από μία κουραστική μέρα. Για τα μωρά και τα νήπια η εδραίωση μίας ρουτίνας πριν από τον ύπνο είναι ιδιαίτερα σημαντική για να αποκοιμηθούν και να κάνουν έναν ήρεμο, συνεχόμενο ύπνο. Αυτή θα μπορούσε να περιλαμβάνει ένα ζεστό προς χλιαρό μπάνιο, ένα σύντομο μασάζ, μείωση του φωτισμού στο βρεφικό δωμάτιο, νανούρισμα ή μια ήρεμη μουσική για τα μωρά ή ένα παραμύθι για τα νήπια, κ.ά.

Λάθος 4: Ασυνέπεια

Κάποιες φορές μπορεί να επιτρέπετε στο παιδί σας, όταν είναι σε υπερδιέγερση,  να έρχετε στο κρεβάτι σας μέχρι να το πάρει ο ύπνος. Ή το βάζετε στο κρεβάτι του, αλλά το αφήνετε να έρχεται αργότερα στο δικό σας. Αυτό όμως δεν είναι σωστό γιατί το νήπιο δεν καταλαβαίνει γιατί γίνεται αυτό κι έτσι συνήθως  κλαίει και φωνάζει μέχρι να υποχωρήσετε στο αίτημά του να κοιμάται κάθε βράδυ μαζί σας στο δικό σας δωμάτιο. Εάν βρεθείτε σε αυτή την κατάσταση, σηκώστε το απαλά από το κρεβάτι σας, πηγαίντε το στο δωμάτιό του και καθίστε δίπλα στο κρεβάτι του μέχρι να το πάρει ο ύπνος. Το επόμενο βράδυ καθίστε για λίγο στην πόρτα, πριν φύγετε εντελώς από το δωμάτιό του. Εξηγήστε του ότι όταν έρχεται η ώρα του ύπνου πρέπει να κοιμάται στο κρεβάτι του. Μείνετε σταθεροί σε αυτό και σταδιακά θα το συνηθίσει.