Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:
– Γιατί πλέον έχουμε λιγότερους στενούς φίλους.
– Ποιοι δεν αρκούνται σε ένα “χρόνια πολλά” στον διαδικτυακό σου τοίχο.
Μπορεί ο αριθμός των φίλων σου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να είναι ακόμα και τετραψήφιος, όμως να που η υποτιθέμενη παρέα σου έκανε για ακόμα μία φορά δημοσίευση, χωρίς να σε κάνει tag και, ενώ είναι Σάββατο βράδυ, δεν έχεις καμία πρόταση για έξοδο… Τι λάθος κάνεις αναρωτιέσαι και μένεις εκτός;
Θέλεις να μάθεις τι υποστηρίζει έρευνα του American Sociological Review; Τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως φαίνεται ότι όλοι έχουμε λιγότερο στενούς φίλους από ό,τι στο παρελθόν. Ποιοι είναι οι βασικοί λόγοι που συνδέονται με αυτό το φαινόμενο; Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένας από τους λόγους είναι και η διαδικτυακή επικοινωνία! Μην πιστεύεις, λοιπόν, ό,τι βλέπεις επειδή, όσοι προσπαθούν να σε πείσουν ότι έχουν σούπερ κοινωνική ζωή, δεν σημαίνει ότι έχουν δίπλα τους και αληθινούς φίλους. Πόσο σίγουρος ή σίγουρη είσαι όμως ότι μπορείς ν’ αναγνωρίσεις ανάμεσα στο πλήθος τους πραγματικούς φίλους; Και όχι μόνο αυτό… Ξέρεις πώς μπορείς να γίνεις ένας από αυτούς; Μάθε, λοιπόν, μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά των αληθινών φίλων.
1.Δίνουν έμφαση στην ποιότητα κι όχι στην ποσότητα
Μην μπερδεύεσαι από τον αριθμό των «φίλων» που αναγράφεται στο προφίλ του καθενός. Ένας μεγάλος αριθμός «φίλων», συστηματικές δημοσιεύσεις και φωτογραφίες εξόδων και τα πολλά like, δεν συνεπάγονται ότι το συγκεκριμένο άτομο απολαμβάνει σχέσεις ουσίας. Σημαίνει ότι απλά έχει πολλές γνωριμίες. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Σύμφωνα όμως με τους ειδικούς, ο αριθμός φίλων που μπορούμε να διαχειριστούμε στο facebooκ πρέπει να είναι κάτω από πενήντα και όσο αυτός ο αριθμός αυξάνει τόσο πιο απρόσωπες και επιφανειακές θεωρούνται οι σχέσεις μαζί τους. Αυτοί, λοιπόν, που απολαμβάνουν ποιοτικές σχέσεις φιλίας είναι όσοι έχουν την ικανότητα να ξεχωρίζουν κάποια άτομα, με τα οποία φροντίζουν να αναπτύξουν πιο στενές σχέσεις φιλίας στον πραγματικό κόσμο.
2.Προτιμούν την επαφή από κοντά
Για να διατηρήσεις μια σχέση φιλίας και να της δώσεις την ευκαιρία να ανθίσει, δεν αρκεί να κάνεις chat. Τα άτομα που απολαμβάνουν ποιοτικές σχέσεις φιλίας επιδιώκουν να μιλούν συχνά στο τηλέφωνο με τους φίλους τους και να τους συναντούν όσο πιο τακτικά γίνεται. Σε καμία περίπτωση δεν κρατούν απόσταση και δεν αρκούνται σε ένα «χρόνια πολλά στον διαδικτυακό τοίχο σου»!
Οι αληθινοί φίλοι δεν διστάζουν να δείξουν τις αδυναμίες τους, να μοιραστούν τους προβληματισμούς, τη λύπη ή τη χαρά τους.
3.Κάνουν τις σωστές ερωτήσεις
Ακόμα και στο αρχικό στάδιο μιας γνωριμίας, ένας πολλά υποσχόμενος φίλος θ’ αποφεύγει ερωτήσεις όπως «τι δουλειά κάνεις;» ή «πόσο αμείβεσαι για τη δουλειά που κάνεις», προτιμώντας τις ερωτήσεις που εμβαθύνουν στον ψυχισμό του άλλου, όπως «σου αρέσει αυτό που κάνεις;». Γενικά οι καλοί φίλοι ενδιαφέρονται περισσότερο για την προσωπικότητα του άλλου παρά για το status quo του και προσπαθούν να έρθουν πιο κοντά στα συναισθήματά του και να κατανοήσουν τις ανάγκες του, ποτέ όμως με αδιάκριτο τρόπο.
4.Δε διστάζουν να μοιραστούν
…κάποιες πληροφορίες της προσωπικής τους ζωής, αφού αυτός είναι ένας εγγυημένος τρόπος να πλησιάσουν πιο κοντά στους άλλους και να αναπτύξουν μεγαλύτερη οικειότητα. Παρόλα αυτά δεν το κάνουν ανεξαιρέτως με όλους, αλλά με άτομα που ξέρουν ότι μπορούν να εμπιστευτούν. Σε αυτά τα άτομα δεν διστάζουν να δείξουν τις αδυναμίες τους, να μοιραστούν τους προβληματισμούς τους, τη λύπη ή τη χαρά τους.
5.Ξέρουν και ν’ ακούν
Να θυμάσαι ότι, παρόλο που τα εξωστρεφή άτομα έχουν συνήθως πολλούς φίλους, δεν είναι πάντα διαθέσιμα να ακούσουν ό,τι έχουν να τους πουν, επειδή συνήθως αποζητούν την προσοχή. Οι πραγματικοί φίλοι γνωρίζουν την τέχνη του καλού ακροατή, είναι πρόθυμοι να ακούσουν και θα ρωτήσουν τι κάνεις, τι έχεις, τι σε προβληματίζει, τι έγινε τελικά με εκείνο το πρόβλημα που είχες. Ενδιαφέρονται, δηλαδή, κυρίως για το πώς αισθάνονται οι άλλοι.
6.Τους αρέσει να δίνουν …
αλλά επιδιώκουν και να πάρουν.Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι δίπλα σου μόνο επειδή επωφελούνται από εσένα, μη διστάζοντας να σε εγκαταλείψουν, όταν η όποια παροχή σταματήσει. Είναι και πρόθυμοι να προσφέρουν βοήθεια, συμπαράσταση, ενδιαφέρον και καλή παρέα. Ταυτόχρονα, ο καλός φίλος δεν παίρνει ποτέ το ρόλο του θύματος, που προσπαθεί να σε πείσει ότι είναι διατεθειμένος πάντα να δίνει χωρίς να περιμένει να πάρει, καθώς αυτό αποτελεί χαρακτηριστικό τοξικής σχέσης. Αυτός είναι και ο λόγος που ποτέ δε θα μείνει μόνος του το Σαββατόβραδο, παρά μόνο από δική του επιλογή!
Τώρα που ξέρεις τα χαρακτηριστικά των αληθινών φίλων, μήπως ξέρεις και σε ποια κατηγορία ανήκουν;
Οι πραγματικοί φίλοι ενδιαφέρονται κυρίως για το πώς αισθάνονται οι άλλοι.