Από την καλύτερη διάθεση έως και το πιο δυνατό ανοσοποιητικό, τα οφέλη της γυμναστικής είναι γνωστά για την υγεία. Τώρα, νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cancer Research δείχνει ότι η αερόβια άσκηση θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ή επανεμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου και ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ στο Ισραήλ διερευνούν τους μηχανισμούς με τους οποίους η αερόβια άσκηση επηρεάζει τους όγκους και την ανάπτυξή τους.
Γυμναστική VS καρκίνου
Εξετάζοντας δεδομένα υγείας από 2.734 άτομα σε μια περίοδο 20 ετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έκαναν τακτικές αερόβιες προπονήσεις υψηλής έντασης, όπως το τρέξιμο, είχαν 72% λιγότερους μεταστατικούς καρκίνους από εκείνους με καθιστική ζωή. Στη συνέχεια, στη δεύτερη φάση της μελέτης, παρακολούθησαν πειραματόζωα που συμμετείχαν σε αερόβια άσκηση πριν και μετά την λήψη καρκινικών κυττάρων μελανώματος.
Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι τα πειραματόζωα με τακτική άσκηση είχαν λιγότερους μεταστατικούς όγκους από τα ζώα που δεν ασκούνταν. Οι ερευνητές παρατήρησαν μεταβολικές αλλαγές που σχετίζονται με τη χρήση γλυκόζης στα ενεργά πειραματόζωα, επισημαίνοντας ότι αυτό υποδηλώνει ότι η άσκηση δημιουργούσε ζήτηση γλυκόζης στα εσωτερικά όργανα, μειώνοντας απαραίτητα καύσιμα από τα καρκινικά κύτταρα, που τα χρησιμοποιούν για να πολλαπλασιαστούν.
Η αερόβια γυμναστική ως «μεταβολική ασπίδα»
«Η μελέτη παρέχει καλές ενδείξεις ότι η τακτική αερόβια άσκηση έχει ως αποτέλεσμα τον επαναπρογραμματισμό αυτών των μεταβολικών οδών που σχετίζονται με τη χρήση της γλυκόζης, στις οποίες αναφερόμαστε ως «μεταβολική ασπίδα» αναφέρει ο δρ James Hicks, καθηγητής οικολογίας και εξελικτικής βιολογίας στο University of California Irvine.
«Αυτός ο από την άσκηση «επαναπρογραμματισμός» των υγιών ιστών αυξάνει τον ανταγωνισμό για γλυκόζη (πρωταρχικό καύσιμο για τα καρκινικά κύτταρα), «κλέβοντας» ζωτική ενέργεια από τα καρκινικά κύτταρα», εξηγεί ο ίδιος.
«Βέβαια απαιτούνται πρόσθετες μελέτες για να καθοριστεί εάν ο όγκος της άσκησης, ένταση και διάρκεια, μπορεί να βελτιστοποιηθεί για έναν ευρύτερο πληθυσμό ασθενών με καρκίνο» συμπληρώνει.
Ποιες ασκήσεις προτείνουν οι ειδικοί
Η άσκηση υψηλής έντασης όπως το τρέξιμο μπορεί να είναι μια ιδανική μορφή άσκησης για μερικούς ανθρώπους, αλλά άλλες ασκήσεις όπως η κολύμβηση, η κωπηλασία και η ποδηλασία μπορούν να παρέχουν παρόμοια ένταση με λιγότερη πίεση στις αρθρώσεις.
Η υψηλή ένταση μπορεί επίσης να μην είναι καλή επιλογή ανάλογα με την ηλικία και άλλους παράγοντες. Για αυτούς τους ανθρώπους, ακόμη και η μέτρια άσκηση εξακολουθεί να έχει προστατευτική δράση κατά του καρκίνου, αναφέρει ο δρ James Hicks. «Εκατοντάδες επιδημιολογικές μελέτες, που αποτελούνται από εκατομμύρια συμμετέχοντες, παρέχουν ισχυρές ενδείξεις ότι οι τακτικές, καθημερινές δραστηριότητες όπως το γρήγορο περπάτημα μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου».
«Αυτά τα ευρήματα δείχνουν 10 έως 20% μείωση του κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου της ουροδόχου κύστης, του μαστού, του παχέος εντέρου, του ενδομητρίου, του οισοφάγου και του νεφρού και του στομάχου» καταλήγει.