Αν δούμε τη ζήλια μόνο από την αρρωστημένη πλευρά, σίγουρα είναι περιττή και οδηγεί κάθε σχέση σε αδιαμφισβήτητη αποτυχία. Ωστόσο, επειδή πρόκειται για ένα αρκετά πολύπλοκο συναίσθημα, θέλει ψάξιμο. Μπορεί να είναι ωφέλιμο και να σε εξελίξει, να είναι ανθρώπινο και φυσιολογικό ή απόλυτα καταστροφικό.
Πότε είναι υγιές να ζηλεύεις τον σύντροφό σου;
Η υγιής σχέση ορίζεται μία κατάσταση μέσα στην οποία υπάρχει αγάπη, εμπιστοσύνη, σεβασμός και καλή επικοινωνία. Όταν φοβάσαι μήπως τα χάσεις όλα αυτά, μπορεί να νιώσεις ζήλια, πράγμα που είναι γλυκό, εάν δεν επηρεάζει την καθημερινότητά σου. Είναι επίσης αναμενόμενο να νιώσεις το ίδιο, αν βλέπεις ότι ο σύντροφός σου μοιράζει κομπλιμέντα και ασχολείται με άλλους ανθρώπους. Αν η ζήλια αυτή χρησιμεύσει για να δυναμώσει η σχέση με ειλικρινή επικοινωνία, τότε είναι υγιής. Ακόμα όμως και σε περίπτωση που οδηγείστε σε καυγάδες και εσύ κυριεύεσαι από ζήλια, είναι μία καλή αφορμή για να το ψάξεις πιο βαθιά και να ανακαλύψεις από πού προκύπτει και πώς μπορεί να μετουσιωθεί σε κάτι καλό.
Το θέμα δεν είναι να μην νιώσεις ζήλια, αλλά να τη διαχειριστείς σωστά. Να αναλάβεις την ευθύνη σου και να μην την επιρρίπτεις στον σύντροφό σου. Να αποδεχθείς ότι είναι μία δική σου ανασφάλεια, η οποία μπορεί να υπάρχει εξαιτίας μίας τοξικής σχέσης. Αλλά και εκεί, η αποχώρηση από μία σχέση είναι δική σου ευθύνη.
Η αρρωστημένη ζήλια
Εάν το έχεις ζήσει, το ξέρεις από πρώτο χέρι. Όταν η ζήλια πηγάζει από παράνοια, ανασφάλεια και οδηγεί σε χειριστική συμπεριφορά, απαγορεύσεις και ομηρικούς καυγάδες, δεν υπάρχει τίποτα το υγιές ή το διαχειρίσιμο σε αυτό.
Υπάρχει λύση στο πρόβλημα της ζήλιας; Ασφαλώς, αλλά μόνο όταν και τα δύο μέλη της σχέσης συμφωνούν στην προσέγγιση του θέματος. Αν υπάρχει ανοιχτή επικοινωνία, ενσυναίσθηση και σεβασμός στην ελευθερία του άλλου. Η βοήθεια από ειδικό είναι πάντα η καλύτερη λύση, σε περίπτωση που αδυνατείτε, ως ζευγάρι, να φερθείτε ως ενήλικες και να ξετυλίξετε το κουβάρι της ζήλιας. Τέλος, ο χωρισμός είναι αναπόφευκτος όταν τίποτα άλλο δεν λειτουργεί.