7 συμβουλές για να μεγαλώσετε αγαπημένα αδέρφια

Όλοι οι γονείς θέλουν τα παιδιά τους να απολαμβάνουν το ένα την παρέα του άλλου και να αλληλοϋποστηρίζονται. Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να «χτίσετε» έναν ισχυρό δεσμό ανάμεσα στα αδέρφια και να δημιουργήσετε μια ειλικρινή φιλία που θα αντέξει στο χρόνο.

Ενθαρρύνετε τις δραστηριότητες σύνδεσης

Ενθαρρύνετε τα αδέρφια σε παιχνίδια και δραστηριότητες που ανταποκρίνονται στα δυνατά σημεία και των δύο. Μπορείτε για παράδειγμα να τους προτείνετε να φτιάξουν μαζί μπισκότα, να παίξουν μπάσκετ one-on-one ή να βγάλουν το ένα το άλλο αστείες φωτογραφίες και με αυτές να φτιάξουν ένα κολάζ που θα διακοσμεί το δωμάτιό τους. Και να είστε ευέλικτοι: Εάν ένα από τα δύο αδέλφια δυσκολεύεται να καθίσει ακίνητο, προτείνετε να φτιάξετε ένα οχυρό στο πάρκο αντί ένα κάστρο με τουβλάκια στο σπίτι.

Βεβαιωθείτε ότι καθένα έχει αρκετό χρόνο με τον εαυτό του

Μερικές φορές, όταν οι άνθρωποι περνάμε πολύ χρόνο μαζί αυτό προκαλεί καυγάδες. Όταν τα αδέρφια κάνουν ένα διάλειμμα μεταξύ τους για να περάσουν χρόνο μόνα τους ή με φίλους, θα επανεκτιμήσουν το ένα το άλλο περισσότερο όταν επανασυνδεθούν. Ο χρόνος που αφιερώνεται στις δικές τους δραστηριότητες δίνει επίσης στα ανταγωνιστικά παιδιά έναν τρόπο να εξερευνήσουν και να πειραματιστούν, χωρίς να συγκρίνουν τον εαυτό τους με τα αδέρφια τους.

Προσπαθήστε να μην κάνετε τον διαιτητή

Κανένας γονέας δεν θέλει να βλέπει τα παιδιά του να μαλώνουν. Αλλά οι καβγάδες μεταξύ αδερφών διδάσκουν στα παιδιά πώς να διαπραγματεύονται και να διαχειρίζονται τις συγκρούσεις. Επιπλέον, μαθαίνοντας να λύνουν τις διαφορές μόνα τους, δεν θα σας κατηγορήσουν ότι κάνετε τον διαιτητή κι ότι παίρνετε το μέρος του ενός ή του άλλου παιδιού. Βεβαιωθείτε ότι ακούτε (με συμπάθεια) και τις δύο πλευρές. Αλλά μετά τονίστε ότι ξέρετε ότι μπορούν να βρουν μια καλή λύση μόνα τους.

Δημιουργήστε οικογενειακές παραδόσεις

Βεβαιωθείτε ότι έχετε εβδομαδιαίες βραδιές πίτσας και κινηματογράφου. Ή ίσως κάθε καλοκαίρι η οικογένειά σας να φιλοξενεί τους δικούς της Ολυμπιακούς αγώνες, με ειδικά αγωνίσματα προσαρμοσμένα στα ενδιαφέροντα των παιδιών σας. Τα Χριστούγεννα βεβαιωθείτε ότι όλοι επιλέγουν ένα στολίδι για το δέντρο κι ότι όλοι με τη σειρά τους λένε κάτι που αγαπούν στον άλλο, όταν αυτός έχει γενέθλια. Αυτού του είδους οι δραστηριότητες δημιουργούν αναμνήσεις και μια κοινή ιστορία που βοηθά στη δημιουργία διαρκών δεσμών ανάμεσα στα αδέρφια.

Συνεργαστείτε για τις δουλειές του σπιτιού

Επιλέξτε εργασίες που μπορούν να κάνουν τα παιδιά σας μαζί, όπως το μάζεμα των παιχνιδιών από το πάτωμα, το πλύσιμο των πιάτων ή η βόλτα με τον σκύλο. Η συνεργασία για την ολοκλήρωση της εργασίας καλλιεργεί πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των αδερφών. Επιπλέον, όταν έχεις παρέα οι δουλειές μοιάζουν λιγότερο με αγγαρεία.

Κάντε οικογενειακές διακοπές

Όταν τα παιδιά είναι μακριά από φίλους και γνωστές ρουτίνες, είναι εκπληκτικό πόσο περισσότερο απολαμβάνουν το ένα το άλλο. Ο χρόνος που λείπετε μαζί δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκος ή ακριβός. Ένα περιπετειώδες κάμπινγκ το Σαββατοκύριακο ή ένα οδικό ταξίδι για να επισκεφτείτε τους παππούδες και τις γιαγιάδες στο χωριό, είναι βέβαιο ότι θα σας οδηγήσει σε στιγμές διασκέδασης και μια υπέροχη ιστορία για να μοιραστείτε αργότερα.

Βρείτε ένα πάθος που μοιράζονται 

Δεν χρειάζεται να είναι κάτι πολύπλοκο. Ίσως τα παιδιά σας ανυπομονούν να παρακολουθήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου ή το τελευταίο επεισόδιο ενός τηλεοπτικού ριάλιτι. Ή, ίσως και τα δύο αδέρφια μοιράζονται μια εμμονή για τους δεινόσαυρους ή τα αυτοκίνητα. Καλλιεργήστε αυτό το αμοιβαίο ενδιαφέρον.