Ρεβύθια σούπα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Υλικά 

Για τα ρεβύθια σούπα

  • 500 γρ. ρεβύθια
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
  • 1 σκελ. σκόρδο (σπασμένη)
  • 1 καρότο (τριμμένο)
  • 1 λεμόνι
  • 2 κουταλιές ταχίνι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Μπούκοβο ή καυτερή πιπεριά (προαιρετικά)
  • Για το σερβίρισμα
  • Λίγο Άνηθο

* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής

Για τα ρεβύθια

Μουλιάζουμε πρώτα τα ρεβύθια για 24 ώρες.

Ξεπλύνετε τα ρεβύθια πολύ καλά και βάλτε τα σε μία κατσαρόλα με πολύ νερό να βράσουν για 10 λεπτά.

Καθαρίστε τον αφρό που σχηματίζεται κατά το βράσιμο.

Σουρώστε τα σε ένα σουρωτήρι και ξεπλύνετε την κατσαρόλα.

Ρίξτε το μισό ελαιόλαδο στην κατσαρόλα, σοτάρετε τη σπασμένη σκελίδα σκόρδο για 1 λεπτό και αφαιρέστε την. 

Ρίξτε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και αφήστε να γυαλίσει για λίγα λεπτά στο λάδι.

Προσθέστε τα ρεβύθια και σοτάρετε για 2 με 3 λεπτά να ντυθούν με το ελαιόλαδο.

Ρίξτε μέσα το καρότο και ζεστό νερό, περίπου 1 ½ λίτρο, να καλυφθούν τα ρεβύθια. 

Σκεπάστε και σιγοβράστε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να κρατήσουν το σχήμα τους, να μην ξεφλουδιστούν και να μην λιώσουν, περίπου 1 ώρα.

Ο χρόνος βρασμού των οσπρίων είναι σχετικός και εξαρτάται πάντα από την ποιότητα των οσπρίων αλλά και το σωστό μούλιασμα από πριν.

Αν χρειαστεί να συμπληρώσετε νερό κατά την διάρκεια του βρασμού πρέπει να είναι ζεστό ώστε να μην κοπεί ο βρασμός των ρεβιθιών.

Προσθέστε αλάτι και πιπέρι προς το τέλος του βρασμού.

Στο τέλος, αφού βράσουν τα ρεβύθια, δυναμώστε τη φωτιά, προσθέστε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το χυμό από το λεμόνι και ανακατέψτε με μία ξύλινη κουτάλα.

Η σούπα θα πυκνώσει έτσι και θα δέσει ο ζωμός της.

Εγώ προτιμώ να κάνω ταχινολέμονο στα λεμονάτα ρεβύθια.

Έτσι η σούπα πυκνώνει και γίνεται κρέμα λεμονάτη σαν τα ρεβύθια της γιαγιάς.

Για το ταχινολέμονο

Αφού βράσουν τα ρεβίθια σούπα, δένω την σούπα με ταχινολέμονο.

Βάζω το ταχίνι (ολικής άλεσης) σε ένα μπολ.

Προθέτω το χυμό από 1 ζουμερό λεμόνι κι ανακατεύω.

Προθέτω και μισό φλιτζάνι νερό σε θερμοκασία δωματίου κι ανακατεύω.

Σε αυτή τη φάση, το ταχίνι σφίγγει αρκετά.

Σβήνω τα ρεβύθια σούπα.

Παίρνω ζεστό ζωμό με μια κουτάλα από τα ρεβύθια σούπα κι αραιώνω το ταχίνι ανακατεύοντας με το κουτάλι.

Τέλος, περιχύνω τα ρεβύθια σούπα με το αραιό ταχινολέμονο κι ανακατεύω.

Προσθέστε και λίγο άνηθο ψιλοκομμένο ταιριάζει απίστευτα.

Σερβίρω τα ρεβύθια με το ταχινολέμονο σε βαθιά πιάτα.

Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγο μπούκοβο.

Μυστικά

Μυστικά για τα πιο νόστιμα λεμονάτα ρεβύθια σούπα, χυλωμένα και σωστά βρασμένα

Αν δεν μπορείτε να μουλιάσετε τα ρεβύθια για 24 ώρες, βάλτε τα σε ένα μπολ, καλύψτε τα με νερό και ρίξτε μέσα 2-3 κ.σ χοντρό αλάτι ή λίγη σόδα μαγειρικής. Αφήστε τα για τουλάχιστον 8 ώρες, μέχρι να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο.

Κάνουμε καλό μούλιασμα, γιατί τα ρεβύθια είναι από τα όσπρια που μπορεί να τα βράζεις για πολύ ώρα και τελικά ποτέ να μην βράσουν σωστά.

Σιγοβράζουμε τη σούπα ρεβύθια της Αργυρώς σε μέτρια φωτιά και όχι σε δυνατή, γιατί δεν πρέπει να λιώσουν και να διαλυθούν τα ρεβύθια. 

Σας προτείνω να διαλύσετε το ταχίνι σε λίγο κρύο νερό και να το ρίξετε στα ρεβύθια αφού τελειώσει το μαγείρεμά τους. Η γεύση τους με το λεμόνι και το ταχίνι είναι τέλεια και τα απογειώνει. Σκεφτείτε άλλωστε το χούμους που δεν είναι τίποτε άλλο από βρασμένα ρεβύθια με λεμόνι και ταχίνι. 

Τα ρεβύθια είναι γλυκά σαν υλικό γι’ αυτό μπορείτε να παίξετε και να αυτοσχεδιάσετε με πολλά βότανα και μπαχαρικά.

Απολαύστε τα σκέτα κλασικά ρεβύθια με λεμόνι και ταχίνι ή παίξτε και προσθέστε ένα ή και περισσότερα από τα παρακάτω αρωματικά υλικά: δαφνόφυλλο, θυμάρι, ρίγανη, κάρυ, πάπρικα, κύμινο, μπούκοβο, κόλιανδρος, άνηθος, σχοινόπρασο.

Αν περισσέψουν βρασμένα ρεβύθια, μπορείτε να φτιάξετε με αυτά ρεβυθόρυζο, νόστιμους ρεβυθοκεφτέδες, αλλά και τη φανταστική σαλάτα με ρεβύθια που σας έχω εδώ.