Γιατί πρέπει να σεβαστούμε την ιδιωτικότητα των εφήβων;

Η επιθυμία για περισσότερη ιδιωτικότητα είναι ένα φυσικό μέρος της εφηβείας. Στην πραγματικότητα, το απόρρητο είναι απαραίτητο για τους έφηβους ώστε να αποκτήσουν ένα αίσθημα αυτονομίας και ατομικότητας. Ενώ μπορεί να είναι δύσκολο για τους γονείς να εγκαταλείψουν την επίβλεψη κάθε πτυχής της ζωής του παιδιού τους, το να δίνουμε στα παιδιά όλο και περισσότερη ελευθερία είναι βασικό για να τα βοηθήσουμε να μεγαλώσουν και να αναπτύξουν τις δεξιότητες που χρειάζονται για να γίνουν λειτουργικοί ενήλικες.

Αν και η ακραία μυστικότητα θα πρέπει να σας θορυβήσει ως ένα βαθμό, είναι φυσικό για τους έφηβους να επιθυμούν περισσότερη ιδιωτικότητα και χώρο καθώς ωριμάζουν. Το να είναι πιο προστατευτικό το παιδί όσον αφορά τις πληροφορίες για τους εαυτούς τους και τη ζωή τους εκτός της οικογένειάς τους συμβαδίζει με τη νέα τους ανεξαρτησία.

Γιατί η ιδιωτικότητα είναι σημαντική για τους εφήβους;

Μερικοί από τους λόγους που θα πρέπει να αναγνωρίζετε στο παιδί το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα, περιλαμβάνουν:

Χώρος για να αναπτύξουν τα ενδιαφέροντά τους
Καθώς οι έφηβοι μεγαλώνουν, αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις, όπως το να μάθουν τι είδους άτομο θέλουν να είναι, πού ταιριάζουν και τι θέλουν να κάνουν στη ζωή. Οι εγκέφαλοί τους επίσης αναπτύσσονται γρήγορα, αποκτούν νέες δεξιότητες σκέψης και αναπτύσσουν νέα κοινωνικά, ρομαντικά, πρακτικά και επαγγελματικά ενδιαφέροντα.

Είναι λοιπόν, σημαντικό για τους γονείς να κατανοήσουν ότι η ανάγκη του παιδιού για ιδιωτικότητα δεν σημαίνει ότι απαραίτητα προσπαθεί να σας κρύψει κάτι. Αντίθετα, είναι ένα υγιές μέρος της διαμόρφωσης της ατομικότητας του παιδιού.

Αποκτούν περισσότερη αυτοπεποίθηση

Όταν δίνετε στους έφηβους την ιδιωτικότητα που χρειάζονται, τους βοηθάτε να γίνουν πιο ανεξάρτητοι και χτίζετε την αυτοπεποίθησή τους. Ως γονείς, προσπαθήστε να επιτύχετε μια ισορροπία ανάμεσα στο να γνωρίζετε τι κάνει ο έφηβός σας, να τον εμπιστεύεστε ακόμα και όταν κρατά κάποια πράγματα για τον εαυτό του και να γνωρίζετε πότε έχει έρθει η στιγμή να παρέμβετε.

Πώς θα βρείτε την ισορροπία ανάμεσα στην ιδιωτικότητα και την επίβλεψη

Ενώ είναι σημαντικό να δίνουμε στους εφήβους τον χώρο που λαχταρούν, να έχετε κατά νου ότι οι έφηβοι δεν είναι πάντα έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις αποφάσεις και την ευθύνη, όπως οι ενήλικες. Παραμένουν παιδιά και χρειάζονται ακόμα την καθοδήγησή σας.

Ένας τρόπος για να όρια, που θα επιτρέπουν στο παιδί να χαίρετε την ελευθερία του αλλά και να παραμένει ασφαλές, είναι να αναρωτηθείτε τι πραγματικά πρέπει να γνωρίζετε και τι δεν χρειάζεται να γνωρίζετε. Για παράδειγμα, πρέπει να γνωρίζετε πού πηγαίνει το παιδί, με ποιον θα είναι, τι θα κάνει και πότε θα είναι σπίτι.

Αλλά δεν χρειάζεται να γνωρίζετε τι είπαν με τους φίλους τους. Φυσικά, ορισμένοι έφηβοι είναι πρόθυμοι να μοιραστούν αυτές τις πληροφορίες, αλλά εάν ο έφηβός σας δεν είναι έτοιμος για τέτοιες προσωπικές λεπτομέρειες, μην ανησυχείτε πολύ και μην το ζητάτε.

Άλλοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να παραχωρήσετε ιδιωτικότητα στο παιδί είναι να τους αφήνετε να περνούν χρόνο μόνοι τους, να χτυπάτε την πόρτα πριν μπείτε στο δωμάτιό τους, να μην ψάχνετε τα πράγματά τους.

Επιπλέον, ρωτήστε πριν βγάλετε κάτι από το πορτοφόλι, το σακίδιο ή το δωμάτιό τους, αφήστε τα ημερολόγια και τα σημειωματάριά τους αδιάβαστα και μην ψάχνετε το τηλέφωνό τους, τα μηνύματα, τους λογαριασμούς κοινωνικών μέσων και τα email τους.

Όλα αυτά όμως, δεν σημαίνουν ότι δεν μπορείτε να κάνετε ερωτήσεις ή να δείξετε ενδιαφέρον για τη ζωή του παιδιού. Το κλειδί είναι να αφήσετε σε αυτό να αποφασίσει πόσα θα μοιραστεί μαζί σας σε πιο προσωπικό επίπεδο. Αλλά, και πάλι, παρέμβετε αμέσως εάν έχετε υποψίες ότι κάτι δεν λειτουργεί καλά για εκείνο και ειδικά εάν πιστεύετε ότι συμβαίνει κάτι που παραβιάζει τους κανόνες σας ή δεν είναι ασφαλές.